Home Vijesti Početak cijepljenja protiv gripe – Sezona 2018. / 2019.

Početak cijepljenja protiv gripe – Sezona 2018. / 2019.

0
Početak cijepljenja protiv gripe – Sezona 2018. / 2019.

Foto: RabDanas

 

Cjepivo protiv gripe je trovalentno, osigurano za cijepljenje rizičnih skupina, u skladu je s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i EU za sjevernu hemisferu, za sezonu 2018./2019.:

  • A/Michigan/45/2015 (H1N1) pdm09-sličan soj; 
  • A/Singapore/INFIMH-16-0019/2016 (H3N2)-sličan soj;
  • B/Colorado/06/2017-sličan soj (B/Victoria/2/87 linija).
Rab danas oglas

Nabavljeno cjepivo je Influvac, podjedinično, neadjuvantirano; proizvođač: Abbott Biologicals B.V. Nizozemska. Cjepivo je u jednodoznom pakovanju, u kompletu sa štrcaljkom i iglom. Jednokratno je. Čuva se na temperaturi od +2 do +8 °C.

 

Kategorije osiguranika kojima je cijepljenje prvenstveno preporučeno su:

  • Osobe životne dobi 65 godine i starije, 
  • Štićenici i djelatnici domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob)
  • Pacijenti s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama
  • Odrasli i djeca s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes melitus), kroničnim bolestima bubrega, hemaglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju)
  • Djeca i adolescenti (6 mjeseci – 18 godina) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influenzu)
  • U slučaju da se neke od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu cijepiti (kontraindikacija), umjesto njih se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njihove bliske okoline, npr. kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.
  • Zdravstveni djelatnici i trudnice

 

Za gore navedene kategorije cijepljenje je besplatno i provodi se kod izabranog liječnika obiteljske medicine koji je upoznat s indikacijama za cijepljenje osiguranika. U slučaju da imate osiguranike koje bi trebali cjepiti protiv pneumokoka kod nas možete podignuti i to cjepivo pa ih istovremeno cjepiti protiv gripe i pneumokoka.

 

Prema naputku HZZO-a, kada se završi procjepljivanje svih osiguranih osoba u okviru preventivnog programa cijepljenja, HZZO je suglasan da se preostale količine cjepiva mogu upotrijebiti za cijepljenje osoba koje ne spadaju u kategoriju za besplatno cijepljenje. Trošak cijepljenja iznosi 20,00 kn po dozi cjepiva. Ovisno o odazivu na cijepljenje i potrošnji cjepiva, donijet će se odluka kada će se početi s cijepljenjem osoba koje su izvan besplatnog preventivnog programa. O datumu ćemo vas naknadno obavijestiti. 

 

Sve cijepljene osobe obavezni ste evidentirati na listi Evidencije cijepljenja protiv gripe koje ćete zajedno sa završnim zbirnim izvješćem dostaviti Epidemiološkom odjelu najkasnije tjedan dana po završetku akcije cijepljenja. 

 

Obratite pažnju na izmjenu u izvješću o cijepljenju gdje su izdvojeni bolesnici s kroničnim bolestima do 65 godina starosti i osobe 65 godina i starije sa ili bez kroničnih bolesti koji su podjeljeni na one starosti 65-79 godina i 80 godina i više.

 

Distribucija cjepiva će se vršiti u prostorijama NZZJZ, počevši od ponedjeljka, 5.11. 2018. Za eventualne upite možete nas kontaktirati na tel:776-924. 

 

Prema naputku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo cijepljenje protiv gripe u Hrvatskoj ove godine službeno započinje u srijedu, 7. 11. 2018. godine.

 

Poželjno bi bilo što prije otkriti i potvrditi prve slučajeve oboljenja od gripe. Stoga, u slučaju da imate pacijenta sa sumnjom na gripu, obavezno nas nazovite kako bismo dogovorili način uzimanja briseva.

 

  • Voditeljica Epidemiološkog odjela dr. sc. Danijela Lakošeljac,dr. med.
  • Voditeljica Ispostave Rab NZZJZ: mr. sc. Daniela Glažar Ivče, dr. med.
  • Ravnatelj: prof. dr. sc. Vladimir Mićović, dr. med.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime