logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Subota, 03 Kolovoz 2019 08:18

Otvorenje izložbe Matka Vekića privuklo brojne posjetitelje u rapsku Galeriju Pik

Autor:
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)
Otvorenje izložbe Matka Vekića privuklo brojne posjetitelje u rapsku Galeriju Pik Foto: Hrvoje Hodak

U sklopu Rapskog likovnog ljeta, u izložbenom prostoru Galerije Pik smještene na Kaldancu, prvoga dana kolovoza, nakon nešto više od 10 godina, rapskoj se publici predstavio naš višestruko nagrađivani akademski slikar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Matko Vekić.

 

 

Na zidovima starinskih soba ove po mnogočemu jedinstvene galerije, Vekić je izložio svoje grafike iz serija Kavezi (2008.) i Skakavci (2017.) te seriju Horizontal movement (2017.), slike prepoznatljivih modela automobila iz kasnih 1970-ih i 1980-ih.

 

Kako navodi kustosica Muzeja Grada Rijeke Sabrina Žigo, koja se i na otvaranju izložbe kratko obratila okupljenim posjetiteljima, Vekić često elaborira sadržaj jednog motiva, varirajući ideju ili ponekad samo primarno inspiraciju, otvarajući slojevita značenja i interpretaciju. Kavez je, primjerice, istodobno i kavez i zatvor i svetohranište, istina, parafraza i laž, paradigma, alegoreza i uzorak. Sugestivan i autentičan, unutar figuralne forme, Vekić dokazuje neiscrpnost umjetničkog pogleda i mogućnosti samog slikarstva, temeljnog stvaralačkog opredjeljenja, lako zalazeći u područja drugih likovnih i proširenih medija.

 

Izložbu je u ime organizatora, Pučkog otvorenog učilišta Rab, otvorenom proglasila Barbara Marelić, a nakon zahvale posjetiteljima na dolasku, autor je, u inspirativnom okruženju raskrižja kamentiih ulica pred ulazom u galeriju, zaključenje ovog prigodnog dijela programa otvaranja izložbe prepustio glasovima članica klape Anima Arbae.

 

Izložba ostaje otvorena do 21. kolovoza 2019.

Pročitano 2004 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1