Home Vijesti Brzinska 13. sjednica GV Grada Raba iznjedrila Odluku o visini paušalnog poreza za iznajmljivače u turizmu

Brzinska 13. sjednica GV Grada Raba iznjedrila Odluku o visini paušalnog poreza za iznajmljivače u turizmu

0
Brzinska 13. sjednica GV Grada Raba iznjedrila Odluku o visini paušalnog poreza za iznajmljivače u turizmu

Foto: Foto: Ivica Hodak

 {gallery}13 sjednica GV Raba{/gallery}

 

Rab danas oglas

 

“Useljenje” prvih korisnika Doma za starije i nemoćne u Rabu krajem ožujka ili tijekom travnja

Vjećnica Dumić zatražila je, među ostalim, od gradonačelnika Nikole Grgurića odgovor na pitanje da li su konačno završeni radovi na gradnji Doma za starije i nemoćne osobe te kada će u njega ući prvi korisnici?

„Zahvaljujući tome što je Grad uspio za završetak radova na Domu osigurati potrebnih 5 milijuna kuna, radovi na dovršenju Doma za starije i nemoćne gotovo su u potpunosti završeni, predstoji još samo nabava manjeg dijela opreme i inventara. Očekujemo da će Dom, nakon provedenog tehničkog pregleda u ožujku, dobiti uporabnu dozvolu, nakon čega bi krajem ožujka, ili tijekom travnja, na zadovljstvo sviju nas, prvi korisnici mogli ući u Dom. Naravno, otvaranje Doma i početak rada ovisi i o partnerima u ovom projektu, a to je Dom s Krka čija će podružnica biti rapski Dom za starije i nemoćne. S tim u vezi imamo informacije da su i u statutu Doma odrađene potrebne predradnje, te da sada slijedi natječaj za zapošljavanje radnika i stručnog osoblja, a nakon toga i natječaj za korisnike Doma”, kazao je u svojem odgovoru gradonačelnik Nikola Grgurić.

 

Prva točka dnevnog reda odnosila se Prijedlog Odluke o visini paušalnog poreza za djelatnost iznajmljivanja i smještaja u turizmu, koju je, uvodno obrazložila pročelnica Upravnog odjela za financije Martina Španjol.

Bez rasprave i jednoglasno prihvaćen je prijedlog po kojem će visina paušalnog poreza na području Grada Raba po krevetu u naselju A biti 300 kuna, a u naselju C 210 kuna, što je zapravo iznos koji je i do sada bio propisan pravilnikom.

 

Kako se u Prijedlogu Odluke o komunalnom doprinosu, koju je obrazložio pročelnik Upravnog odjela za komunalne sustav i zaštitu okoliša Matko Krstačić, u odnosu na dosadašnje visinu plaćanja nije ništa promijenilo, i ova je Odluka, predložena drugom točkom dnevnog reda, usvojena s 9 glasova za, te uz 2 suzdržana glasa.

 

Kakav je interes poduzetnika za preseljenje u Poslovnu zonu Mišnjak?

Prijedlog Odluke o donošenju izmijena i dopuna urbanističkog plana uređenja 43 – Poslovna zona Mišnjak, kojeg je nakon pročelnice Upravnog odjela za prostorno uređenje, gospodarstvo i turizam Ines Pulić, dodatno obrazložio gradonačelnik Nikola Grgurić, rezultirao je kraćom raspravom, koju su svojim pitanjima inicirali vijećnici Svjetlana Dumić i Luka Grgurić.

 

Vijećnica Dumić je, rekavši kako je Grad Rab u Poslovnu zonu uložio velika sredstva, upitala gradonačelnika da li ima interesenata za buduće korištenje Poslovne zone Mišnjak?

„Zainteresiranih ima, kako za dugoročni zakup i najam, tako i za kupnju. Prezentirali smo im tijek projekta i mogućnosti koje im se tamo nude, povećali smo postotak izgradnje, smanjli najmanju parcelu, upravo na dobrobit budućih korisnika. Na temelju razgovora s gospodarstvenicima pripremit ćemo prijedlog kojeg ćemo, dakako, komunicirati i ovdje na Gradskom vijeću, jer se radi o upravljanju gradskom imovinom“, odgovorio je Grgurić.

 

Vijećnika Luku Grgurića zanimalo je hoće li se konačnom realizacijom Poslovne zone Mišnjak riješiti problem onih firmi koje na neprimjerenim mjestima deponiraju različiti građevinski materijal (pijesak, željezo, cement), a koje su svojom djelatnošću najveći vizualni zagađivači prostora i što će se poduzeti ako netko od njih, unatoč uvijetima koje Grad nudi, ne pristane svoju djelatnost „preseliti“ u Poslovnu zonu Mišnjak.

„Jedan od osnovnih razloga zbog kojeg su naši poduzetnici investirali u ta područja na kojima se danas nalaze, jeste upravo taj što Grad kroz povijest nije omogućio da se takve djelatnosti koncentriraju na jednom ovakvom mjestu kao što je Poslovna zona Mišnjak. Poduzetnicima dakako nisu pomogle ni brojne peripetije koje su otežavale i odužile realizaciju projekta, a ukoliko netko od tih poduzetnika niti nakon stvaranja kvalitetnih uvijeta i motiva za preseljenje u Poslovnu zonu, ne bude želio iskoristiti pruženu priliku, a mi zaključimo da je to nužno, onda ćemo ga izmijenama pojedinih odluka na to morati prisiliti. Ja sam uvjeren da ćemo sigurno motivirati te poduzetnike na preseljenje u Poslovnu zonu, čime ćemo konačno riješiti problem takvog tipa narušavanja izgleda naših okućnica, maknuti iz naselja deponije građevinskog materijala, ali i brojne šlepere koji taj materijal voze kroz urbani dio otoka čime stvaraju i velike probleme u prometu“, odgovorio je gradonačelnik Grgurić.

Ova je Odluka usvojena s 9 glasova za uz 2 glasa protiv.

 

Drugi pokušaj prodaje Vile Danice

I posljednja točka dnevnog reda 13. Sjednice Gradskog vijeća Raba, Prijedlog Odluke o raspisivanju natječaja za prodaju nekretnine u vlasništvu Grada Raba, koju je obrazložio pročelnik Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Zvonko Puljar – Matić, prošla je, pomalo i neočekivano, bez rasprave. Radi se, naime, u posljednje dvije godine, o drugom pokušaju prodaje zgrade Vile „Danice“. Pročelnik Zvonko Puljar – Matić spomenuo je, da će u novom natječaju cijena ovog objekta biti niža u odnosu na onu iz natječaja i neuspješne prodaje te gradske nekretnine prije dvije godine.

Prijedlog ove Odluke prihvaćen je s 8 glasova za i 3 glasa protiv.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime