Home Vijesti Četverosatna 14. sjednica Općinskog vijeća Lopara

Četverosatna 14. sjednica Općinskog vijeća Lopara

0
Četverosatna 14. sjednica Općinskog vijeća Lopara

Foto: Foto: Ivica Hodak

 {gallery}Sjednica OV Lopara – studeni 2018{/gallery}

 

Rab danas oglas

Koliko je opravdana bila odluka da se krene u ovaj projekt s Geodetskim zavodom Rijeka, dovoljno govori činjenica da će Općina Lopar, temeljem novih izmjera svih objekata na svojem području, u bazi podataka stambenog prostora imati 144 % veće površine nego ranije. U izmjerama su se tako našli brojni objekti koji do sada uopće nisu bili evidentirani niti su plaćali bilo kakve obveze prema Općini Lopar i prema komunalnim društvima, pa će tako u sustav naplate prema novim izmjerama ući 179.331 m2 stambenih prostora s garažama i terasama na području Lopara.

Ovim se projektom došlo i do zanimljivog podatka koji govori da u Loparu postoji 310 obiteljskih zgrada s krovovima prekrivenim azbestnim pločama, što zapravo znači da na loparskim krovovima ima oko 312 tona tog za zdravlje štetnog materijala. Ovaj program inače predviđa i ucrtavanje sve izgrađene infrastrukture, a može se i nadograđivati brojnim podacima.

Nakon te zanimljive prezentacije, sjednica je nastavljena temama koje je, kao dopunu, predložio načelnik Općine Josip Borić.

 

Vrtić se gradi i za buduća, demografski ljepša vremena

U prvoj dopuni Borić je govorio o pripremama za gradnju zgrade Dječjeg vrtića u Loparu, jednostavnog arhitektonskog objekta za smještaj šezdesetero djece koji će se graditi na prostoru pored Vatrogasnog doma i igrališta s arhitektonskim rješenjem koje će se uklopiti u izgled škole i dvorane. Ukupna površina prikazane tlocrtne projekcije iznosi 588 m2, a veličina čestice na kojoj će se graditi 1897m2.

Na upit vijećnika Marina Lazarića (SDP) da li se radi o Vrtiću koji udovoljava trenutačnim potrebama ili su projektom predviđene potrebe za neko buduće vrijeme i priželjkivani veći broj djece, Borić je odgovorio: „Sama činjenica da idemo u gradnju Vrtića za mogući smještaj 60 djece, a trenutačno ih imamo 30, govori u prilog činjenici da ćemo graditi Vrtić i za buduća, demografski ljepša vremena“.

 

U nastavku tog dijela sjednice vijećnici nisu načelniku Josipu Boriću dali „zeleno“ svjetlo za nastavak razgovora o organizaciji jednog značajnog trodnevnog glazbenog festivala koji bi se trebao održati u svibnju sljedeće godine, a nisu prihvatili niti ponudu Novog lista da Lopar uđe u sufinanciranje tiskanja dodatka u Novom listu, pod nazivom Regional.
Obje ove ponude vijećnici su ocijenili financijski „teškima“, a uz to, po njihovom mišljenju, ne garantiraju neku značajniju korist za Općinu Lopar.

 

Poduža rasprava o novom cjeniku usluga KP “Vrutak”

U tom dijelu sjednice dosta vremena utrošeno je na raspravu o cjeniku usluga komunalnog poduzeća „Vrutak“, koji se odnosi na zbrinjavanje otpada i odvoz smeća. Rasprava o toj temi uslijedila je nakon što je cjenik opširno obrazložio direktor komunalnog poduzeća „Vrutak“ Zdenko Jakuc.

Cijena će ovisiti, rasti ili smanjivati se, zavisno o tome kako će se mještani ponašati vezano uz problem selektiranja otpada. Za čitav je otok, pa tako i za Lopar, neizbježni i dodatni trošak odvoz smeća na „Marišćinu“. Tako će 80% računa činiti fiksni dio računa, 20% računa činit će varijabilni dio računa na koji će svojim ponašanjem i odvajanjem utjecati sami korisnici. 

„Nakon izgradnje pretovarne stanice i vage bit će jasnije koliko MKO moramo voziti na Marišćinu, a cjenik će biti podložan izmjenama nakon prvih iskustava u sljedećoj godini“, rekao je direktor Zdenko Jakuc.

 

Nakon kraće stanke, 14. sjednica Općinskog vijeća nastavljena je po predloženom dnevnom redu, pa se startalo s Aktualnim satom na kojemu su načelniku Boriću prvi pitanja uputili vijećnici Rajko Ivanić i Marin Lazarić.

Borić je vijećniku Ivaniću obrazložio što se sve planira učiniti u luci „Melak“, koju je, rekao je, prije nekoliko dana obišao i župan Zlatko Komadina u pratnji ravnatelja Županijske lučke uprave u Rabu Nenadom Debelićem.

Iskoristio je priliku i zahvalio se na odobrenim sredstvima za ulaganje u luku, najprije Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture kao i Primorsko-goranskoj županiji. „Uz sportsku dvoranu ovo je još jedan dvogodišnji projekt koji smo pokrenuli u ovoj godini, obje investicije, i luka i dvorana, prelaze zajedno preko 34 mil. Kn vrijednosti što bez Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, LU Rab i PGŽ ne bi bilo moguće financijski zatvoriti“, rekao je Borić.

 

Gdje je zapelo s toplim obrokom za vrtićku djecu u produženom boravku?

Vijećnik Lazarić zatražio je odgovor na pitanje tko je izravno odgovoran da u Vrtiću u Loparu još uvijek nije osiguran topli obrok za djecu u produženom boravku?

„Nakon što smo s naše strane učinili sve da se to dogodi, osiguravši, između ostalog, i potrebnih 150 tisuća kuna i opremu kuhinje u PŠ Lopar – nakon brojnih razgovora i upita moram napomenuti da krivnja ide isključivo na adresu vodstva Dječjeg vrtića „Pahuljica“ u Rabu i Upravnog vijeća Vrtića“, odgovorio je Borić i dodao: „Ne znam što još učiniti osim što ću na slijedeću sjednicu našeg Općinskog vijeća pozvati i ravnateljicu Dječjeg vrtića Pahuljica“, zaključio je Borić.

 

U nastavku je na upit vijećnika Slađana Čolića, u kojoj je fazi izrada Prostornog plana Lopara, Borić odgovorio da je on 95% dovršen i da očekuje ponovljenu javnu raspravu početkom 12. mjeseca.

 

Bilo je i pitanja vezanih uz demografsku problematiku, koja nije zaobišla niti Lopar, na što je načelnik Borić kazao kako Općina Lopar nije u mogućnosti taj problem rješavati nekim velikim i skupim zahvatima, ali je zato predložio vijećnicima da po tom pitanju, kroz narednih 6-7 dana, dostave neke od svojih prijedloga, jer je u tijeku „slaganje“ prijedloga Proračuna Općine Lopar za 2019. godinu.

 

Po završetku „Aktualnog sata“, brzopotezno je riješena prva točka dnevnog reda kojom je prihvaćen Prijedlog izmjena 10 članaka Statuta općine Lopar.

 

Isto tako jednoglasno je prihvaćeno raspisivanje natječaja za prodaju nekretnine u vlasništvu Općine Lopar na području Poslovne zone „Sorinj“ na kojoj je dozvoljeno graditi (halu) skladište, s početnom cijenom od 50.400 EUR-a prema procijeni sudskog vještaka.

 

Vijećnici podijeljeni oko korigiranja koeficjenta za obračun plaća 5 djelatnika u Općinskoj upravi

Nakon kraće rasprave usvojen je, s dosta podijeljenim glasovima (6 za, 5 protiv), prijedlog načelnika Borića da se za 5 djelatnika u općinskoj upravi korigira koeficijent za obračun osobnih dohodaka, čime bi im se minimalno povisio iznos plaće, što će godišnji proračun Općine u ukupnosti stajati 30 tisuća kuna.

„Ovo tim više nije poseban problem jer se koeficijenti za referente nisu mijenjali od osnutka općine Lopar i zato što smo općina koja za osobne dohotke djelatnika a trenutno ih je petero izdvaja oko 8% sredstava svojeg proračuna, a što je daleko manje od mnogih koji za istu svrhu izdvajaju od 15 do 20% proračunskih sredstava“, naglasio je Borić.

 

Neočekivano dugu raspravu izazvao je predloženi Sporazum o pripremi, realizaciji i provedbi EU projekta u vodoopskrbnom sustavu Primorje, na kojeg svoje potpise trebaju staviti svi krajnji korisnici spomenutog vodoopskrbnog sustava, kako bi u određenom vremenu mogli biti dionici određenih projekata i korisnici kohezijskih sredstava Europske zajednice.

Na kraju su vijećnici ipak jednoglasno ovlastili načelnika Općine Josipa Borića da potpiše predloženi Sporazum i sa strane Općine Lopar.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime