logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Nedjelja, 03 Ožujak 2019 07:33

Nakon raščiščavanja krenula i prva akcija pošumljavanja otočića „Školjića“

Napisao/la Ivica Hodak
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Nakon raščiščavanja krenula i prva akcija pošumljavanja otočića „Školjića“ Foto: Ivica Hodak

Maleni otočić „Školjić“, čija je vegetacija poprilično stradala nakon rušilačkih udara orkanske bure 2016. godine, zahvaljujući akcijama iniciranima od članova Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Rab koje predvodi njihov predsjednik Joško Deželjino – Bepo, raskrčen je i očišćen od oborenih i sasušenih borova, koji su ljeti predstavljali i veliku požarnu opasnost.

 

Njihovim akcijama, pa tako i ovoj održanoj u subotu 2. ožujka, pridružuju se i ostali žitelji Raba, a posebno je lijepo bilo vidjeti i dvojicu devetogodišnjaka koji su sa sadnicama u rukama stigli na Školjić.

 

Dosadašnje su se akcije svodile na čišćenje otočića od burom porušenih borova, no jučerašnjom je akcijom započelo pošumljavanje otočića i to sadnicama primjerenijim ovom podneblju. 

 

Pošumljavanje će se nastaviti i kroz nekoliko idućih planiranih akcija, a odvijat će se pod stručnim vodstvom magistra agronomije Željka Perana, koji je ujedno predsjednik Hrvatskog časničkog zbora na Rabu i rapskog Gradskog vijeća. Kako doznajemo bit će zasađeno 50-ak sadnica i to najviše hrasta crnike, planike, uljke, smokve, oleandera, bukve i drugog zimzelenog bilja.

Pročitano 2062 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1