logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1462
Subota, 22 Prosinac 2018 10:48

Barbatski kanat preseljen u crkvu sv. Stjepana

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Barbatski kanat preseljen u crkvu sv. Stjepana Foto: Hrvoje Hodak

Ponekad osjećamo kako nas zarobljuje vrijeme koje nas tjera; zarobljuje nas strah da ćemo nešto promašiti; zarobljuje moda koja nas prisiljava; zarobljuje konvencionalnost koja suzuje naš život. To znači da mislima koje dolaze iz našega duha ili iz mentaliteta koji nas okružuje, mislima koje nas uznemiruju, ili obeshrabruju, suprotstavljamo misli koje nas mogu ohrabriti i vratiti nam mir i radost. 

 

A to su učinili članovi Udruge Komin izrađujući od najjednostavnijeg prirodnog materijala: kamena, jaslice u crkvi sv. Stjepana, na radost svih mještana Barbata kao i onih koji svrate pogledati učinjeno. Sakupljalo se kamenje u barbatskom kantu, odbačeni dijelovi starih osušenih stabala, mahovine, smilja, zelene makije…, i njihova dobra volja stopila se u predivnu kreativnost pri izradi tradicionalnih jaslica. A dobra volja nije ni savršenstvo ni stanje svetosti jer uz nju mogu opstati i oklijevanje i nesavršenost, čak i pogrješke.

 

Rečeno je:“ Ne može se sakriti grad koji leži na gori“, a Barbaćani su svoju „goru“ prenijeli u svoje jaslice, i zahvalili Mariji na njenoj velikoj ljubavi koja je rodila Isusa u barbatskom mošuniću i ovog Božića.

Njima nije bilo važno koliko je tko činio, već kako je svatko dao samoga sebe u izradi i slaganju tog divnog mozaika. Jasno je ako je međusobna razjedinjenost, poput razlomljenih kamenčića, osjećali bi nemoć. A oni su ujedinjeni, ono što čini jedan među njima, u službi je onoga što rade i drugi. Svaki čin, slaganje kamena na kamen, do izrade štalice – mošunića – za Mariju, Josipa i Isusa, dobilo je novu širinu i zamah, zadovoljstvo urađenog. 

 

A Marija, nalazeći se u štalici koju su s ljubavlju složili članovi Komina, kao nekada barbatski pastiri za sebe kako bi se sklonili od lošeg vremena, pokazuje nam predivnu snagu njezine vjere i istančanost njezine ljubavi. Tako je brižna, tako nježna, tako dobro uočava potrebe ljudi, tako se lako pokrene i može nas naučiti da se najprije brinemo o drugima, prepoznajemo njihove potrebe i njihovu patnju, koliko trebaju naše praštanje i našu pomoć.

 

Isus nas iz štalice poziva da oprostimo dugove, ako nam je netko učinio nažao, oprostimo. Ako smo nekome učinili neko dobro ne tražimo ništa zauzvrat.

 

Ljubimo besplatno, a ne kako bi dobili nešto zauzvrat ili kako bi u toj osobi stvorili osjećaj da nam nešto duguje.

 

Pokušajmo, jer ako to ne razumijemo, ako ne izbrišemo sve dugove, tada kalkuliramo što smo dali i što smo primili. Stalno kalkuliramo i nikada nismo zadovoljni. Jedini način da budemo zadovoljni i sretni jest da ljubimo besplatno, ne očekujući ništa zauzvrat, i to je doista put prema slobodi srca. 

 

Rečeno je:“ Ne može se sakriti grad koji leži na gori“, a Barbaćani su svoju „goru“ prenijeli u svoje jaslice, i zahvalili Mariji na njenoj velikoj ljubavi koja je rodila Isusa u barbatskom mošuniću i ovog Božića.

Pročitano 2066 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1