Home Vijesti Čarobna književna večer našeg Josa Fafanđela, kumpara Bepa kojemu ”črv ne da mira”

Čarobna književna večer našeg Josa Fafanđela, kumpara Bepa kojemu ”črv ne da mira”

0
Čarobna književna večer našeg Josa Fafanđela, kumpara Bepa kojemu ”črv ne da mira”

Foto: Foto: Jelena Hodak

 

Naposljetku, ovo je knjiga o svima nama, koronika koja nas je učinila ljudima vrijednima ukoričene vječnosti, i trebao bi je imati svaki Rabljanin kojem je ČA nasljedovano rođenjem. Ne treba se stidjeti svojega govora, već ga treba s ponosom čuvati, to uostalom i jest književna misija Josipa Fafanđela.

Rab danas oglas

Gotovo da i nema generacije Rabljana koja ne pamti najduhovitijeg rapskog baritona spremnog uvijek i sa svakim prozborit ”dvi-tri po domaću”. Fafanđel je na početku zahvalio svima koji su došli uveličati porinuće ove dugo čekane knjige, Gradskoj knjižnici Rab na inicijativi i ponuđenom izdavačkom okrilju te posebno Gradu Rabu kao glavnom pokrovitelju izdanja, a zatim je ukratko predstavio goste koji su uveličali njegovu prvu, ali uvjereni smo ne i zadnju književnu promociju.

 

Čim je sjeo malo predahnuti, kako sam kaže, obgrlila ga je pjesma ženske klape Užanca iz Lopara pod vodstvom maestra Miljenka Vidasa Kerija. U opuštenoj atmosferi, kumpar Bepo prednost je dao ženama, pa je o nakani objave ove po mnogočemu posebne knjige, kao i o neprocjenjivoj vrijednosti rapskog jezičnog blaga sadržanog u njoj, u ime nakladnika Gradske knjižnice Rab prva govorila ravnateljica ove ustanove gđa Lidija Domijan Šipovac.

Teme očuvanja čakavske besede, posebice rapskog idioma, dotakli su se kasnije i svi ostali sudionici promocije.

 

 

Hodak ga naziva magom domaće riječi, zaljubljenikom u otok, u nasljedovanu mudrost predaka i njihovu težačku povijest, ali i vjernim bilježiteljem rapskih malomišćanskih nesavršenosti i huncutarija, prema kojima je iznimno blagonaklon, i koje, manirom vrhunskog kroničara, umotane u humorno-anegdotalnu formu, pretače u svoj prepoznatljivi književni izričaj.

U ime pokrovitelja Grada Raba pozdravne riječi, ali i toplu zahvalu Josipu Fafanđelu uputio je na izvornoj rapskoj čakavštini zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin, koji je ovu večer sažeo u jednu lijepu i pogođenu misao kazavši: ‘‘Fafanđel piše, kako Rab diše!”

 

Naizmjenično vješto i duhovito moderiranje promocijom od strane samog autora knjige Josipa Fafanđela i glavnog urednika Radio Raba Damira Ćopića, unijelo je dodatnu spontanu živost u tijek večeri ispunjene emocijama, smijehom i čestim aplauzima publike.

 

Kao urednik knjige, ali i portala Rab Danas, o Fafanđelovom radu i pisanju, kako za portal, tako i za tiskano izdanje Rapskog lista i Lista Rab, govorio je Hrvoje Hodak.

Naglašavajući važnost pisanog svjedočanstva rapske dijalektalne kronike koju Joso godinama bilježi, Hodak ga naziva magom domaće riječi, zaljubljenikom u otok, u nasljedovanu mudrost predaka i njihovu težačku povijest, ali i vjernim bilježiteljem rapskih malomišćanskih nesavršenosti i huncutarija, prema kojima je iznimno blagonaklon, i koje, manirom vrhunskog kroničara, umotane u humorno-anegdotalnu formu, pretače u svoj prepoznatljivi književni izričaj.

 

Više od 750 snimljenih radijskih emisija

O vrijednosti čitanih rapskih kronika na valovima Radio Raba, govorio je u svojem obraćanju i urednik ove lokalne radio postaje Damir Ćopić, istaknuvši među ostalim i nevjerojatan podatak kako je do današnjeg dana snimljeno, i na taj način u autentičnoj govornoj formi sačuvano više od 750 emisija u kojima Fafanđel na duhovit način donosi tjedni osvrt na rapska i opća zbivanja gotovo uvijek garnirana ponekom prigodnom anegdotom iz svakodnevnog života.

 

Do današnjeg dana u studiju Radio Raba snimljeno je, i na taj način u autentičnoj govornoj formi sačuvano više od 750 emisija u kojima Fafanđel na duhovit način donosi tjedni osvrt na rapska i opća zbivanja gotovo uvijek garnirana ponekom prigodnom anegdotom iz svakodnevnog života.

Fafanđel je napomenuo da on u svojem domu na draškim Vršanima čuva još tri i pol tisuće stranica proznih tekstova i kolumni, koje bi uz željeno poetsko izdanje, mogle već sutra ući u četiri nove knjige. Nije zaboravio pozdraviti ni svojega kolegu po peru, još jednog čuvara rapske čakavske riječi, aktualnog predsjednika Gradskog vijeća Raba i čakavskog pjesnika Željka Perana, marljivog sakupljača građe za prvi rapski dijalektalni rječnik čije se objavljivanje očekuje iduće godine.

 

Vrlo važnu ulogu u pripremi knjige imala je i mlada profesorica hrvatskog jezika Petra Domaćinović koja je rapskog književnika i njegovo dijalektalno književno stvaralaštvo odabrala za svoj diplomski rad. Napisavši odličan osvrt, recenziju, a ujedno i predgovor knjizi, Domaćinović je dala i taj kritički pečat ovome djelu koje pridonosi očuvanju cjelokupne hrvatske baštine, i po svemu nadilazi okvire lokalnog. Da je tomu tako, uvjerili su nas i čitani dijelovi iz knjige koje je, na opće oduševljenje prisutnih u dvorani, izvrsno interpretirala Petra Šimac.

 

 

U odmoru od razgovora zabavljali su nas pjesmom klapa Užanca, za klavirom kantautor Hrvoje Hodak, na akustičnoj gitari još jedan vrsni čakavski pjesnik i umjetnik Boris Kazija i svirkom na mih, legenda rapskog folklora, glazbenik i slikar Anđelko Brna.

Dotaknuvši se poezije, Josip Fafanđel je uz Kazijinu gitarsku pratnju odrecitirao još jedan biser iz svojeg pjesničkog opusa pod nazivom „Malo triba“.

 

Lektorski doprinos u pripremi knjige u kojoj je Joso sabrao malo prerađene tekstove čitane na valovima Radio Raba i kolumne otisnute na stranicama Rapskoga lista dala je prof. Anita Pahljina, a naslovnicu krasi stara panoramska fotografija Supetarske Drage autora Miroslava Maroevića preuzeta iz zbirke Josipa Andrića.

 

Fafanđel je i dalje istim žarom bilježi kroniku rapske svakodnevice, kako na radiju tako i na portalu Rab Danas gdje već od listopada 2016. do sada ima pedesetak novih objavljenih kolumni, a uz opušteni i spontani razgovor s autorom, koji kao da nas je nekom čarolijom preselio u svoje vršansko dvorište kojim gazduje njegov raspjevani peteh, doznali smo i to da je osim pisanja za Rapski list, Rab Danas, osim snimanja za Radio Rab, u svom radnom vijeku bio aktivan i kao novinar Radio Rijeke i Novog lista.

 

 

Kako bilo da bilo, ako bude štogod zanimljivoga, naš kumpar Bepo će sve to marljivo zapisati na papir koji uvijek nosi sa sobom te pretočiti u duhovitu štoriju o našem malom mistu. Naposljetku, ovo je knjiga o svima nama, koronika koja nas je učinila ljudima vrijednima ukoričene vječnosti, i trebao bi je imati svaki Rabljanin kojem je ČA nasljedovano rođenjem. Ne treba se stidjeti svojega govora, već ga treba s ponosom čuvati, to uostalom i jest književna misija Josipa Fafanđela.

 

Završetak promocije ispratili su zvuci Brninog miha, a onda je uslijedila okrjepa koju su pripremili marljivi učenici Srednje ugostiteljske škole Markantuna de Dominisa pod vodstvom prof. Alena Markovića. Lijepa večer na Rabu i nadalje je odzvanjala raspjevanim ženskim glasovima klape Užanca, a ja se kao autor ovim redaka i osoba s invaliditetom, ovim putem, zahvaljujem svojim prijateljima koji su me donijeli u Zimsko kino da mogu nazočiti predstavljanju književnog prvijenca rapske legende Josa Fafanđela koji zaslužuje još barem petnaestak objavljenih knjiga.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime