Home Vijesti Župan Komadina s gradonačelnicima i načelnicima s područja PGŽ na 4. proljetnom susretu na Rabu

Župan Komadina s gradonačelnicima i načelnicima s područja PGŽ na 4. proljetnom susretu na Rabu

0
Župan Komadina s gradonačelnicima i načelnicima s područja PGŽ na 4. proljetnom susretu na Rabu

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Prvoga dana uvodno su sve prisutne pozdravili župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić i predsjednik Uprave rapskog Imperiala Vlado Miš. Gradonačelnik je istaknuo dobru suradnju Grada i Primorsko-goranske županije posebno istaknuvši energetsku obnovu četiriju rapskih škola i konačnog dovršenja doma za starije osobe koji uskoro kreće s radom.

Rab danas oglas

 

Vlado Miš, predsjednik Uprave rapskog Imperiala, čiji su većinski vlasnici od kraja 2016. godine kompanije Valamar Riviera iz Poreča i obvezni mirovinski fond Allianz ZB, predstavio je investicijski ciklus u rekonstrukciju Valamar Carolina hotela i Vila, čime će se ovi objekti podići na razinu TUI Sensimar proizvoda, zatim nedavno završene investicije u sale za animacije djece i proširenje bazena u Valamar Padova Hotelu te investicije u Padova Camping Resort koji se repozicionira u Premium Camping resort. Za kraj je najavio i skoro formiranje novog poduzeća Imperial Riviera d.d. pripajanjem Hotela Makarska rapskom Imperialu. Imperial Riviera d.d. tako će postati vlasnik šest hotela, tri turistička naselja i dva kampa u vodećim hrvatskim destinacijama Rab i Makarska što čini 3.618 smještajnih jedinica i kapacitet za prihvat 9.000 gostiju, te će biti jedna od deset najvećih turističkih kompanija u Hrvatskoj.

 

Župan Komadina uvodno je podsjetio kako se ovakav tip susreta održava jedini u Hrvatskoj što pokazuje veliki stupanj demokracije u županiji. Župan je napomenuo kako je otok Rab uključen u veliki investicijski ciklus u lučkim upravama, četiri rapske škole uključene su u projekt energetske obnove zgrada škola na području PGŽ. Župan je za kraj najavio Zakon o regionalnom razvoju o kojem će biti riječ i na susretu, a sve prisutne pozvao je i na skorašnju Konferenciju o razvoju Gorskog kotara.

 

O temi Baze razvojnih projekata – obveze JLS i regionalnog koordinatora temeljem Zakona o regionalnom razvoju uvodno se obratio pročelnik UO za razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan koji je istaknuo važnost regionalnog koordinatora i baze razvojnih projekata.

 

Ravnatelj „Regionalna razvojne agencije Primorsko-goranske županije” Vedran Kružić u svojem je predavanju objasnio uloge gradova i općina koje proizlaze iz Zakona o regionalnom razvoju i otocima. Istaknuo je kako je RRA PGŽ regionalni koordinator za Primorsku-goransku županiju od listopada 2018. godine. Regionalna razvojna agencija PGŽ kao regionalni koordinator upisuje razvojne projekte od značaja za razvoj Županije u registar, a dosadašnji Elektronički oglas zamjenjuje se Informacijskim sustavom za strateško planiranje i upravljanje razvojem (SPUR). Napomenuo je kako do 1. svibnja 2019. godine svaki grad i općina mora imenovati svog lokalnog koordinatora kojem je uloga prikupljati i unositi podatke o razvojnim projektima s područja svog grada ili općine, a svaki projekt koji nije u Bazi neće se moći kandidirati za sredstva EU fondova.

 

Predsjednik USPDR „Ajkula “ Perica Prpić predstavio je projekt obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja i 25. godišnjice VRO Oluja 5. kolovoza 2020 godine, „Zajedno u ratu zajedno u miru 1995-2020“. Nakon predstavljanja u kratkoj raspravi sudionici Susreta predložili su osnutak radne skupine za obilježavanje 25. godišnjice.

 

Prvi dan završio je razgovorom i podnošenjem prijedloga gradonačelnika i općinskih načelnika, a danas se, u nastavaku susreta očekuju još izlaganja Melite Raukar, pročelnice UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj te Mirele Srkoč Šenkinc i Bojana Šenkinca iz Cikloproma Viškovo, o Operativnom planu razvoja cikloturizma u Primorsko-goranskoj županiji nakon čega je planirano i njegovo potpisivanje.

 

Nakon završne riječi župana Komadine i završetka rada 4. susreta župana Primorsko-goranske županije s gradonačelnicima i općinskim načelnicima s područja Primorsko-goranske županije, planiran je obilazak budućeg Doma za starije i nemoćne osobe u Rabu i posjet Srednjoj školi Markantuna de Dominisa Rab, a za sam kraj ostavljeno je razgledavanje povijesne jezgre Grada Raba.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime