logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 05 Lipanj 2019 15:58

Pješčani superjunaci stižu na 8. Festival skulpture u pijesku na loparskoj Rajskoj plaži

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

U srijedu 5. lipnja, u zagrebačkom Program baru najavljen je Festival skulpture u pijesku koji će se od 10. do 14. lipnja održati na Rajskoj plaži u Loparu na Rabu.

 

Veličina skulptura seže i do 10 metara u dužinu i širinu, te oko 2-3 metra u visinu. Potreban je izuzetno naporan fizički rad punih 5 dana na jarkom suncu da bi se kreirale skulpture koje kada bi se izvagale, teže od 30 do 70 tona pijeska.

Već osmu godinu zaredom, ova umjetnička i zabavna manifestacija oduševljava sve ljubitelje pješčanih plaža na Rabu te okuplja umjetnike, kipare iz različitih dijelova Hrvatske i svijeta. Ove godine tema Festivala su poznati superjunaci, a osim natjecanja u izradi skulptura, održat će se i natjecanje u fotografiji na temu loparskog pijeska. Cijeli program Festivala predstavili su Marin Mušćo, direktor Ureda Turističke zajednice Općine Lopar, Tonka Kavran, ravnateljica Centra za kulturu Lopar te Paula Banić, stručna voditeljica festivala.

 

Superjunaci - čuvari Rajske plaže

Na ovogodišnjem 8. po redu Festivalalu skulptura u pijesku sudjelovat će mladi umjetnici, akademski kipari August Popijač, Petar Popijač, Petar Ćujo, Iva Mihanović, Jelena Kašić, Sanjin Vinković, Ivan Nestić, Mirna Savić, Karlo Ris, Roberta Mikelić koji će svojim vještinama u pijesku izraditi poznate superjunake kako bi nas čuvali na Rajskoj plaži.

„Specifičnost i posebnost našeg festivala, za razliku od mnogih festivala skulptura u pijesku koji postoje u svijetu, upravo je u tome što mi koristimo samo i isključivo pijesak i vodu. Loparski pijesak je čisti suhi pijesak bez primjesa gline koja omogućuje detaljno, lako i realistično modeliranje. Ne upotrebljavamo nikakve kemikalije kako bi skulpture bile prezervirane i dugotrajno izložene na plaži, već upravo time što se one kroz tjedan dana nakon završetka festivala raspadnu, upućujemo na ekološku osviještenost i poštivanje prirode te prirodnih ciklusa i zakona stalne promjene. Na ovom 8. Festivalu skulptura u pijesku svima poznati superjunaci poput Spidermena, Hulka, Iron Mena, Venoma, Supermena, Thora, Groota borit će se svim silama protiv Thanosa uz kreativne snage naših mladih kipara. Svakako svačija pomoć u toj borbi koja će trajati od 10. do 14.6. na prekrasnoj Rajskoj plaži u pijesku je dobrodošla pa pozivamo sve koji se žele zabaviti i upustiti u pješčanu avanturu da nas posjete i ove godine”, izjavila je Paula Banić, stručna voditeljica Festivala.

 

Na ovom 8. Festivalu skulptura u pijesku svima poznati superjunaci poput Spidermena, Hulka, Iron Mena, Venoma, Supermena, Thora, Groota borit će se svim silama protiv Thanosa uz kreativne snage naših mladih kipara.

Uz najbolju skulpturu nagrađuje se i najbolja fotografija

Prekrasne pješčane plaže obilježje su sjevernog dijela otoka Raba, a obilje pijeska inspiracija je umjetnicima u izradi skulptura od pijeska i fotografija na temu pijeska. Na Rajskoj plaži se tijekom lipnja u nekoliko dana odigrava ova jedinstvena izložba raznih kreacija ljudske mašte. Festival nema samo umjetničku notu već je i važno turističko događanje. Proces i tehnička izvedba skulptura u pijesku nimalo nije jednostavna iako se takvom doima. Veličina skulptura seže i do 10 metara u dužinu i širinu, te oko 2-3 metra u visinu. Potreban je izuzetno naporan fizički rad punih 5 dana na jarkom suncu da bi se kreirale skulpture koje kada bi se izvagale, teže od 30 do 70 tona pijeska.

„Lopar je destinacija s najviše pješčanih plaža na Jadranu, od kojih je najveća i najpoznatija Rajska plaža, dugačka 1,5 km, koju je CNN 2013. uvrstio među 100 najljepših plaža na svijetu. Pijesak je tako na neki način loparski "suvenir", a njegova posebna "promocija", i to, možemo reći, vrlo uspješna, je Festival skulpture u pijesku, kada loparske plaže na nekoliko dana postaju poprište stvaranja nesvakidašnje umjetnosti iz pijeska. Iz maštovitih i kreativnih ideja sudionika izrastaju originalne pješčane skulpture, a osim najboljih skulptura, nagrađuju se i najbolje fotografije na temu loparskog pijeska. Pobjednike bira žiri u koji se uključuje i publika. Oduševljenje prolaznika i kupača koji svakodnevno obilaze skulpture u velikom broju, motivacija nam je da se Festival ponavlja iz godine u godinu. Posebno nam je drago da putem društvenih mreža, fotografije loparskih plaža obilaze cijeli svijet“, objasnio je Marin Mušćo, direktor UredaTurističke zajednice Općine Lopar.

 

 

Festival skulpture u pijesku započet je 2012. godine inicijativom akademskog slikara prof. Zlatka Kauzlarića Atača u suradnji Turističke zajednice općine Lopar i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U početnoj fazi bila je to radionica kiparstva namijenjena isključivo studentima likovnih akademija u Hrvatskoj te je kroz godine postao internacionalni festival na kojem su sudjelovali razni mladi umjetnici i studenti umjetnosti iz cijeloga svijeta (Španjolska, Rumunjska, Litva, Norveška, Švedska, Mađarska, Bugarska, Amerika, Italija) zahvaljujući angažmanu akademske kiparice Paule Banić koja kontinuirano vodi festival zadnjih pet godina.

Cilj je umjetničkom intervencijom na prekrasnoj Rajskoj plaži u Loparu dodatno oplemeniti okolinu, dati mogućnost izričaja umjetnicima čija interakcija kroz stvaralački proces tj. nastajanje skulptura animira cijelu plažu, turiste i daje dodatnu vrijednost turističkoj promociji Hrvatske. Sama plaža pretvara se u veliki pješčanik, jednu veliku igraonicu te budi zaigranost i maštu, ne samo kod djece, nego i kod odraslih.

 

Koncert Tribute to Abba za kraj

Festival skulpture u pijesku traje od 10. do 14. lipnja 2019. Prvi dan rezerviran je za pripremu terena i dopremanje pijeska, dok su utorak, srijeda, četvrtak i petak dani kada umjetnici izrađuju skulpture. U popodnevnim satima u petak, 14. lipnja završavaju se skulpture i predaju fotografije te slijedi ocjenjivanje u obje kategorije i proglašenje pobjednika. Cijeli festival završava koncertom Tribute to Abba. Uz organizatore Turističku zajednicu Općine Lopar i Centar za kulturu Lopar, pokrovitelji ove manifestacije su Općina Lopar, Turistička zajednica Grada Raba, Karlovačko i Romerquelle.

 

Kako pristupiti natječaju za najbolju fotografiju skulpture u pijesku?

U sklopu Festivala skulpture u pijesku,Turistička zajednica Općine Lopar i Centar za kulturu Lopar raspisuju NATJEČAJ ZA NAJBOLJU FOTOGRAFIJU S MOTIVOM LOPARSKOG PIJESKA namijenjen fotografima amaterima i profesionalcima. 

 • Tema: loparski pijesak / skulpture u pijesku
 • Vrijeme i mjesto predviđeno za fotografiranje: od 12. do 14. lipnja, Rajska plaža
 • Prijave: SMS-om na +385 (0) 977483549
 • Način i rok dostavljanja fotografija: 14. lipnja u Ugostiteljskom objektu „PORTO“ na Rajskoj plaži, do 17.00 h
 • Svaki sudionik natječaja donosi do 15 izabranih fotografija u digitalnom obliku (na USB-u, CD-u ili drugom digitalnom mediju).
 • Fotografije ne smiju biti obrađene.
 • Svečano proglašenje pobjednika održat će se 14. lipnja, na Rajskoj plaži, u 19.00 h.
 • Dodatne informacije možete doznati upitom na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.  ili pozivom na +385 (0) 977483549
 • Nakon provedenog natječaja organizatori imaju pravo koristiti pristigle fotografije u svrhu promocije mjesta i same manifestacije.

 

Pročitano 1094 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

 • Mobile
  095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1