logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Ponedjeljak, 23 Rujan 2019 13:03

Rapske vedute nastavljaju Stipišićevu misiju očuvanja klapske pjesme

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)

O tome u kojoj je mjeri klapsko pjevanje uhvatilo korijenje na Rabu ne govori samo velik broj klapa na malom prostoru, već i odaziv publike na njihove koncerte. Među sve brojnijim glazbenim manifestacija koje se tijekom posljednjih godina organiziraju na Rabu, "Rapske vedute" svakako spadaju među one koje uz bogaćenje kulturne ponude otoka, na najljepši mogući način čuvaju i šire bogatu tradiciju klapskog pjevanja na našim prostorima.

 

Ova smotra koju još od inicijalne 2008. godine organizira Pučko otvoreno učilište Rab, pod pokroviteljstvom Grada Raba i TZG Raba, nastavlja živjeti na zasadama svojeg utemeljitelja i prvog umjetničkog ravnatelja, oca klapske dalmatinske pjesme i velikog prijatelja Raba, pokojnog maestra Ljube Stipišića Delmate.

 

Stipišićev nasljednik na mjestu umjetničkog ravnatelja "Rapskih veduta", maestro Mojimir Čačija, na ovogodišnju je smotru uspio dovesti devet klapa, koje su otpjevale po dvije skladbe iz svojih repertoara. Najavljena rapska klapa Eufemija (m) nažalost nije bila u mogućnosti nastupiti, a na pozornicu Kina Rab, nakon pozdravnog obraćanja gradonačelnika Raba Nikole Grgurića, redom su izlašle klape: Rab (m) - Rab, Salona (ž) - Solin, Užanca (ž) - Lopar, Krijanca (m) - Rab, Anima Arbae (ž) - Rab, Valdibora (m) - Rovinj, Castrum Vallis (ž) - Bale, Sozal (ž) - Rab, i kao šećer na kraju, klapa Contra (m) iz Splita koja je na traženje publika otpjevala i dodatnu skladbu, a zatim je, maestru Stipišiću u čast, povela i zajedničku izvedbu njegove "Dalmatino povišću pritrujena".

 

Nakon nedavnog koncertnog gostovanja Klape B.A. iz Buenos Airesa u prostoru sv. Ivana Evanđelista, spomenuo je to i gradonačelnik Grgurić u svojem obraćanju, ovo je još jedna u nizu izvrsnih klapskih večeri u kojima su i Rabljani i njihovi gosti mogli istinski uživati, a publika je svoju zahvalnost, kako članovima klapa, tako i njihovim voditeljima, iskazala uzvicima odobravanja i dugotrajnim aplauzima.

Pročitano 1711 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1