Home Vijesti Drugo poluvrijeme 8. sjednice Gradskog vijeća Raba

Drugo poluvrijeme 8. sjednice Gradskog vijeća Raba

0
Drugo poluvrijeme 8. sjednice Gradskog vijeća Raba

Foto: Foto: Ivica Hodak

Do tog trenutka rad sjednice tekao je onako kako je zamislio gradonačelnik Nikola Grgurić, koji je i inicirao da se u nastavku sjednice analiziraju postignuti rezultati u turizmu otoka Raba u prvih devet mjeseci ove godine.

Za kasniju raspravu, koju smo uvodno djelomično spomenuli, poslužila su izvješća pozvanih gostiju; Nedjeljka Mikelića, direktora Ureda Turističke zajednice Grada Raba, Dragana Andrića, direktora „Rapske plovidbe“, Branka Pahljine, direktora ACY marine u rapskoj luci, Erosa Grubišića, vlasnika privatne turističke agencije. O ovogodišnjim rezultatima Imperiala d.d. govorila je, u ime odsutnog predsjednika Uprave Vlada Miša, direktorica Marketinga Kristijana Ribarić – Matušan, dok je u ime Udruženja obrtnika za govornicom bio Ivica Mravić.

2015. ipak najuspješnija poslijeratna turistička godina

Rab danas oglas

Najopširnije Izvješće o rezultatima ovogodišnje turističke godine u prvih devet mjeseci podnio je direktor Ureda TZG Nedjeljko Mikelić, koji je naglasio da iako promet ostvaren u listopadu (14.000 turističkih noćenja) neće bitno promijeniti ukupan rezultat, Rabu će ipak nedostajati samo 100.000 turističkih noćenja do dostizanja brojke od 2 milijuna noćenja, koliko je bilo ostvarivano u posljednje dvije predratne godine – 1989. i 1990. Unatoč tome, 2015. se može proglasiti rekordnom poslijeratnom turističkom godinom na Rabu.

Mikelić je, između ostalog, nabrojao brojne zadatke koji stoje pred rapskim turističkim djelatnicima, kako bi Rab u budućnosti postizavao još bolje turističke učinke. Sve je te zadatke pojedinačno nabrojao dodavši kako treba raditi da bi oni bili i realizairani.

Rezultati Rapske plovidbe u prosjeku bolji od lanjskih za cca 5%

I iz izlaganja Dragana Andrića bilo je vidljivo da i Rapska plovidba 2015. godinu smatra vrlo uspješnom godinom. Rapska plovidba je do sada u 2015. godini, rekao je Andrić, sa svoja četiri trajekta na otok i s otoka prevezla 282.457 vozila, čemu treba dodati i 3.670 prevezenih autobusa i gotovo 914 tisuća putnika, što su u prosjeku bolji rezultati od prošlogodišnjih za cca 5%.

Andrić je najavio da će Rapska plovidba gotovo sigurno krenuti u izgradnju svojeg do sada najvećeg trajekta, koji bi u rapskoj floti trebao zaploviti 2017. godine.

Rekordna sezona i u Imperialu – Modernizacija hotela “Padove”

Hotelsko-ugostiteljsko poduzeće Imperial d.d. bilježi također ovogodišnju rekordnu turističku sezonu u svojim objektima. Imperial svake godine ulaže velika sredstva u obnovu i modernizaciju svojih objekata. U jednom od njih, u hotelu „Padova“, započet će kroz koji dan opsežni radovi rekonstrukcije i modernizacije da bi ovaj hotel dogodine radio s prestižne četiri zvjezdice. Samo taj zahvat stajat će Imperial d.d. oko 65 milijuna kuna, naglasila je, između ostalog, u ime odsutnog predsjednika Uprave Vlada Miša, direktorica Marketinga Kristijana Ribarić – Matušan. Dodala je ipak da veliki problem stvara činjenica da turistička sezona prekratko traje, no i u takvoj situaciji u „Imperialu“ planiraju u 2016. godini ostvariti oko 685 tisuća turističkih noćenja.

Grubišić – Rab zaslužuje više uz bolju prezentaciju neiskorištenih potencijala

Vrlo zanimljivu raspravu imao je vlasnik privatne turističke agencije Eros Grubišić, koji je, između ostalog spomenuo da Rab zaslužuje i može to imati – turizam kroz cijelu godinu. Imamo jednu od najljepših destinacija, ali to ne znamo dobro prezentirati i ponuditi, rekao je Grubišić. Primjetio je i to da nam podijela otoka na jednu općinu (Lopar) i Grad Rab u razvoju turizma samo šteti. Zanimljivo je govorio o mogućnostima u turizmu kroz pravilno korištenje otoka Golog i sv. Grgura, ali je istaknuo i zabrinutost zbog zapostavljanja starogradske jezgre – Grada Raba.

Uz napomenu da je u ime Udruženja obrtnika govorio Ivica Mravić na sjednici je zamjereno predstavnicima hotela „Istre“ i „Internacionala“ i, posebno Županijskoj lučkoj upravi i Lučkoj kapetaniji što se nisu pojavili na ovom skupu.

Vijećnica bi trebala biti pretijesna za sve one koji bi mogli dati svoj doprinos promišljanju turizma na otoku

Nakon petominutne pauze za vrijeme koje su spomenuti gosti, odnosno izvjestitelji, napustili gradsku vijećnicu, Gradsko je vijeće nastavilo s radom.

Gradonačelnik Nikola Grgurić izrazio je svoje zadovoljstvo što se na ovom nivou razgovara i analiziraju učinci ovogodišnje turističke sezone, kako bi se što bolje pripremale slijedeće. „Ako se ubuduće na ovakvim skupovima okupe svi oni koji se izravno bave turizmom ova će nam prostorija gradske vijećnice biti premalena. Iz onoga što smo čuli od turističkih djelatnika na ovoj sjednici, unatoč mnogim postojećim dobrim riješenjima i planiranim investicijama, mi na Rabu moramo u nekim segmentima odvijanja turizma biti daleko uspješniji, ispravljajući pritom uočene greške, rekao je gradonačelnik Raba i dodao kako on ne želi živjeti za turizam nego od turizma, misleći pritom da bi sve blagodati kvalitetnog bavljenja turizmom trebale rezultirati i boljom kvalitetom života za sve otočane i to tijekom čitave godine.

U nastavku rada Gradskog vijeća za govornicom su se još pojavili: Željko Dumičić, Slobodan Frankić i Ivica Lupić na čiju je raspravu oštro reagirao Slobodan Frankić. Treba napomenuti da je riječ o dvojici potpredsjednika Gradskog vijeća, Slobodanu Frankiću (HDZ) i drugom potpredsjedniku Ivici Lupiću (SDP).

Frankić – Zračna luka umjesto 60 stajala bi 128 milijuna Eura

Iako je Lupić pohvalio ovakav rad Gradskog vijeća, u dijelu njegove rasprave koji se odnosio na gradnju zračne luke na otoku, iz koje je bilo vidljivo da kritiku zbog zastoja u realizaciji ovog poduhvata upućuje aktualnoj vlasti, na što je Frankić žustro reagirao, rekavši kako oporba i do prije nekoliko mjeseci aktualna vlast nije otočane upoznala s pravom istinom kada je riječ o gradnji zračne luke na Rabu. A istina je, naglasio je Frankić da gradnja zračne luke ne stoji 60 nego 128 milijuna Eura, što znači da bi rapski dio te investicije iznosio „nemogućih“ 18 milijuna Eur-a.

I Frankić, a nakon njega i gradonačelnik Nikola Grgurić, ustvrdili su da Lupić nema argumente za ono što tvrdi vezano za izgradnju zračne luke. Što više gradonačelnik ga je zamolio da se kod ovakvih rasprava kloni politikanstva i predizborne kampanje u kojoj, doslovno je rekao Grgurić, pričate neistinu i usput otežavate rad onima koji ostvaruju prihode.

Lupić je pri izlasku iz gradske vijećnice autoru ovog izvješća najavio službeno priopćenje za javnost.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime