Home Vijesti Svečanim skupom održanim u kongresnoj dvorani hotela Padove obilježen 50. rođendan rapskog Imperiala

Svečanim skupom održanim u kongresnoj dvorani hotela Padove obilježen 50. rođendan rapskog Imperiala

0
Svečanim skupom održanim u kongresnoj dvorani hotela Padove obilježen 50. rođendan rapskog Imperiala

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Rođendanskim skupom u kongresnoj dvorani hotela Padova po prvi je puta moderirala mlada Ana Antešić, a ženska klapa “Sozal” svojim je izvedbama svemu dala još svečaniji ton.

Miš: “Od klinički mrtvog sustava do jedne od najboljih hotelskih tvrtki u Hrvatskoj”

Nakon što su okupljeni uzvanici u samom uvodu pogledali i toplo pozdravili kraći filmski dokumentarni uradak autora Sanjina Badurine – Pilota, koji je samo slikom i glazbom prikazao povijest „Imperiala“, okupljenima se obratio predsjednik Uprave „Imperiala“ d.d., gospodin Vlado Miš.

Rab danas oglas

– Ima neke simbolike u tome što smo za održavanje ovog skupa izabrali baš hotel „Padovu“, kako za mene osobno, tako i za tvrtku „Imperial“ u cjelini, rekao je u uvodu svog izlaganja predsjednik uprave rapskog hotelijera Vlado Miš. Naime, u ovom sam hotelu prije poprilično godina započeo svoju menadžersku karijeru, a za otprilike dva mjeseca upravo će u “Padovi” započeti obimni radovi dodatnog uređenja, vrijedni značajnih oko 8 milijuna EUR-a, kako bi do slijedeće turističke sezone i ovaj Imperialov hotel dobio četvrtu zvjezdicu, rekao je Miš.

U nastavku svojeg obraćanjaVlado Miš je sve prisutne, u potpuno ispunjenoj kongresnoj dvorani, ukratko upoznao s povijesnim razvojnim etapama „Imperiala“. 

– Ako izuzmemo 1889. godinu, kazao je Miš, koja se na Rabu službeno smatra početkom organiziranog turizma, tri su povijesna razdoblja u tih 125 godina turističke povijesti Raba, od kojih najupečatljiviji pripada upravo rođendanu „Imperiala“. Po njegovim riječima, u trećem povijesnom razdoblju turističkog razvoja Raba, „dogodio“ se Imperial i došlo je do najznačjnijeg doba turističkog razvoja. To je vrijeme kada je Rab mogao ugostiti i 30 tisuća turista u jednom danu, kada ga je godišnje počelo posjećivati oko 300 tisuća gostiju i kada se počelo godišnje ostvarivati i preko dva milijuna turističkih noćenja.

Miš je, između ostalog spomenuo godine (od 1962. do 1964.) kada se proširuju kapaciteti. Spomenuo je i 1967. kada je izgrađeno hotelsko naselje „San Marino“ u Loparu. Tada je to bila jedna od najvećih investicija u ondašnjoj državi. „Imperial“ je u svom „zlatnom dobu“ u razdoblju od 1965. (ta se godina smatra „Imperialovim“ rođendanom) do 1990. narastao na kapacitet od cca 1.200 ležajeva pa je u svojim objektima mogao smjestiti oko 9 tisuća turista, od toga oko 3.500 u čvrstim objektima, dodao je Miš.

“Zlatne” i “crne” godine Imperiala

Na žalost, rekao je Miš, nakon spomenutih „zlatnih“, u vremenu od 1991. do 2000., uslijedile su za tvrtku „crne“ godine. Prije petnaestak godina, rekao je, bili smo gotovo „klinički mrtav gospodarski sustav“ kojemu su gotovo svi predviđali stečaj kao jedino rješenje. Međutim, vjerujući u svoje snage, izvukli smo se i danas u našoj branši među 15 -tak najboljih tvrtki u Hrvatskoj.
Miš jer u zaključku spomenuo još dva zanimljiva podatka. Prvi govori da je tvrtka u 50 godina svog postojanja u svojim objektima ugostila oko 5 milijuna gostiju s kojima je u istom razdoblju ostvareno oko 36 milijuna turističkih noćenja.

Za „Imperial“ je bitno da u procesu privatizacije dođe do pravih partnera s kojima će u budućnosti još značajnijim ulaganjima pomoći razvoju tvrtke u čiji je razvoj u posljednjih deset godina uloženo 52, ove godine daljnjih 4,5, a slijedeće se godine planira uložiti dodatnih 8,5 milijuna EUR-a.

Među uzvanicima na Svečanoj sjednici, između ostalih, bili su: Ivo Bašić, savjetnik i izaslanik ministra turizma Darka Lorencina, Mladen Pejnović, predstojnik Ureda  za upravljanje državnom imovinom, Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, Ratomir Ivičić, direktor Ureda Hrvatske turističke zajednice, Zlatko Komadina, župan Primorsko goranske županije, njegova zamjenica Marina Medarić, Vidoje Vujić, predsjednik Hrvatske gospodarske komore PGŽ-a, Irena Peršić Živadinov, predsjednica Ureda Turističke zajednice PGŽ-a, Iva Bahunek, direktorica Ureda udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Nikola Grgurić, gradonačelnik Raba i Damir Paparić, predsjednik Općinskog vijeća Lopara.

Grgurić: “Turizam u službi jačanja kvalitete života otočana svih 365 dana u godini”

Gradonačelnik Grgurić, čestitajući čitavoj sadašnjoj Upravi i djelatnicima Imperiala, prisjetio se i svih onih dragih ljudi koji su kroz dugih 50 godina utkali dio sebe u razvoj Imperiala, a time i čitavog otoka Raba. Prisjetio se dakako i svojih prvih radnih dana u Imperialu, u kojem je startao radeći na recepciji i, kako je sam slikovito kazao, noseći kofere po Rabu. Dobro upoznat s kvalitetom rada u Imperialu, izrazio je čvrsto uvjerenje u daljnje jačanje ovog rapskog turističkog ponosa, uz sigurnu podršku Gradske uprave i Turističke zajednice grada Raba. Jednako tako, kazao je Grgurić, turizam ne treba biti sam sebi svrha, već kotač zamašnjak svih pozitivnih procesa u podizanju kvalitete življenja na otoku Rabu tijekom svih 365 dana u godini.

Pejnović: “Nema prodaje po svaku cijenu, čekat ćemo najboljeg partnera!”

A upravo zbog uspješne razvojne strategije menadžmenta koji kroz ova nimalo laka tržišna vremena vodi Imperial d.d., kazao je Mladen Pejnović, predstojnik Ureda  za upravljanje državnom imovinom, neće se žuriti s njegovom privatizacijom po svaku cijenu, već će se inzistirati na tome da strateški partner bude najbolji mogući, onaj koji će svojim investicijama omogućiti skokoviti razvoj Imperiala vodeći posebnu brigu o zaposlenicima.

Vujić: “Potpora HGK na putu Raba prema destinaciji s pet zvjezdica”

Prof. dr. sc. Vidoje Vujić predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka dodijelio je posebno Priznanje Imperialu povodom 50. obljetnice uspješnog poslovanja i vrijednog doprinosa cjelokupnom turističkom razvoju otoka Raba i Primorsko goranske županije, istaknuvši nedovoljno iskorištene potencijale otoka kroz moguću sinergiju dviju velikih i uglednih rapskih institucija koje ove godine slave svoje jubileje, Psihijatrijske bolnice Rab i Imperiala d.d., i to na planu jačanja zdravstvenog turizma. U 50 godina bilo je uspona i padova, ali ono što posebno raduje je vizija Raba, koji ima pretpostavke da postane destinacija s pet zvjezdica, rekao je Vidoje Vujić, obećavši da će HGK pritom biti partner.

Komadina: “Imperial možda i ne treba prodavati”

– Rab je kvarnerski biser, a Imperial turistička kičma otoka Raba, kazao je župan Zlatko Komadina. Govoreći o svojoj ulozi u iznalaženju najboljeg modela privatizacije hotelskog poduzeća Imperial Komadina je istaknuo kako zapravo nije presudno to za koliko će se tvrtka prodati, već koliko će se u njezin razvoj uložiti.

– Možda Imperial i ne treba prodati jer upravo vidimo da ga se dobro vodi, zaključio je Komadina, darujući Vladi Mišu sliku Voje Radoičića s motivom – Gorskog Kotara

Priznanja uručena najistaknutijim poslovnim partnerima

Pri kraju rada svečanog skupa predsjednik Uprave i direktorica Marketinga „Imperiala“ Vlado Miš i Kristijana Ribarić uručili su posebna priznanja;

Njemačkoj putničkoj agenciji „Elsetal“ koja s „Imperialom“ uspješno surađuje već punih 30 godina,

Putničkoj agenciji „Wittig“, također iz Njemačke za uspješnu 20 godišnju suradnju s „Imperialom“,

tvrtki Gebetsroither International GmbH iz Austrije, koja posljednjih godina u „Imperialovima“ kampovima ostvaruje svakog ljeta oko 20 tisuća turističkih noćenja te

češkoj tvrtki „Victoria CK“ koja u „Imperialovim“ kampovima, ali i u hotelima i turističkim naseljima ostvaruje oko 55 tisuća noćenja pa samim time ide u red najvećih partnera „Imperiala“ i ukupno otoka Raba.

U ime svih koji su dobili priznanja zahvalio se vlasnik češke tvrtke „Victoria CK“ Ladislav Jary.

Nakon toga uslijedili su pozdravni govori uzvanika, kao i razmjena prigodnih poklona. Skup su redom obratili, čestitavši pritom „Imperialu“ njegov 50 rođendan uz prigodne poklone: Vidoje Vujić, Mladen Pejnović, Nikola Grgurić, Damir Paparić, Zlatko Komadina, Ivo Bašić, Ratomir Ivičić, Irena Peršić Živadinov  i Ivana Bahunek. 

Druženje uzvanika nastavljeno je svečanim ručkom na terasi hotela Imperial, uz zvuke kvarteta Veljak i sudjelovanje članova Udruge Rapskih samostreličara i FD Rapski tanac.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime