logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Ponedjeljak, 29 Travanj 2019 07:45

Komemoracija rapskoj mladosti stradaloj u pomorskoj nesreći kod otočića Trstenika prije 57 godina

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Komemoracija rapskoj mladosti stradaloj u pomorskoj nesreći kod otočića Trstenika prije 57 godina Foto: Ivica Hodak

Tog zlosretnog 27. travnja 1962. godine, grupa rapskih učenika, polaznika Ekonomske i Pomorske škole na Lošinju, za prvomajske praznike vraćala se malom brodicom na Rab svojim obiteljima. Kod otočića Trstenika zahvatilo ih je nevrijeme, čamac je potonuo, a u uzburkanom moru nestalo je 16 mladih života. Spašeno je samo njih troje, Nataša Tijan (tada Valovičić), Marijan Pičuljan i Marica Matić, koja je, nažalost, u međuvremenu preminula.

 

U spomen na ovu strašnu pomorsku tragediju koja je prije 57 godina u smrt odvela rapsku mladost, u subotu 27. travnja podno spomenika na otočiću Trsteniku, poveća grupa Rabljana, među kojima su bili najbliži rođaci stradalih, njihovi prijatelji, predsjednik Gradskog vijeća Grada Raba željko Peran i predstavnici Udruge pomorskih kapetana otoka Raba, položila je cvijeće i zapalila svijeće u znak vječno tinjajuće tuge i sjećanja.

 

Prije toga, na pučini, na mjestu tragedije, organizatori i voditelji komemoracije Josip Fafanđel i Boris Dumičić obratili su se prisutnima pročitavši pritom imena i prezimena stradalih u toj pomorskoj nesreći, a zatim su s izletničkog broda „Barba Šime“, uz zvuke brodske sirene, Nataša Tijan i Marijan Pičuljan, položili vijenac u more.

 

 

Na samoj komemoraciji kod spomenika stradaloj rapskoj mladosti na otočiću Trsteniku, Josip Fafanđel je među ostalim kazao:

- Kao što vjerojatno i sami osjećate, sve ovo djeluje dosta turobno i prije svega tužno, kao što je pretužan i događaj i sve priče oko njega. Ali drago mi je da je sve to tako snažno utkano u memoriju, prije svega rodbine stradalih, a onda i u memoriju cijelog našeg otoka Raba, pa rekao bih i u memoriju Lošinja, gdje su u svojoj generaciji i oni bili polaznici tamošnjih škola.Nažalost, sve se zauvijek, nesretno i nepravedno, zaustavilo ovdje, ispred ove goletne punte Trstenika i samo na pola puta do njihovog i našeg Raba, prema kojem su se kobno uputili pred dane prvomajskih praznika. Zaustavimo se i vratimo ih načas u svoje zajedničke misli i ne zaboravimo dolaziti ovdje, svake godine, uporno i s puna srca, jer njihove sudbine su to itekako zaslužile. Na taj način oni ostaju zauvijek naši!

Uputio je Fafanđel zahvalu i lošinjskim školama kao i cijelom Lošinju na prošlogodišnjem postavljanju spomen-ploče na mjestu odakle su stradali učenici toga dana krenuli za Rab, iz uvale Sv. Martin.

 

 

U tišini samotnog otočića, vječno uklesana u kamen spomenika ostaju nikad zaboravljena imena: Franjo Blagdan, Ljubica Debelić, Marija Debelić, Ante Franelić, Tomislav Karlić, Mirjana Keko, Tereza Kordić, Josip Kuparić, Ljubica Mikelić, Marija Mikelić, Nikola Pereza, Ivan Španjol, Josip Španjol, Ljubica Španjol, Slavko Španjol i Smiljka Travaš.

 

 

 

Pročitano 3007 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1