Home Vijesti Stotinjak Rabljana prošetalo svojim gradom na poziv rapskih turističkih vodiča

Stotinjak Rabljana prošetalo svojim gradom na poziv rapskih turističkih vodiča

0
Stotinjak Rabljana prošetalo svojim gradom na poziv rapskih turističkih vodiča

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Ova neočekivano velika grupa šetača željnih prisnije povezanosti s kulturom i poviješću svojega grada, sastala se točno u 12 sati na predijelu stare gradske jezgre, Kaldancu, podno “Velog zvonika” crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, bivše rapske katedrale, pa je za početak ove zanimljive zimske šetačke rute, najprije valjalo pričekati njegov glasni podnevni zvon.

Rab danas oglas

 

Ovako velik odaziv Rabljana posebno je dirnuo predsjednicu Udruge turističkih vodiča grada Raba Snježanu Gulić koja je, nakon što ih je sve srdačno pozdravila i zahvalila na dolasku, kazala kako je ovaj Projekt zapravo nastao u želji da se na malo drugačiji način obilježi 15. siječnja, Dan međunarodnog priznanja Hrvatske.

“Vodiči u njemu sudjeluju s 0 kuna proračuna, dakle potpuno volonterski, ali su nam srca puna kada tu na jednom mjestu vidimo i mlado i staro, od Barbata do Lopara, naše domaće ljude zainteresirane za kuturnu i povijesnu baštinu svojega grada. I ova je šetnja izvrsna prilika da naglasimo kako svaki žitelj našega školja može biti najbolji promotor i ambasador svoje domovine. Mala smo zemlja pa je tim više potrebno poznavati i štovati vlastito naslijeđe, čuvajući tako naš nacionalni identitet i prebogatu kulturnu baštinu. 

Od prošle godine i naša rapska Udruga turističkih vodiča članica je krovne Udruge turističkih vodiča Hrvatske, a zajednički nam je cilj što bolje zaštiti lokalitete od posebne važnosti, u našem slučaju povijesnu jezgru grada Raba. Također smatramo da samo turistički vodiči koji su se educirali u RH mogu našu zemlju predstavljati onako kako ona to zaslužuje. Današnji odaziv naših žitelja nije samo napunio srce i dušu nas vodiča, već je dokazao da Rabljani itekako vole svoj otok i grad. Na svima nama je obveza da ono što nam je ostavljeno u naslijeđe s velikim respektom čuvamo i održavamo, radeći zajedno na boljitku našeg prekrasnog grada i otoka”, kazala je Gulić.

 

Sunčana šetnja gradom Rabom, kojom su nas danas povele turističke vodičkinje Snježana Gulić, Romana Crnić i Natali Mravić, protegnula se od Velog zvonika, zatim pored benediktinskog samostana sv. Andrije i Pjacete, pa sve do sv. Ivana Evanđelista i Varoša, a njihove priče dotaknule su se mnogih povijesnih ličnosti, njihovog značenja za život grada i otoka, nematerijalne baštine kojom je protkana duga povijest grada, kao i crkvenog graditeljstva te vrijednog inventara koji se u crkvama može pronaći. Da je šetnja bila i ugodna i zanimljiva, potvrdio je i veliki aplauz zahvale rapskim vodičkinjama na kraju ovog lijepog druženja.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime