logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Utorak, 18 Lipanj 2019 12:18

Dunji Vejzović - nagrada "Vladimir Nazor" za životno djelo u području glazbe

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Dunji Vejzović - nagrada "Vladimir Nazor" za životno djelo u području glazbe Herbert von Karajan i Dunja vejzović - Izvor / knjiga "Dokumenta - Dunja Vejzović"

Dobitnica nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo u kategoriji glazba je istaknuta hrvatska operna umjetnica i pedagoginja, naša sugrađanka, gospođa Dunja Vejzović. Svečana dodjela Nagrade „Vladimir Nazor“ održat će se danas, u utorak, 18. lipnja 2019. godine, u Hrvatskom državnom arhivu.

 

Prvi program Hrvatske radiotelevizije (HRT – HTV 1) i ove godine u izravnom prijenosu 18. lipnja u 20:05 donosi svečanu dodjelu nagrada "Vladimir Nazor" iz jedne od naših najljepših secesijskih palača, zgrade Hrvatskog državnog arhiva.

Uz glazbu u izvedbi Zagrebačkog kvarteta, domaćini dodjele su: ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i akademik Zvonko Kusić.

 

Ovo najviše državno priznanje na području kulture i umjetnosti dodijelit će se: Dunji Vejzović - za životno djelo u području glazbe, Mariji Sekelez za područje kazališne umjetnosti, Nevenki Arbanas za likovne i primijenjene umjetnosti, a za područje filmske umjetnosti nagrađen je Rade Šerbedžija i Branko Silađin za arhitekturu i urbanizam.

Nagrada za životno djelo na području književnosti dodijeljena je Danijelu Dragojeviću, ali ju dobitnik nije prihvatio.

Godišnja nagrada za područje glazbe dodijeljena je Daliboru Bukviću za koncert održan u Muzeju Mimara u Zagrebu, dok je Ludwig Bauer dobitnik godišnje nagrade za književnost za roman "Muškarac u žutom kaputu".

Godišnja nagrada za likovne i primijenjene umjetnosti bit će uručena Matku Mijiću za samostalnu izložbu skulptura, objekata, instalacija, sliko-reljefa, asamblaža i crteža – Retrospektiva u Modernoj galeriji.

Nebojši Slijepčeviću dodijeljena je godišnja nagrada za filmsku umjetnost za dokumentarni film "Srbenka".

Dobitnici godišnje nagrade za arhitekturu i urbanizam su Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić (Dva arhitekta – arhitektonski studio), za zgradu Vinarije u Kutjevu.

 

Nagradu dodjeljuje Odbor Nagrade "Vladimir Nazor" na prijedlog komisija koje osniva za pojedina područja umjetnosti. Predsjednika i članove Odbora, na prijedlog ministrice kulture, imenuje Hrvatski sabor iz redova umjetnika, kulturnih i javnih djelatnika. Odluku o dobitnicima za najbolja umjetnička ostvarenja u Republici Hrvatskoj za 2018. godinu u šest umjetničkih područja donio je Odbor Nagrade pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 6. svibnja.

 

Pročitano 834 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1