Home Vijesti Na Rabu održan 11. susret pjesnika čakavaca „Ča vrh Arbe“

Na Rabu održan 11. susret pjesnika čakavaca „Ča vrh Arbe“

0
Na Rabu održan 11. susret pjesnika čakavaca „Ča vrh Arbe“

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Do ove godine čakavska pjesnička manifestacija okupila je na Rabu 59 pjesnika Istre, Primorja i Dalmacije dajući tako značajan doprinos očuvanju i promicanju čakavske besede, a na ovogodišnjem 11. susretu “Ča vrh Arbe”, u organizaciji Gradske knjižnice Rab te pod pokroviteljstvom Grada Raba i Primorsko-goranske županije, na pozornicu Kina Rab izašlo je 9 pjesnikinja i pjesnika čakavaca, dok je kao glazbeni gost večeri nastupio Dražen Turina – Šajeta.

Rab danas oglas

 

Prema propozicijama svatko od autora kazivao je stihove dviju odabranih pjesama iz vlastitog poetskog opusa, dočaravši tako publici bogatstvo čakavskih varijanti, na šarenoj generacijskoj paleti njihovih tvoraca. S pozornice su se tako mogli čutu stihovi Joška Božanića iz Komiže, Mikija Bratanića iz Vrbnja na otoku Hvaru, Sanje Depikolozvane iz Pićna u Istri, Marte Kolega s otoka Ugljana (Kali), Krešimira Stanišića iz Senja te od „domaćih snaga“ Albine Andreškić-Paparić iz Lopara, Josipa Fafanđela iz Supetarske Drage, Karle Matušan i Tatjane Pahljina iz Palita te Željka Perana iz Barbata.

Nažalost, od najavljenih pjesnikinja i pjesnika izostao je nastup Borisa Kazije iz Mundanija, te zbog bolesti spriječene Tatjane Pahljina iz Palita, no stihove njezinih pjesama je umjesto nje pročitao Josip Fafanđel.

 

Voditeljski par Irena Ivić i Miljenko Tariba, uveo je publiku u pjesničku večer, kazavši među ostalim, da je ovo prigoda prisjetiti se, s velikim poštovanjem i odanošću, onih koji više nisu među nama, maestra Ljube Stipišića Delmate te krajem prošle godine preminulog Jakše Fiamenga, pjesnika i akademika koji je više puta bio sudionikom ovih susreta, i kojem su organizatori posvetili  ovogodišni “Ča vrh Arbe”.

Hvarski pjesnik i veliki prijatelj i štovatelj Jakše Fiamenga, Miki Bratanić započeo je svoj nastup emotivnim prisjećanjem na ovog velikog književnika, dok je zamjenik gradonačelnika Raba, g. Denis Deželjin pozdravljajući prisutne otkrio i vlastitu pjesničku dušu rekavši: „Prije nego se spustin nazad, doli (među publiku), volil bi s vamin podiliti dvi tri misli. Pitan se, ča bi rekli, ča su to pjesnici? To su ljudi ki s malo riči znaju reć puno toga. Još kad to činu na čakavskom onda ko da to za nas ima još malo više duše. Ko da te riči imaju i pituru i miris pa kad zatvorimo oči vidimo žive slike i ćutimo dih našega kraja. Znamo da se od lipe riči, napisane, izgovorene ili one ku čujemo ne živi, ali isto tako da nan puno put va životu neka lipa rič zna popravit dan, pogurat nas naprid ili učinit da budemo i bolje i bolji. Neka nan zato ova večer bude kako zrno soli za kraj ove šetimane“.

 

Dražen Turina – Šajeta nastupio je u glazbenom dijelu programa uz instrumentalnu pratnju dvojice glazbenika, oduševivši prisutne u dvorani kako svojim pjesmama na čakavskom, tako i svojim duhovitim dosjetkama.

 

Na završetku programa svim sudionicima zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin uručio je Zahvalnice, a kao vrijedna uspomena na ovogodišnji pjesnički susret na Rabu otisnuta je zbirka poezije „ČA VRH ARBE – jedanaesti susret pjesnika čakavac, Rab, 2019“, u kojoj je svatko od 11 odabranih autora predstavio svoje 4 pjesme.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime