Home Vijesti Održan prvi dio 11. sjednice Gradskog vijeća Raba, nastavak zakazan za 12. prosinca

Održan prvi dio 11. sjednice Gradskog vijeća Raba, nastavak zakazan za 12. prosinca

0
Održan prvi dio 11. sjednice Gradskog vijeća Raba, nastavak zakazan za 12. prosinca

Foto: Foto: Ivica Hodak

 {gallery}GV 11 sjednica 1 dio{/gallery}

 

Rab danas oglas

S radom se krenulo standarno s predtočkom, aktualnim satom, koji je prošao u mirnom ozračju. Na pitanja nekolicine, uglavnom vijećnika oporbe, odgovarali su; gradonačelnik Nikola Grgurić, njegov zamjenik Denis Deželjin, pročelnica za financije Martina Španjol i pročelnik za komunalnu djelatnost Matko Krstačić.

 

Vijećnica Svjetlana Dumić svojim je pitanjem zapravo apelirala prema gradonačelniku da se što prije na dnevni red stavi Odluka o visini paušalnog poreza za iznajmljivače, o kojem su se Jedinice lokalne samouprave dužne očitovati najkasnije do 31. siječnja 2019. godine. Naime, ukoliko se ta odluka kojim slučajem ne donese do spomenutog datuma, paušal bi se automatizmom mogao popesti sa dosadašnjih 300,00 kn na 750,00 kn, kazala je Dumić, a to, uz već postojeća komunalna poskupljenja, u bitnome mijenja poziciju rapskih privatnih iznajmljivača, koji su s bookingom za iduću sezonu već odavno počeli.

Gradonačelnik Grgurić je kazao kako je svjestan značaja 15.000 kreveta u obiteljskom smještaju na području Grada Raba, te da je siguran da će se u predviđenom zakonskom roku, uz prethodne razgovore doći do zajedničkog stava i prihvatljive preporuke za donošenje te odluke.

 

Vijećnica Melita Vlahek upitala je da li Grad Rab ima plan B vezano uz gospodaranje otpada, s obzirom da su stalno prisutni problemi s Županijskim centrom za gospodarenje otpadom Marišćina.

U svojem odgovoru zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin je kazao: “Riječ je ne samo o složenoj, već i skupoj problematici da bismo mogli razrađivati i plan A i plan B, a s obzirom na strategiju gospodarenja otpadom u RH, koja je donesena prije 15-ak godina, i na to da su za zbrinjavanje određeni regionalni centri, u našem slučaju Marišćina pored Rijeke, mi smo i sustav tako gradili Osnovne aktivnosti oko gospodarenja otpadom na Rabu baziraju se na tome da saniramo i zatvorimo ovo što je sad neuređeno na odlagalištu, da izgradimo i uredimo reciklažno dvorište, a uređeno je i uskoro će se biti stavljeno u funkciju i mjesto na kojem će se komunalni otpad pretovarivati u poluprikolice i odvozit na CZGO Marišćina. Preostaje nam onda još na tom području uređenje sortirnice, za koju bismo do kraja godine trebali imati izrađenu projektnu dokumentaciju, odnosno glavni projekt”, kazao je Deželjin.


Više rasprave očekivalo se po pitanju koje je postavio vijećnik oporbenog SDP-a Ivan Matahlija. Njega je naime zanimalo zašto aktualna vlast na Rabu nije iskoristila pravo prvokupa, čime bi se spriječila, rekao je Matahlija, prodaja nekretnine – zemljište u Uvali sv. Mara, Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.


– “Grad ima pravo prvokupa samo kod kulturnih dobara, i nije inertan kada je u pitanju iskazivanje interesa za državnom imovinom, dapače putem konkretnih prijedloga i projekata iskazali smo ineres za 80 % državne imovine koja se nalazi na području Grada Raba. Zatražili smo da nam Država dio te imovine ustupi, a ono što zakonski nije moguće ustupiti, može se otkupiti ili uzeti u dugogodišnji zakup do 30 godina. Spomenut ću samo da smo, među ostalim, zatražili i Gradsku Ložu, zgradu kod DM-a na ulazu u grad, zatim “Idilu”, pa tzv. “Narodnu obranu” u šumi Dundo, dio ogromne parcele Uvale Mag kako bi danas-sutra, uz izmjenu prostornog plana, tamo mogli izgraditi motocross i bmx stazu, streljanu, a sve da bi spriječili devastaciju pješačkih staza, Premužićeve staze, svega onoga što se i ovoga trenutka događa na području Fruge i Lopara”, kazao je Grgurić, i nastavio: “Što se tiče konkretno nekretnine u Uvali sv. Mara, nju Šumarski fakultet, ako se ne varam, već 75 godina koristi za edukaciju, školu u prirodi i smještaj svojih studenata, i vjerujem da ćemo, uz prijedlog rekonsrtrukcije i uređenja objekta, svi biti zadovoljniji nego do sada.

Grad Rab se ničega nije odrekao, Država je kao vlasnik to prodala onako kako je to zakonom propisano. Ništa se kada je u pitanju status korištenja objekta nije promijenilo. Šumarski fakultet je tamo bio više desetljeća, ostaje i nadalje, a ja mogu poručiti da je Šumarski fakultet zasigurno dobro došao na jedan od dva najšumovitija otoka na Jadranu, u rapsku šumu Dundo, i vjerujem da će ulaganjem vlastitih sredstava, vjerojatno i kroz apliciranje na europska sredstva, za koje je neophodno imati riješene imovinsko-pravne odnose, Šumarski fakultet na tom području stvoriti još bolju i kvalitetniju situaciju”, zaključio je Grgurić.

 

Prvo čitanje prijedloga konsolidiranog proračuna


Nakon, relativno, kratkog aktualnog sata „odrađeno“ je u nastavku, odnosno do kraja prvog dijela sjednice prvih 6 točaka dnevnog reda. One su se, uglavnom odnosile na predložene financijske dokumente, odnosno na predložene konsolidirane proračune Grada Raba za 2019. godinu, s projekcijama proračuna za 2020. i 2021. godinu. Budući da se radilo o tzv. „prvom čitanju“ o proračunima se nije glasovalo, odnosno nije se ništa usvajalo.


O predloženim proračunima uvodno je govorio gradonačelnik Nikola Grgurić, dok je vijećnike s detaljima Proračuna informirala pročelnica za financije Martina Španjol. Ona je, između ostalog, izvijestila vijećnike da se za 2019. godinu predlaže Proračun Grada Raba kojeg bi prihodi i primici trebali iznositi 76 879 920,00 kluna, što je, ustvari, smanjenje za 9,61% u odnosu na II. Izmjene i dopune Konsolidiranog Proračuna Grada Raba za 2018. godinu. U 2020. godini Proračun Grada Raba predložen je u iznosu od 73 943 920,00 kuna, što znači da je u odnosu na planirano u 2019. umanjen za 2,18%. I prijedlog Proračuna za 2021. godinu s iznosom od 72 333 920,00 kuna umanjen je u odnosu na 2020. za 2,18%.

 

Nastavak 11. sjednice GV Raba zakazan za 12. prosinca


Do drugog čitanja u nastavku 11. sjednice, koji je zakazan za 12. prosinca, vijećnici će biti u mogućnosti podnijeti svoje amandmane na predložene prihode i rashode proračunskih sredstava za 2019., 2.020. i 2021. godinu. Uz to, treba napomenuti da vijećnike u nastavku ove sjednice čeka preostalih 26 točaka dnevnog reda.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime