Home Vijesti Predivno druženje učenika PŠ Barbat s književnikom Krešimirom Butkovićem

Predivno druženje učenika PŠ Barbat s književnikom Krešimirom Butkovićem

0
Predivno druženje učenika PŠ Barbat s književnikom Krešimirom Butkovićem

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Lijepo je bilo vidjeti tu zdravu oslobođenu znatiželju koja u njihovim pametnim glavicama otvara sasvim nove dimenzije svijesti, a još je vrjednija njihova spoznaja da tu u svojem Barbatu imaju svojeg književnika i prijatelja s kojim mogu popričati o svemu.

Rab danas oglas

Taj i takav Krešimir Butković, naš prijatelj, a tek onda književnik, pjesnik, kolumnista, recenzent…, prošloga je tjedna, na poziv učiteljica, u dvorištu Područne škole u Barbatu, oko svojih invalidskih kolica okupio barbatske učenike da s njima popriča o svojim knjigama, o radosti djetinjstva, ali prije svega o neodustajanju i širini pogleda na život koji je pred njima.

 

Majstorski, s jednakom jednostavnošću s kojom piše dječje romane, kliknuo je Krešo na prvu s djecom i veseli dijalog je krenuo! Nakon čitanja fragmenta iz “Borne na Rabu”, ručice su poskakivale u zrak, poneka s pitanjem, poneka s komentarom, a sa svakim Krešinim odgovorom znatiželja je rasla. Htjeli su znati više o dječaku Borni i njegovoj dirljivoj priči o putovanju kroz vrijeme u još jedan zagrljaj ocu kojeg je prerano izgubio, o vremenima bez mobitela i kompjutora, o razlogu Krešinog invaliditeta, o fatalnom skoku u more, o tome kako uopće piše, kako drži olovku ili žlicu, a onda su se upitali zašto Krešo ne može ući u njihovu lijepu, nedavno energetski obnovljenu školu, i jesu li te stepenice o kojima nikada na taj način nisu razmišljali, doista problem koji se ne može riješiti.

 

Lijepo je bilo vidjeti tu zdravu oslobođenu znatiželju koja u njihovim pametnim glavicama otvara sasvim nove dimenzije svijesti, a još je vrjednija njihova spoznaja da tu u svojem Barbatu imaju svojeg književnika i prijatelja s kojim mogu popričati o svemu. Svojeg prijatelja pozdravili su velikim aplauzom, darujući ga crtežom i majicom s motivom Raba, ali prije svega svojim osmjesima i pozivom da im opet dođe.

 

I ovaj susret s djecom u školskom dvorištu podno igrališta na kojem je i Krešo nekoć igrao nogomet, zalog je nekom boljem svijetu i najbolji primjer kako se ne odustaje biti Čovjekom.

 

Dojmovi nakon susreta

Za kraj donosimo i nekoliko dojmova što su ih djeca zapisala u svoje bilježnice nakon susreta s Krešom:

 

– Posjet Krešimira Butkovića me jako dojmio. Njegova priča je bila jako zanimljiva i pomalo tužna. On je osnivač plivačkog maratona za osobe s invaliditetom. Svake godine sudjelujem u maratonu pa sam već imao prilike se upoznati s njim. Krešimir je čovjek koji se ne predaje bez obzira na svoju sudbinu.

(Filip Krstinić, 3. r)

 

– Najviše me se dojmio trenutak kada je Krešimir pričao kako je nastala knjiga Bornin vremeplov.  Jako mi je bilo zanimljivo. Sigurna sam da ću pročitati još neku njegovu knjigu.

(Petra Krista Ključarić, 4.r)

 

– Jučer nam je došao u posjetu pisac po imenu Krešimir Butković. On je napisao knjigu Bornin Vremeplov. Nažalost on je u invalidskim kolicima jer je imao jednu nesreću. Postavljali smo mu pitanja. Pitali smo ga koliko je knjiga napisao. Rekao je da je napisao 12 knjiga. Zatim je počeo pričati kako se sve dogodilo u knjizi. Meni se najviše svidjelo kada je rekao da je igrao nogomet sa jednim poznatim nogometašem.

(Tara Josipa Peran, 4.r)

 

– Najviše me se dojmila njegova volja za život bez obzira na sve. Jako su me dojmile njegove knjige i on kao osoba. Posebno me dojmila knjiga Bornin vremeplov koji je napisao da utješi nećaka.

(Ram Krstinić, 4.r)

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime