Home Vijesti Na području Općine Lopar paušalni porez za iznajmljivače iznosit će 300 kn

Na području Općine Lopar paušalni porez za iznajmljivače iznosit će 300 kn

0
Na području Općine Lopar paušalni porez za iznajmljivače iznosit će 300 kn

Foto: RabDanas

 {gallery}16 sjednica OV Lopara{/gallery}

 

Rab danas oglas

Ovom jednoglasno prihvaćenom Odlukom usuglašeno je da će visina paušalnog poreza po krevetu za privatne iznajmljivače, počevši od 1. siječnja 2019. godine, na području Lopara iznositi 300 kuna.

 

Izglasavanju te Odluke prethodilo je relativno mirno odvijanje Aktualnog sata tijekom kojega su na vijećnička pitanja Alena Andreškića, Dragana Borića, Marina Lazarića, Rajka Ivanića, dr. Daniele Glažar-Ivče i drugih, odgovarali ponajviše načelnik Općine Josip Borić, zatim direktor loparske komunalne tvrtke Lopar Vrutak d.o.o. Zdenko Jakuc, direktor Vrela d.o.o. Ivan Lušić ,te zamjenik načelnika Dominik Paparić.

 

Dio pitanja zahvatio je u problematiku održavanja komunalnog reda, gradnju puta do općinskog groblja, a nešto polemike bilo je između vijećnika Marina Lazarića (SDP) i načelnika Općine Josipa Borića o tome kada zapravo u Loparu službeno počinje turistička sezona. Lazarića je to, kao zaposlenika Imperiala, zanimalo ponajviše zbog, prema njegovom sudu, predugo zatvorenih objekata u Loparu.

 

Načelnik Općine  Josip Borić je, upitavši usput Lazarića kada u „Imperialu“ kreće turistička sezona, kazao da turistička sezona u Loparu započinje dolaskom uskršnjih gostiju, te da će Lopar spreman ući u turističku 2019. godinu, kao što je to bilo i prošle godine, dodavši: „Pritom ne ulazim u to kako uređenost mjesta doživljava svatko za sebe. Općina nema instrumente kojima bi uređivala kada netko treba otvoriti objekt, a kada zatvoriti. Valjana rješenja i koncesijska odobrenja Općina će na vrijeme dostaviti korisnicima, prije Uskrsa, a na njima je da odluče kada će krenuti i otvoriti, ali i zatvoriti svoje objekte u skladu s onim što piše u odlukama.“

 

U nastavku rada sjednice po predloženom dnevnom jednoglasno su usvojene prve dvije točke: Prijedlog Plana davanja koncesija na području Općine Lopar u 2019. godini i Prijedlog Srednjoročnog (trogodišnjeg) plana davanja koncesije za razdoblje od 2019. do 2021. godine.

 

Sa 7 glasova za i 4 suzdržana, prihvaćen je i Prijedlog Odluke o komunalnom doprinosu na području Općine Lopar koja je po tom pitanju podijeljena u tri zone: naselje Lopar, područje Poslovne zone „Sorinj“ te otoci Goli i Sv. Grgur. Najvažnija novost je smanjenje dosadašnjeg iznosa komunalnog doprinosa u Poslovnoj zoni „Sorinj“ sa 90 kn po m3 za zatvoreni prostor na 10 kn po m3 po novom prijedlogu. 

– „Za investitore je to veliko davanje i na ovaj način šaljemo poruku da su dobrodošli sa svojim projektima tim više što će zona u većem dijelu biti komunalno opremljena u sljedećih nekoliko mjeseci do početka turističke sezone.“ – rekao je načelnik u svojem izlaganju.

 

Odluka o komunalnim djelatnostima na području Općine Lopar, a riječ je o poslovima koje tijekom godine moraju odraditi komunalne tvrtke Lopar Vrutak d.o.o. i Loparko d.o.o., usvojena je jednoglasno.

 

Prijedlog po šestoj točki dnevnog reda o donošenju Zaključka o sklapanju Ugovora o osnivanju prava služnosti na k.č. 10255 k.o. Lopar, usvojen je s 9 glasova za i jednim suzdržanim glasom, dok je Prijedlog donošenja Programa javnih potreba za obavljanje djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja, Stanica Rijeka u 2019. godini prihvaćen jednoglasno.

 

Tek po 8. točki dnevnog reda, Prijedlogu donošenja Programa utroška sredstava boravišne pristojbe u 2019., malo je „zaiskrilo“ na relaciji dr. Daniela Glažar-Ivče Alen Andreškić. Naime dr. Glažar Ivče, smatra da je apsurd da se iz planiranih prihoda od boravišne pristojbe za potrebe Ambulante u Loparu predvidi iznos od samo 40.000 kuna, a njezinu je primjedbu vijećnik Alen Andreškić iskoristio kako bi joj spočitnuo da je Lopar, zahvaljujući upravo političkoj opciji kojoj ona pripada, Lopar ostao bez Ambulante i cijenjenog dr. Koprića.

Nazvavši Andreškićev istup politikantskim činom, dr. Glažar-Ivče kazala je da se u ovom slučaju ne treba baviti onim što je bilo, već time kako zajedničkim snagama unaprijediti zdravstvenu skrb na ovom dijelu otoka, osobito tijekom ljeta kada u Loparu boravi i odmara 15-ak i više tisuća turista.

Osma je točka dnevnog reda na kraju usvojena sa 7 glasova za i 3 suzdržana glasa.

 

Jednoglasno je zatim usvojen predloženi Plan raspodjele spomeničke rente, kao i Prijedlog Odluke o raspoređivanju sredstava za rad političkih stranaka zastupljenih u Općinskom vijeću Lopara za 2019. godinu. Po toj Odluci pet stranaka u Loparu stajat će Proračun Općine „samo“ 17.920 kuna, uz napomenu da je iznos kojeg stranka ostvaruje po vijećniku od 1.600 kuna, odnosno po vijećnici 1.720 kuna, višestruko manji nago u nekim gradovima i općinama u okruženju.

 

Na kraju je na sjednici prihvaćen Prijedlog donošenja Programa korištenja sredstava naknade za zadržavanje nezakonito izgrađenih zgrada na području Općine Lopar u 2019. godini, kao i prijedlozi po trima točkama dopune dnevnog reda. Nešto više rasprave bilo po dopuni točke dnevnog reda po kojoj je Općina Lopar za određene radove u području vodoopskrbe, investicijska prava prenijela na rapsku komunalnu tvrtku Vrelo d.o.o., i Loparko d.o.o, čime je „Vrelu“ i „Loparku“omogućeno apliciranje za sredstva Hrvatskih voda i odrađivanje investicije.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime