logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Nedjelja, 03 Ožujak 2019 11:19

Više od stotinu parova u tradicionalnoj povorci draških Belih Maškara

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Više od stotinu parova u tradicionalnoj povorci draških Belih Maškara Foto: Ivica Hodak

Nakon što su finalna događanja ovogodišnjeg karnevala na Rabu započela prošlog petka Dječjom maškaranom povorkom u Loparu, prije koje je obavljeno i suđenje loparskom Luli Peguli – završna su karnevalska događanja nastavljena u subotu 2. ožujka u Supetarskoj Dragi, njihovim tradicionalnim BELIM MAŠKARIMA.

 

Za razliku od novovjekih karnevalskih događanja u gradu Rabu koja će nakon velike nedjeljne Dječje redute, završiti na mesopusni utorak suđenjem rapskom zlotvoru Juri Piškancu, draški Beli maškari – baš kao i Loparski maškari, imaju daleko dulju tradiciju ukorijenjenu u narodne običaje, rekao nam je, između ostalog rapski čakavski pjesnik i književnik, a uz to i Dražanin, Josip Fafanđel, i dodao: „U ono staro vrijeme u Beli maškari išli su samo muškarci. Žene su se priključile u novije vrijeme. Nekada se tijekom čitavog dana obilazilo i posjećivalo svako domaćinstvo u mjestu, a domaćini bi maškare darivali najčešće jajima.“

 

Posljednjih desetljeća povorka Belih maškari zaustavlja se na nekoliko unaprijed odabranih punktova po draškim zaseocima, i to s obje strane draške vale, i Gornje i Donje, gdje također bivaju lijepo počašćeni od strane domaćina.

 

Od 80-ih godina prošlog stoljeća na ovamo, na završnom okupljanju, uglavnom na prostoru ACY Marine u Supetarskoj Dragi, izvodi se satirično mirenje „Dva pokaranih“ na izvornoj draškoj čakavštini, koje je svojevremeno inicirao upravo Josip Fafanđel.

 

 

Mirenje „Dva pokaranih“, koje je bilo i glavnim povodom brojnijem okupljanju mještana u ACY Marini, vrhunski su i ovoga puta odigrali Dolinac Miljenko Tariba u ulozi KACAMARINA, Gorinac Željko Dumičić u ulozi KAMPANALA te Martina Kordić koja je briljirala u ulozi Gorinčeve supruge.

Doista kvalitetan i dobro uigran draški tim karnevalskih scenarista i glumaca, i na ovaj je način pokazao puni smisao suživota jedne male zajednice u kojoj svatko svakoga poznaje, te da je moguće s mjerom, a opet s puno duha, britkog domaćeg humora i uz zavidnu razinu scenskog izraza do suza nasmijati publiku.

 

Gospodin Fafanđel nam je kazao i to da se draški Beli maškari mogu lako prepoznati po bijeloj odjeći, šeširu na glavi i marami, bez dodatnih „piturivanja“, a u tradiciji je da se među Belim maškarima u manjem broju provuku i tzv. grubi (ružni) maškari radi dodatnog uveseljavanja publike. U ovom slučaju svoj doprinos očuvanju tog dijela tradicije dali su i nadaleko poznati „Rapski gubavci“.

 

I ovogodišnju organizaciju Belih maškari, a time i čuvanje ove lijepe draške karnevalske tradicije, potpisuju vrijedni članovi SRK „TUNERA“ iz Supetarske Drage, dok Josipa Fafdanđela raduje i činjenica što je u ovogodišnjoj povorci draških Belih maškari nabrojao više od stotinu parova.

 

Zanimljivo je spomenuti da je dolazak maškarane povorke u ACY Marinu i izvedbu satiričnog komada „Dva pokarani“, po prvi je puta na svojem YouTube kanalu uživo prenosio i RAB TV Live streaming u produkciji Video studija Piloto.

Pročitano 2167 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1