Home Vijesti Katarzičnim spaljivanjem Piškanca Rabljani okončali ovogodišnje karnevalske svečanosti

Katarzičnim spaljivanjem Piškanca Rabljani okončali ovogodišnje karnevalske svečanosti

0
Katarzičnim spaljivanjem Piškanca Rabljani okončali ovogodišnje karnevalske svečanosti

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Suđenje, unatoč ustaljenim hrvatskim pravosudnim običajima, nije niti otkazano, niti je odgođeno, već je prema svim pravnim regulama tradicionalnog karnevalskog ceremonijala, uspješno održano pred brojnim rapskim maškarama i znatiželjnim domaćim pukom. Zanimljivim tijekom suđenja po prvi je puta predsjedala jedna žena, meštrica karnevala Sanja, koja je na kraju izrekla i očekivani pravorijek kojim je rapski zlotvor Jure Piškanac osuđen na dosta oštru, ali pravednu kaznu javnog spaljivanja, prije koje je dobio priliku izreći i svoju zajedljivu oporuku.

Rab danas oglas

 

Ova simbolična godišnja katarza “dimom pročišćenja” pred početak korizmenog vremena na Rabu, odigrala se u kontroliranim uvjetima, a sigurnost su jamčili vatrogasci rapskog DVD-a, koji su Piškanca i zapalili.

 

Samom sudskom procesu i činu spaljivanja rapskog Pusta, uz obilje pozitivne energije, prethodilo je predstavljanje maškaranih skupina, pa su pred karnevalskom pozornicom prodefilirale čak tri skupine iz SŠ Markantuna de Dominisa Rab: Eksperimentalne ovce Blaženke Divjak (1.g.) koje je predvodila pastirica Aleksandra Brmbota, zatim Štrumpfovi (3.g.) s voditeljicom Margaritom Čutul te opuštena i osunčana skupina „Plaža“ s Baywatch voditeljicom Lanom Jurković. Bili su tu i neizostavni draški Beli Maškari s Udrugom Tunera, baš kao i rasplesani Domoroci DSR Kampor, te od uha do uha nasmijani barbatski Jockeri Udruge Komin. Inače vrijedni članovi i vrsni kuhari Udruge Komin, DSR Kampor i SRK Dolin pobrinuli su se i za to da okupljenima na Trgu ne uzmanjka ića i pića.

 

Za glazbeni dio završne rapske karnevalske fešte i veselo raspoloženje pobrinula se grupa VIZIJA, koja se sjajno prilagodila programu, pa je na pozornicu pozvala gosta, vječno živućeg kralja rock&rolla Elvis Presleya, koji je dobro rasplesao rapske maškare.

 

Ovo završno događanje rapskog karnevala, suđenje Juri Piškancu, organizirali su Karnevalski odbor Grada Raba, Grad Rab, Turistička zajednica grada Raba i Pučko otvoreno učilište Rab.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime