Home Vijesti Na 15. sjednici Općinskog vijeća Lopara usvojen proračun Općine Lopar za 2019. godinu

Na 15. sjednici Općinskog vijeća Lopara usvojen proračun Općine Lopar za 2019. godinu

0
Na 15. sjednici Općinskog vijeća Lopara usvojen proračun Općine Lopar za 2019. godinu

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Doduše, izostanak četiri vijećnika (SDP-a, PGS-a, Unije Kvarnera i nezavisni) u bitnome je skratio vrijeme trajanja, kako aktualnog sata, tako i daljnji rad sjednice prema predloženom dnevnom redu.

Rab danas oglas

 

U aktualnom satu prvo pitanje načelniku Općine Josipu Boriću postavio je vijećnik Dragan Borić, koji ga je upitao da li ima izgleda da cijene trajektnih karata na relaciji Valbiska – Lopar i obrnuto, za žitelje Lopara, odnosno čitavog otoka Raba, budu niže od dosadašnjih?

– Za sada, odgovorio je načelnik Borić, cijene su 50% sezonske vrijednosti i bilo bi pravednije da se otočanima cijena određuje na bazi vansezonske tarife. Pričekajmo novi zakon o Javnom linijskom i povremenom obalnom prijevozu sa odredbama pa ćemo znati više.

 

Vijećnik Alen Andreškić zatražio načelnika širu informaciju o najavljenoj uspostavi brzobrodske linije koja bi već slijedećeg ljeta trebala povezati Rab sa gradovima Zadrom i Rijekom. S obzirom da će luka pristajanja katamarana „Antonija“, zadarskog privatnog brodara G&V Line Iadera d.o.o., za otok Rab biti luka Lopar, Andreškića je zanimalo mora li Općina Lopar zbog toga ispuniti neke dodatne obveze.

Josip Borić je u svojem odgovoru naglasio kako se u ovom slučaju ne radi o državnoj brzobrodskoj subvencioniranoj liniji pa će zbog toga cijena karata biti veća od subvencioniranih „Jadrolinijinih“. Karta će od Lopara do Zadra (i obrnuto) stajati 130,00 kn, a od Lopara do Rijeke (i obrnuto) 100,00 kuna. Ipak, prednosti ove linije koja će prometovati od 1. lipnja do 30. rujna 2019., kazao je Borić, jest u tome što će ona konačno prometno povezati Rab, preko luke u Loparu, sa Zadrom, vjerojatno i Virom, Krkom i Rijekom. “Brodar treba prikupiti uvijete od LU Rab i LK u Loparu za pristajanje, a mi smo brodaru spremni pomoći putem oglašavanja i promocije iste”, zaključio je Borić

Tim je odgovorom, do sada vjerojatno u rekordnom vremenu, okončan aktualni sat na sjednici Općinskog vijeća Lopara.

 

Žustro o nerješenom pitanju produženog boravka u Područnom odjeljenju DV Pahuljica u Loparu

Mirni aktualni sat zamijenio je dosta žustar nastavak sjednice, no ta žustrina odnosi se samo na prvu točku dnevnog reda. Naime, nakon što je ravnateljica Dječjeg vrtića Pahuljica, Sanja Grozdanić, podnijela Izvješće o radu Dječjeg vrtića Pahuljica  Područnog odjeljenja Lopar za pedagošku godinu 2017./18., koje je jednoglasno prihvaćeno, načelnik Borić ju je zamolio da vijećnicima objasni zbog čega još nije proradio produženi boravak djece u loparskom Područnom odjeljenju, uz kojeg se vezuje i nužna doprema obroka, i to unatoč činjenici, dodao je, da je Općina Lopar odradila sve potrebno da se dogovoreno i realizira, uračunavši u to i za tu svrhu rezervirana proračunska sredstva.

Ravnateljica Grozdanić je najprije kazala kako Dječji vrtić nije ona osobno, te da bi se Općina Lopar trebala pisanim putem obratiti nadležnima, u ovom slučaju vrtićkom vijeću i osnivaču Gradu Rabu, i od njih zatražiti što hitnije rješavanje tog problema.

Na to je načelnik pročitao dio pismene korespodencije između Dječjeg vrtića i Općine. “Ako je cijena određena jednako za sve od Raba do Lopara, tražimo da nam djeca imaju mogućnost cjelodnevnog boravka u vrtiću i produženog u školi” – rekao je i pozvao ravnateljicu da što prije uspostave programe jer za to prepreka nema. “Ako može hrana doći do PO Supetarska Draga, može i do PO Lopar” – zaključio je Borić.

Vijećnik Andreškić je kazao kako smatra da su loparska djeca predškolske dobi, odnosno djeca polaznici loparskog Područnog odjeljenja Dječjeg vrtića Pahuljica, u neravnopravnom položaju u odnosu na ostalu djecu na otoku, dok je vijećnik Slađan Čolić ravnateljici postavio pitanje: “Zašto obrok mogu dobiti svi učenici i djeca u vrtiću, osim djece u Loparu, iako za to postoje svi uvjeti?”

Na kraju je ipak dogovoreno da se Općina Lopar pisanim putem obrati institucijama koje je ravnateljica Grozdanić prethodno spomenula i da se tako problem s Područnim odjeljenjem u Loparu pokuša što hitnije riješiti.

 

Usvojen proračun za 2019. godinu u rekordnom iznosu 25 645 000,00 kn

U nastavku rada 15. sjednice Općinskog vijeća Lopara prihvaćeni su prijedlozi Izmjena i dopuna financijskog plana Centra za kulturu Lopar za 2018., zatim II. Izmjena i dopuna Proračuna Općine Lopar za 2018., Projekcije Proračuna za 2019. i 2020., II. Izmjena i dopuna Plana razvojnih programa Općine Lopar za 2018. s projekcijama za 2019. i 2020., II. Izmjene i dopune Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture u 2018., I. Izmjena i dopuna Programa utroška boravišne pristojbe u 2018., Prijedlog Plana upravljanja imovinom u vlasništvu Općine Lopar za 2019., Program održavanja komunalne infrastrukture u 2019., zatim Prijedlog programa gradnje komunalne infrastrukture u 2019. kao i Prijedlog financijskog plana Centra za kulturu Lopara za 2019. godinu.

 

U raspravi oko spomenutih financijskih dokumenata, vijećnici su, između ostalog doznali da je boravišna pristojba u 2018. ostvarena s iznosom od 720.000,00 kuna dok je plan bio 650.000,00 kuna.

 

Za održavanje Programa komunalne infrastrukture predviđeno je nešto više od 2 970 000,00 kuna dok je za Program građenja komunalne infrastrukture planirano utrošiti 15 470 000,00 kuna. U tom iznosu udio od 9 milijuna kuna, odnosi se na nastavak gradnje sportske dvorane.

 

Financijski plan Centra za kulturu Lopar, čiji je rad u 2018. pohvaljen od strane vijećnika, iznosit će 641.300,00 kuna, a na sjednici je spomenuto i to da će Lopar, zahvaljujući upravo djelovanju Centra za kulturu Lopar, sudjelovati s dva programa Lungomare i 27 susjedstava unutar projekta 2020. Rijeka europski grad kulture.

 

Svi ovi prijedlozi usvojeni su jednoglasno, sa sedam glasova „za“, baš kao i proračun Općine Lopar za 2019. godinu, te projekcije proračuna za 2020. i 2021. godinu. 

 

Objašnjavajući proračun za 2019. godinu načelnik nije propustio spomenuti da vijećnici SDPa,PGSa,Unije Kvarnera i nezavisni vijećnik nisu došli na sjednicu na kojoj se usvaja najvažniji dokument. Zahvalio se vijećnicima Modesa na prihvaćanju odgovornosti i glasanju za proračun.

Proračun Općine Lopar predložen je u do sada rekordnom iznosu od 25 milijuna i 646 tisuća kuna, no iznosi slijedećih proračuna, naglasio je načelnik Josip Borić, dugo neće dosizati tu visinu. Razlog je stavka na rashodovnoj strani u iznosu od 9 milijuna kuna, kojom će se u 2019. financirati nastavak gradnje sportske dvorane. Za tu investiciju na prihodovnoj strani proračuna naći će se od Države već osiguran iznos od 4 milijuna kuna, dok će se ostatak od 5 milijuna kuna osigurati podizanjem kredita.

 

I preostalih osam točaka dnevnog reda do kraja sjednice prihvaćeno je – šest jednoglasno, dok su dva vijećnika MODES-a, Dino Ivanić (ujedno i predsjednik Općinskog vijeća) i Slađan Čolić, kod glasovanja po točkama 12 i 13, a riječ je o davanju prethodnih suglasnosti na Prijedlog dodatka ugovoru o kupoprodaji nekretnine k.č. 1557/6 k.o. Lopar i na Prijedlog ugovora o financiranju izgradnje parkirališta „Lopar – Melak“, bili suzdržani.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime