Home Vijesti Više od 300 plivača 9. Maratona za OSI premostilo Barbatski kanal

Više od 300 plivača 9. Maratona za OSI premostilo Barbatski kanal

0
Više od 300 plivača 9. Maratona za OSI premostilo Barbatski kanal

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Ovaj je maraton vrlo brzo prerastao lokalne okvire i osvojio srca mnogih koji su o njemu nešto čuli, a za to je ponajviše zaslužan njegov pokretač i veliki borac za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom, rapsko-zagrebački književnik i kolumnist Krešimir Butković.

Rab danas oglas

Da je tomu tako, najbolje pokazuju ljudi koji mu se svake godine vraćaju, no ono što posebno veseli jest to da „Krešin maraton“ iz godine u godinu ima sve više sudionika. I ovaj 9. po redu potukao je rekord prošlogodišnjeg jer se prema slobodnoj procjeni na Vodenči u subotnje jutro okupilo više od 500 podržavatelja ove plemenite priče, od kojih je njih više od tri stotine zaplivalo maraton.

Sudionici su zajednički preplivavali Barbatski kanal na ustaljenoj dionici Vodenča – Dolin – Vodenča, a organizatori su se pobrinuli da ove godine na maratonu zaplivaju i predstavnici: Udruge invalida kvarnerskih otoka (UIKO), Društva tjelesnih invalida grada Rijeke (DTI Rijeka), Sportskog saveza osoba s invaliditetom grada Rijeke (SSOI Rijeka), Udruge tjelesnih invalida Bjelovar (UTIB Bjelovar), Hrvatskog saveza udruga osoba s tjelesnim invaliditetom (HSUTI Zagreb), Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO), Paraolimpijaca Slovenije te brojni Krešini prijatelji, Rabljanke i Rabljani, i dragi gosti Raba.

 

 

 

Prije samog ulaska u more o dosadašnjem osmogodišnjem iskustvu s ovog humanitarnog maratona nekoliko je riječi kazao njegov inicijator Krešimir Butković poručivši: I ove godine nastavljamo s našim pokušajima da premostimo barijere koje se nalaze oko nas, pokušavamo dovesti medije da zabilježe naše nastojanje da u Hrvatskoj izgradimo Dom za osobe s invaliditetom, da izgradimo Spinalni centar, da osvijestimo kako politiku tako i društvo i senzibiliziramo ih za problematiku osoba s invaliditetom.

Nakon Butkovića prisutnima se obratio i Goran Petrović, pomoćnik pročelnika Gradskog ureda za sport i mlade Grada Zagreba, koji je na Rab stigao u ulozi izaslanika gradonačelnika Milana Bandića, budući da je Grad Zagreb već drugu godinu zaredom pruža podršku „Krešinom maratonu“, a zatim je gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, zahvalivši svima na dolasku te posebno Krešimiru Butkoviću na njegovoj ustrajnosti da sve nas uvjeri da su promjene moguće ukoliko se ujedinimo u zajedničkom cilju, i da tako zajednički gradimo bolji Rab i bolju Hrvatsku, pozvao sve da zapjene more i srcem zaplivaju prema Dolinu.

 

 

Po završetku maratona gradonačelnik je simbolično uručio medalje svim sudionicima maratona, članovima saveza i klubova kao i najmlađim i najstarijim maratoncima.

 

Osim Krešimiru Butkoviću, za još jednu besprijekornu provedbu maratona „Srcem protiv barijera“ glavni organizatori uputili su posebne zahvale i: Psihijatrijskoj bolnici Rab, Rapskoj plovidbi d.d., Malom Palitu d.o.o. te izuzetno vrijednim volonterima, svojevrsnim domaćinima maratona, Udruzi Komin, na njihovim donacijama i uključivanju u ovu humanu priču, zatim medijskim pokroviteljima, portalu Rab Danas, Radio Rabu i HRT-u koji su uz maraton svih ovih godina, boksačkom klubu Coloseum-Zagreb i Wushu savezu te njihovoj predstavnici Tihani Tomas.

 

Otok Rab svakim plivačkim zamahom sve je veći prijatelj osoba s invaliditetom, a sva prikupljena novčana sredstva ove godine namijenjena su osiguravanju lakšeg kretanja osoba u invalidskim kolicima povijesnom jezgrom grada Raba.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime