logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Utorak, 15 Rujan 2015 17:14

Prijateljski posjet Rabljana San Marinu uz samostreličarski turnir u legendarnoj Cava dei Ballestrieri

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Prijateljski posjet Rabljana San Marinu uz samostreličarski turnir u legendarnoj Cava dei Ballestrieri Foto: Marko Sandalić

Udruga rapskih samostreličara predvođena predsjednikom Vlatkom Dumićem, zajedno s izaslnstvom Grada Raba u sastavu: gradonačelnik Nikola Grgurić, predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran i direktor turističke zajednice Grada Raba Nedjeljko Mikelić, gostovali su u Republici San Marino povodom održavanja međunarodnog turnira u samostreličarstvu koji se tradicionalno održava između Udruge rapskih samostreličara i Federazione Ballestrieri Sammarinesi.

Susret prijateljstvom povezanog Grada Raba sa gradom San Marinom protekao je kao i uvijek na visokom nivou uz prisustvosvih viših dužnosnika ove najmanje i najstarije republike na svijetu. Uz druženje, i razmijenu prigodnih poklona, razgovaralo se i o strateškim ciljevima unaprijeđenja turizma i turističke ponude San Marina i Raba kroz temelje koji su stvoreni Poveljom prijateljstva još davne 1968. godine. Centralni događaj bio je naravno spomenuti viteški turnir koji se održao u subotu 12.10.2015. s početkom u 16:00 sati u popularnoj Cavi dei Ballestrieri, koja se nalazi u samom centru povijesne jezgre grada San Marina. 

Nagrada je naravno bola prijelazni trofej u obliku velike srebrne knjige kojeg tradicionalno u svojim prostorijama zadržava udruga čiji strijelac osvoji turnir. Pucalo je ukupno 22 samostrijelca od čega 10 iz redova Udruge rapskih samostrijelaca i 12 iz Federazione Ballestrieri Sammarinesi. Pucalo se jednom i to svi u istu metu tako da su u prednosti bili samostrijelci koji su po redoslijedu pucali prije. 

Rabljani su došli u San Marino sa naumom da vrate prijelazni pokal na Rab, međutim u tome nisu uspijeli. Strijelci iz San Marina bili su bolji. Prvo mjesto osvojio je vitez Fernando Ceccoli čija strijela je bila najbliža centru. San Marinu je pripalo također i drugo te treće i četvrto mjesto. Najbolji iz redova rapskih samostreličara bio je pobjednik dvaju zadnjih turnira, onoga za Fjeru i onoga za Velu Gospu, Marko Sandalić, koji je pucao deseti po redu. Sandaliću je sa osvojenih 28 bodova (od maksimalnih 32) pripalo peto mjesto te se je na taj način gurnuo u društvo strijelaca iz San Marina jer je slijedeći Rabljanin Šimun Tomulić bio jedanaesti.

Prijelazni trofej tako je ostao u San Marinu. Koliko je to San Marinezima važno vidjelo se i po slavlju slavodobitnika Fernanda nakon proglašenja pobjednika. Rabljani će priliku za vraćanje pokala imati slijedeći puta na Rabu, na Trgu Sv. Kristofora u lipnju 2016. godine kada Ballestrieri Sammarinesi gostuju na Rabu. U svakom slučaju prijateljstvo jednog od najstarijih gradova u hrvatskoj sa jednom od najstarijih država u svijetu i dalje živi punim plućima. Uz turnir, službeni dio gostovanje obilježilo je gostoprimstvo, zajednička druženja i međusobna povezanost ljudi s Raba i iz San Marina koji već godinama znaju vrednovati pravi značaj Povelje.

Pročitano 1346 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

seakayakcroatia