logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Srijeda, 17 Travanj 2019 07:56

Čelnici Županije s predstavnicima županijskih JLS-a obišli rapsku Srednju školu i Dom za starije

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Čelnici Županije s predstavnicima županijskih JLS-a obišli rapsku Srednju školu i Dom za starije Foto: Hrvoje Hodak

Po završetku 4. susreta gradonačelnika i općinskih načelnika sa čelnicima Županije koji se održavao u Valamar Padova Hotelu 15. i 16. travnja, dio je predstavnika županijskih jedinica lokalnih samouprava u društvu župana Zlatka Komadine i prvog čovjeka Grada Raba Nikole Grgurića, krenuo najprije u posjet Srednjoj školi Markantuna de Dominisa, gdje su im rapski učenici zajedno sa svojim mentorima i ravnateljicom Ankom Bišić priredili lijep doček demonstrirajući naučene ugostiteljske vještine pripreme i posluživanja prekrasno aranžiranog domijenka.

 

Srednja škola sa zavidnom tradicijom

Bila je to prigoda da ravnateljica Bišić ukratko županu i predstavnicima JLS s područja Primorsko-goranske županije predstavi ovu relativno malu srednjoškolsku ustanovu koja bogatom tradicijom obrazovanja kvalitetnih ugostiteljskih kadrova, u dugom nizu godina, još od davne 1962., kada škola kreće sa samostalnim radom, pridonosi ukupnom statusu rapskog ugostiteljstva, turizma i gostoprimstva na otoku, ali i izvan Hrvatske.

 

I danas se u ovoj školi obrazuju učenici za ugostiteljska i turistička zanimanja (konobar, kuhar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist i hotelijersko-turistički tehničar), ali su s vremenom uvedeni i drugi programi među kojima je i opća gimnazija, a značajno mjesto u obrazovanju imaju strojarska zanimanja (automehaničar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije) i zanimanje prodavač. Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab također se našla i među 26 odabranih škola u kojima se od ove školske godine provodi eksperimentalni program kurikularne reforme „Škola za život“ i to u prvom razredu gimnazije iz svih predmeta te u prvom razredu četverogodišnje strukovne škole u općeobrazovnim predmetima. U svakom slučaju strategija razvoja i planiranja srednjoškolskog obrazovanja na Rabu, naglasila je ravnateljica Bišić, mora polaziti od konteksta održivog razvitka u čemu je najbitnije pokušati zadržati što veći broj mladih na otoku, podižući obrazovnu strukturu stanovništva i prenoseći na Školu ulogu nositelja cjeloživotnog obrazovanja.

 

Dom za starije uskoro spreman za primanje prvih korisnika

Sudionici susreta potom su krenuli u obilazak obližnjeg novouređenog rapskog Doma za starije i nemoćne, koji bi, nakon više od desetljeća iščekivanja, konačno trebao biti svečano otvoren 8. svibnja, dan uoči proslave Dana Grada Raba. Ovaj dom će djelovati kao rapska ispostava Doma Mali Kartec s otoka Krka, a moći će primiti 35 korisnika o kojima će skrbiti 11 zaposlenika.

 

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić istaknuo je kako je prošle godine, nakon sagledavanja brojnih tehničkih i građevinskih propusta i nedostataka, Grad Rab uložio dodatnih 5,5 milijuna kuna kako bi spasio čitav projekt, a zgradu doma moderno opremio i prilagodio neophodnim standardima na dobrobit budućih korisnika. Nakon novih ulaganja prihvaćena je inicijativa Grada Raba prema Županiji da dom na Rabu postane podružnica Doma Mali Kartec na Krku, a reorganizacijom i preraspodjelom upravljanja postignut je i onaj važan cilj da cijena smještaja ne bude veća od 5.000 kuna mjesečno, a korisnici doma moći će biti i ljudi pod brigom centara za socijalnu skrb, kao i u drugim županijskim domovima.

 

Pročelnica za socijalnu skrb PGŽ Dragica Marač je kazala da će u suradnji s gradovima i općinama, Županija nastaviti razvijati upravo ovakav model malih domova za starije, u kojima je stupanj usluge prilagođen jednom obiteljskom tipu doma s maksimalnih 40-ak kreveta.

- Prošlo je vrijeme onih velebnih zgrada i institucija, a teži se tome da se korisnici doma osjećaju kao u svojoj kući i da u njemu mogu ugodno živjeti. Zahvaljujem se Gradu Rabu, gradonačelniku Grguriću i pročelniku Puljar-Matiću koji su bili jako dobri suradnici na ovom projektu. Svi naši dogovori bili su s operativne strane maksimalno ispoštovani i sve je odrađeno u zadanim rokovima, i što je najvažnije na korist budućih korisnika. U fazi smo prijavljivanja budućih stanara, trenutno ih je prijavljeno 24, a u tijeku su i natječaji za zapošljavanje 11 djelatnika. Uprava i administracija će, kao što je kazao gradonačelnik, biti na Krku u Kartecu, a na Rabu će biti samo stručno i tehničko osoblje, rekla je pročelnica.

 

Župan Komadina kazao je da su svi županijski domovi poznati i po kvaliteti i po pristupačnoj cijeni, te da je upravo umreženjem u javni sustav te preraspodjelom kapaciteta i struke, u rapskoj ispostavi doma za starije i nemoćne održana cijena na prihvatljivoj razini, a to također čini bitnu razliku u odnosu na privatne ustanove takvog tipa.

 

Razgledavanjem osunčanih ljepota povijesne jezgre grada Raba pod stručnim vodstvom rapskih turističkih vodičkinja, te zajedničkim ručkom u restoranu Labirint, okončan je 4. susret župana s gradonačelnicima i općinskim načelnicima s područja PGŽ.

Pročitano 1537 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

seakayakcroatia