Home Vijesti Proslava Dana Općine Lopar i blagdana Male Gospe

Proslava Dana Općine Lopar i blagdana Male Gospe

0
Proslava Dana Općine Lopar i blagdana Male Gospe

Foto: RabDanas

 

U poslijepodnevnim satima uslijedilo je otvorenje izložbe povodom 40. obljetnice rada Vodovoda Hrvatsko primorje – južni ogranak d.o.o. Senj, koja je postavljena u predvorju Općine Lopar. Tom se prigodom prisutnima obratio direktor tvrtke Milan Nekić od kojega se moglo doznati da zahvaljujući ovom sustavu kvalitetna pitka voda s kopna dolazi do otoka Raba vodovodom dugim 65 kilometara, dijelom i podmorskim cjevovodom. Ovaj sustav od neizmjernog značaja za otoka Rab, opskrbljuje se vodom iz ličkih rijeka Like i Gacke količinom od 660 litara u sekundi, a kroz njega se godišnje distribuira 3.778.000 kubika pitke vode.

Rab danas oglas

 

Zahvalnost najprije iskazana braniteljima

Po otvorenju izložbe, delegacije općina Lopar i Vladislavci te predstavnici braniteljskih udruga Lopara i Vukovara uz središnji su križ na općinskom groblju položili vijence i zapalili svijeće u počast svima onima koji su dali svoje živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku, nakon čega je služena sveta misa u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja.

 

Prvi dan obilježavanja loparskog Dana Općine zaključen je u prostoru Kongresne dvorane u TN „San Marino“ gdje je održana Svečana sjednica Općinskog vijeća Lopar. Nakon „Lijepe naše“ u sjajnoj izvedbi muške klape „Kolopjani“ iz Siska, sjednicu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Lopara Dino Ivanić. Sjednici su nazočili brojni uvaženi gosti: ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, ujedno i u funkciji izaslanika predsjednika vlade Oleg Butković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i državna tajnica u Ministarstvu rada i socijalne skrbi Majda Burić, saborski zastupnik i načelnik Općine Poličnik Davor Lončar, pomoćnik ministra u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić, izaslanik župana Primorsko-goranske županije Marin Lazarić, pomoćnica ministrice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU u Upravi za otoke Tajana Huzak, predstavnici prijateljske općine Vladislavci na čelu sa zamjenikom načelnika Igorom Kovačevim, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, njegov zamjenik Denis Deželjin i predsjednik Gradskog vijeća Raba Željko Peran. Predstavnike Grada Senja predvodio je gradonačelnik Sanjin Rukavina, Općine Baška načelnik Toni Juranić, Općine Vrbnik načelnik Dragan Zahija, Općine Vinodolske načelnik Marijan Karlić, dok je delegaciju Općine Koprivnički Ivanec predvodio načelnik Marijo Šegvić.

U ulozi domaćina, prvi se općinskim vijećnicim i već spomenutim gostima, nakon što ih je srdačno pozdravio, u nešto opširnijem govoru obratio načelnik Općine Lopar i saborski zastupnik Josip Borić. Između ostalog, Borić je naglasio da je iza Lopara uspješna 2018. godina s realnim očekivanjima da će tekuća 2019. biti još uspješnija. Naime, u 2018. ostvaren je rekordni iznos Proračuna od 18,5451.765 kuna, što je rast od 2,3 milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu. U prošloj je godini ostvareno gotovo 767 tisuća turističkih noćenja, a prihod TZ općine Lopar prvi je puta prešao iznos od 3 milijuna kuna. U ovogodišnje još bolje turističke rezultate ne treba sumnjati jer je u Loparu već na današnji dan ostvareno preko 700 tisuća turističkih noćenja. U svojem je govoru načelnik Općine Lopar govorio o izvrsnoj suradnji s državnim institucijama, posebno s Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture, kao i s Gradom Rabom te s brodarima, riječkom Jadrolinijom i zadarskom tvrtkom G&V Line Iadera d.o.o., kojima je Lopar zahvalan na izuzetno uspješnom povezivanju s kopnom i susjednim otocima.

 

Blagdan Male Gospe i Dan Općine Lopar domaćinima su zatim čestitali, obrativši se prigodno okupljenima u dvorani, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, zatim Marin Lazarić, Tajana Huzjak, koja je najavila kako je u ovom trenutku u izradi Program razvoja otoka, dok je Državna tajnica u Ministarstvu rada i socijalne skrbi Majda Burić s velikim zadovoljstvom navela podatak kako je od ukupno 556 općina u Hrvatskoj, Lopar jedina općina u kojoj nije evidentirana niti jedna nezaposlena osoba.

Okupljenima na svečanoj sjednici kratko se obratio i čestitao im blagdan i Dan Općine i ministar Oleg Butković. Posebni aplauz dobio je za konstataciju da je Rab, pa tako i Lopar, jedan od najljepših kutaka na kugli zemaljskoj kao i na informaciji da je za zahvate u lukama Grada Raba i Općine Lopar u ovoj godini u Ministarstvu osiguran iznos od 27,5 milijuna kuna uz napomenu da će se na Rab misliti i kada se budu raspoređivala sredstva EU u iznosu od čak preko 700 milijuna kuna. Svečanom ugođaju izverdbom tradicionalnih loparskih napjeva doprinijeli su i Pučki pjevači KUD-a “San Marino”.

 

Svečano dodijeljena općinska priznanja

Ipak, najsvečaniji dio sjednice uslijedio je na kraju kada su dodijeljena ovogodišnja općinska priznanja zaslužnima. Načelnik općine Josip Borić i predsjednik Općinskog vijeća Lopara Dino Ivanić uručili su ovogodišnjim laureatima priznanja: Tinu Čoliću za odličan uspjeh tijekom osmogodišnjeg školovanja, za postignuti odličan uspjeh tijekom srednjoškolskog školovanja pohvalnica i novčana nagrada pripala je Nini Matahlija, Zahvalnica za doprinos u vatrogastvu, na očuvanju života i sigurnosti i humanom angažmanu dodijeljena je dobrovoljnom vatrogascu Dejanu Pičuljanu, iz područja vatrogastva priznanje je uručeno i zapovjedniku Područne vatrogasne zajednice otoka Raba i DVD–a Rab Milivoju Ličini.

Za izniman doprinos razvoju sporta i za rezultate na domaćim i međunarodnim natjecanjima na kojima sudjeluju i sportaši karatisti s područja Općine Lopar Zahvalnica općine Lopar dodijeljena je i Karate klubu Rab ENPI, koju primio trener kluba Zdravko Naletina. Medalja za uspjehe postignute u karateu je uručena i 11-godišnjem Ivanu Tomičiću te 15-godišnjem Tinu Čoliću.

Priznanja za uspjehe postignute u području glazbe uručena su dvama izvrsnim mladim mandolinistima, Reneu Boriću i Zari Paparić, učenicima Srednje glazbene škole „Ivan Matetić Ronjgov“ u Rijeci.

Zahvalnice su nadalje uručene i dvjema brodarima zaslužnima za uspješno povezivanje Lopara s kopnom i susjednim otocima; „Jadroliniji“ iz Rijeke koja održava trajektnu liniju na relaciji Lopar – Valbiska, i koja je samo u ovoj godini, u razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza, na toj liniji prevezla 115 tisuća putnika i gotovo 40 tisuća vozila, te zadarskoj tvrtki G&V Line Iadera d.o.o. za ove godine uspostavljenu katamaransku liniju Rijeka – Krk – Lopar – Novalja – Zadar.  

Nagrada Općine Lopar uručena je učiteljici u PŠ Ivana Rabljanina Rab u Loparu Tatjani Pećarina, te za višegodišnji angažman u promicanju glazbene kulture i za značajan doprinos i uspjeh u odgojno-obrazovnom i pedagoškom radu na području Općine Lopar, ali i ukupno na području otoka Raba, prof. Danijeli Škarić, koja se na kraju u svoje i u ime svih nagrađenih zahvalila na uručenim priznanjima.

 

U nedjelju pučka svečanost i Jole za kraj

Obilježavanje Dana Općine Lopar i blagdana Male Gospe završit će u nedjelju kada će se hodočasnici praćeni još uvijek brojnim turistima okupiti oko crkve Rođenja Blažene Djevice Marije, na misnim slavljima u 10:00, 15.00 i 17.00 sati. U poslijepodnevnim satima u šatoru na Melaku pripremat će se pučka svečanost, uz obavezna tradicionalna jela i tammburaški sastav Lobby, u 19 sati uslijedit će kulturno umjetnički program, a večernja zabava započet će u 20 sati kad na binu dolaze Trio Marineri i gost večeri Jole.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime