logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Srijeda, 03 Travanj 2019 09:50

Uz cestu na nepropisan način odložene velike količine otpada

Napisao/la Dundovo d.o.o.
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Uz cestu na nepropisan način odložene velike količine otpada Izvor: Dundovo d.o.o.

Kao što je najavljivano, društvo za komunalne djelatnosti Dundovo d.o.o. je u ponedjeljak (1. travnja 2019.) krenulo s novim sustavom prikupljanja otpada, što znači da će se prikupljati samo miješani komunalni otpad (MKO) odložen u novim individualnim čipiranim spremnicima. Budući da su uvođenjem novog sustava prikupljanja otpada do sada dostupni spremnici za MKO povučeni sa svojih lokacija, uočene su nepravilnosti kod odlaganja otpada od strane korisnika.

 

Unatoč sustavnim najavama o početku funkcioniranja novog sustava prikupljanja otpada i upozorenjima o uklanjanju dosadašnjih spremnika, uz cestu duž prijašnjih lokacija spremnika na nepropisan su način odložene velike količine otpada.

 

Gospodarenje otpadom prioritetno je pitanje zaštite okoliša i bitna sastavnica modernog društva za čije je funkcioniranje nužno pridržavanje donesenih propisa za navedenu problematiku. Od strane svih korisnika očekuje se da doprinose smanjivanju količine MKO na način da se odvajanjem i odgovornim ophođenjem prema otpadu kontrolira količina namijenjena odvozu, što ujedno utječe i na cijenu mjesečnog plaćanja.

 

Primjena ugovornih kazni

U slučaju neodgovornog odnosa prema otpadu, od strane Grada Raba propisana je ugovorna kazna. Neki od slučajeva kod kojih će se primjenjivati kazna jesu odlaganje MKO-a u spremnike koji nisu predviđeni za tu namjenu ili izvan istih, odlaganje glomaznog i problematičnog otpada na javne površine i na mjesta koja nisu predviđena za tu namjenu, nerazvrstavanje otpada, odnosno njegovo nepravilno odvajanje. Sve mjere ugovorne kazne nalaze se u Odluci Grada Raba o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada.

 

Kažnjavanje i sankcije nisu u interesu nijednog sudionika novog sustava gospodarenja otpadom Grada Raba stoga se svi korisnici mole za suradnju, na obostrano zadovoljstvo i dobrobit cijelog otoka, posebno uzimajući u obzir nadolazeću turističku sezonu.

 

Samo čisti otok je sretan otok!

Pročitano 2090 puta

seakayakcroatia