Home Vijesti Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom 9. svibnja Dana Grada Raba

Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom 9. svibnja Dana Grada Raba

0
Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom 9. svibnja Dana Grada Raba

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Naime, devetog svibnja, podsjetio je Peran, Rabljani slave spomen na čudesnu obranu zidina grada od opsade italskih Normana davne 1075. godine, omogućenu uz pomoć nebeskog zaštitnika Grada Raba sv. Kristofora, te je uz dobrodošlicu uvaženim i dragim gostima koji su svojim dolaskom uveličali rapsku svečanost, još jednom svima čestitao Dan Grada Raba, Dan Europe i Dan pobjede.

Rab danas oglas

Na ovaj važan rapski datum kada čitava Europa istovremeno obilježava Dan pobjede nad fašizmom, uz okupljene građane i uzvanike u dvorani Kina Rab, voditeljica programa Svečane sjednice Irena Ivić pozdravila je i izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, ministra turizma Garija Cappellija, izaslanika i savjetnika ministrice kulture, predsjednika Hrvatskog vijeća za kulturna dobra prof. Miljenka Domijana, župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadinu, pomoćnika ministra turizma Roberta Penda, akademika Andriiju Kaštelana, prisutne gradonačelnike, načelnike i predsjednike gradskih i općinskih vijeća susjednih te prijateljskih Gradova i Općina, drage prijatelje iz Dubrovnika, predstavnike Društva Dubrovačkih trombunjera i njihovog predsjednika Tomislava Macana, sve dosadašnje gradonačelnike Grada Raba, župnika župe UBD Marije mons. Mladena Mrakovčića, te posebno dobitnike javnih priznanja za 2019. godinu.

 

Među čestitkama koje su na ovaj svečani dan pristigle na adresu Grada Raba, posebno je izdvojena i pročitana ona koju je uputila predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, a zatim su se prisutnima prigodnim riječima redom obratli gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, župan Zlatko Komadina, prof. Miljenko Domijan i ministar turizma Gari Cappelli.

 

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić:

– „Evo vjerujem da jednom sinergijom svih institucija, jednom zajedničkom voljom i predanošću funkcijama kojih smo se dragovoljno prihvatili, imamo snagu graditi svu neophodnu infrastrukturu, stvarajući predispozicije za razvoj gospodarstva i privatne inicijative na otoku. Da u posljednje vrijeme u tome i uspjevamo dokazuju naši programi u Proračunu; ulaganje u predškolstvo i otvaranje novih kapaciteta u našem vrtiću, ulaganje u školstvo i to ne samo kroz, u Hrvatskim okvirima jedinstvenu, participaciju Grada Raba u energetskoj obnovi četiriju školskih zgrada, već i kroz sve daljnje poduzete aktivnosti u pravcu skore nadogradnje matične školske zgrade kako bi se tamo zadovoljili neophodni uvijeti za održavanje jednosmjenske nastave. Tu je i naše ulaganje u sport, kojeg držimo jednim od ključnih faktora u razvoju naših mladih, a svi zajedno možemo se ponositi time što smo prvi u povijesti ponijeli titulu Europskog otoka sporta. Kroz programe i razna sufinanciranja ulažemo i u naše poduzetnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, a dovršenjem projekata poput Doma za starije, Radne zone Mišnjak, konačnim raspetljavanjem problematike gospodarenja otpadom na otoku, novim prometnicama, stvaramo predispozicije za ljepšu budućnost nas otočana, a Rab činimo još ugodnijim mjestom za življenje. Dobrodošli su svi oni koji u našem brodu žele ploviti, koji žele pomoći, želimo i mi sebe prilagođavati da budemo još kooperativniji, bit ćemo jedinica lokalne samouprave koja je spremna na suradnju i na sve ono što je dobro za naš otok i naš Grad. Posebno mogu pohvaliti suradnju sa svim državnim institucijama koje su podržale gotovo sve naše projekte koje smo pripremili i krenuli u realizaciju.Uostalom Rab je prema statistici drugi grad u državi po količini privučenih financijskih sredstava po glavi stanovnika i mi na tom putu želimo ustrajati.Očekujem u sljedećih 7-10 godina, potpuno repozicioniranje otoka i Grada nastavno na ove investicije koje se sada događaju, a sve s ciljem da naših velikih 130 godina organiziranog bavljenja turizmom, koje slavimo ove godine, kroz nove projekte koji nas očekuju i ove godine, budu garancija još bolje prezentacije našeg grada, naše bogate kulture i tradicije.“

 

U ime PGŽ-a župan Komadina najprije je izrazio zadovoljstvo što može čestitati Dan Grada Raba i Dan pobjede nad fašizmom, na otoku na kojem je povijesno razdoblje 2. Svjetskog rata ostavio traga i kroz stradanja ljudi u logoru talijanskih fašista u Kamporu. Grad Rab, kazao je Komadina, svoju kulturno-povijesnu tradiciju lijepo uklapa u današnji način života i turističku ponudu i na tome vam svakako treba čestitati. No od povijesti se ne živi, već od djela, pa je Komadina u tom kontekstu istaknuo vlastita dugogodišnja iskustva dobre suradnje s vlastima Grada Raba, kazavši kako je u ovom trenutku u Gradu Rabu, možda i najveći investicijski ciklus pokrenut od županijskih i gradskih institucija. „Tu je ulaganje u skoro sve škole na Rabu kroz projekt energetske obnove škola PGŽ-a, također je u tijeku najveće ulaganje u lučko područje u Mišnjaku i u Loparu, a uskoro će krenuti i radovi u središnjoj luci u Rabu, na svakom koraku će se vidjeti promjena vizure, ponude i kvalitete života u Rabu. Županija je od jučer preuzela zgradu bivšeg Doma zdravlja koju je Grad Rab uredio u Dom za starije, a koji će od sada biti podružnica županijski doma u Krku, a sve u pravcu poboljšanja kvalitete života starijih osoba na otoku.”, kazao je Komadina

 

Ministar Cappelli kazao je kako je hrvatska Vlada već izglasala Zakon o otocima i izmjene bivšeg zakona, a do kraja mandata donijet će još sedam najbitnijih turističkih dokumenata u turizmu, već je donijet Zakon o ugostiteljskim uslugama u turizmu, a uskoro ide na javno savjetovanje i Zakon o turističkom zemljištu koji je jako važan za gospodarstvo, i koji će zasigurno dovesti do novih investicija. Za iduću godinu Cappelli je najavio krovni dokument novu Strategiju turizma do 2030. godine. Podsjetio je da Hrvatska na otocima, na kojima inače ukupno živi 125 tisuća stanovnika, ostvaruje oko 25% boravaka turista, te da je prošle godine na njima boravilo oko 3.600.000 (jedna cijela Hrvatska), pa bi sagledavajući te podatke trebali jako dobro razmisliti što želimo napraviti u budućnosti. Izrazio je zadovoljstvo da će na Rabu ove godine oko 140 milijuna kuna biti uloženo u investicije hotelske kuće, što će prvenstveno podiću razinu kvalitete turističke ponude na otoku Rabu.

 

Dobitnici javnih priznanja Grada Raba za 2019. godinu

U najsvečanijem dijelu sjednice, gradonačelnik Grgurić i predsjednik GV Grada Raba Željko Peran uručili su javna priznanja ovogodišnjim laureatima. Nagradu Grada Raba za posebno vrijedne rezultate u razvoju društvenih odnosa i promociju košarke, u ime Košarkaškog kluba Rab, preuzeo je predsjednik kluba Žarko Matušan. Za izuzetne rezultate i naročiti doprinos ugledu Grada Raba na području humanitarnog rada, Plaketa Grada Raba u 2019. godini dodijeljena je Ronaldu Karliću, rapskom rekorderu u broju darivanja krvi sa ostvarenih 109 davanja krvi zaključno sa 2018. godinom, čime je svojim doprinosom spasio u prosjeku preko 300 ljudskih života, dok je Nagrada za životno djelo Grada Raba u 2019. godini, za osobit uspjeh u razvoju društvenih odnosa i unaprijeđenju prometne kulture, uručena Jošku Staničiću, koji se potom u ime svih nagrađenih kratko obratio prisutnima u dvorani.

 

Tijekom sjednice na sceni Kina Rab nastupili su i učenici Maroje Pičuljan na saksofonu te Zara Paparić na mandolini, a izvedbom pjesme „Kako je lipi moj grad“ program svečane sjednice zaključio je Zbor Glazbene škole I. M. Ronjgova, PO Rab, pod vodstvom prof. Danijele Škarić.

 

Druženje je nastavljeno uz domijenak u restoranu Nobilis, na prvom katu Valamar Imperial Hotela

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime