Home Vijesti Svečana skupština TZG Raba – 130 priznanja za 130 godina rapskog turizma

Svečana skupština TZG Raba – 130 priznanja za 130 godina rapskog turizma

0
Svečana skupština TZG Raba – 130 priznanja za 130 godina rapskog turizma

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Rabljani žive turizam već 130 godina

Gradonačelnik Raba, ujedno i predsjednik TZG Raba Nikola Grgurić, kazao je kako je turizam bez daljnjega najznačajnija djelatnost za gospodarstvo otoka Raba, te da je njegov današnji razvijeni oblik rezultat koordiniranog i sustavnog djelovanja kako gospodarskih subjekata grada Raba tako ulaganja znanja i talenata rapskih turističkih djelatnika na svim razinama. “Rabljani žive turizam već 130 godina – duga je to tradicija koja je utkana u sve pore naših života, i jedino timskim djelovanjem, duhom kakvog primjerice iskazujemo na Fjeri, tu tradiciju možemo i moramo dalje nadograđivati.”

Rab danas oglas

Uz kontinuirani rad gradske vlasti na osnaživanju kvalitete turističke ponude, bilo obnovom revitalizirane Donje ulice, bilo manifestacijama poput Fjere, Kantuna, Rab Film i Jazz festivala, Grgurić je pohvalio i poticajne kritike građana spram onoga što nije dobro i što svakako treba mijenjati. “Uskoro će krenuti s realizacijom i projekt uređenja gradskih plaža, Imperial Riviera i Valamar ubrzano rade na repozicioniranju rapskog turizma, a ogromna snaga leži u malim iznajmljivačima i njihovih 15 tisuća ležajeva u privatnim smještajnim kapacitetima koji se iz godine u godinu prilagođavaju zahtjevima modernog turista. Treba istaknuti i to da je s obnovom flote i dovršenim radovima u luci Mišnjak rapski brodar Rapska plovidba d.d. uspio gotovo dokinuti nekadašnje gužve i duga čekanja turista na ukrcaj.”

Grgurić nije zaboravio spomenuti i posebno pozdraviti drage prijatelje iz Lopara, ustvrdivši da ovih 130 godina turizma grada Raba, svakako pripada i njima, jer otok Rab je jedinstvena destinacija koja se kao takva, sinergijom i TZG Raba i TZO Lopara, mora predstavljati na turističkoj mapi svijeta.

 

Značajnih 12% rapskog udjela u turizmu Županije

Rabljanima se zatim obratila i izaslanica župana Primorsko goranske županije Zlatka Komadine, direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov koja je čestitavši Rabljanima veliku obljetnicu turizma u čiji je razvoj puno generacija ugradilo svoj trud, ljubav i posvećenost.

– „Kvarnerski turizam čini 18% hrvatskog turizma, a rapski čak 12% u turizmu naše Županije, a to samo za sebe govori o značaju onoga što rapski turistički djelatnici čine, i načinu na koji doprinose ukupnoj slici hrvatskog turizma, na čemu svima vama od srca zahvaljujem,“ kazala je Peršić Živadinov.

 

Pomoćnika ministra turizma Robert Pende, u svojstvu izaslanika ministra Cappelija, najprije je kazao kako je uočljivo da Rab prepoznaje svoje kvalitete i da posljednjih godina bilježi značajan napredak u prepoznatljivosti i pozicioniranju na turističkom tržištu, bilo kroz Rabsku Fjeru kao najbolju manifestaciju tog tipa u nas, bilo kroz najljepši otočni advent ili kroz novooformljeni Rab Film Festival koji doista ima lijepu budućnost. I to dovoljno govori da turizam nije tek djelatnost već kompleks društvenih odnosa koji kada se kvalitetno poslože onda i turizam ima uspjeha. Pende je zatim pročitao i pismo ministra Cappelija koji je uz čestitke Rabljanima iskazao i žaljenje što zbog svojih obveza na Svjetski dan turizma nije mogao doći na Rab.

 

Pored spomenutih govornika, među uzvanicima na Svečanoj skupštini TZG Raba bili su još i ravnatelj Hrvatskog audio vizualnog centra Chris Marchich, voditeljica Odjela za Globalni PR Hrvatske turističke zajednice, izaslanica direktora Glavnog Ureda HTZ-a Lucijana Jerković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Raba Željko Peran, zamjenik gradonačelnika Grada Raba Denis Deželjin i delegacija Grada Raba, direktor Ureda Turističke zajednice općine Lopar Marin Mušćo, predstavnici članica Turističke zajednice grada Raba u Turističkom vijeću, Skupštini i Nadzornom odboru, gradske vijećnice i vijećnici, direktori tvrtki, ravnatelji ustanova, predstavnici udruga, klubova, društava te predstavnici Općine Lopar.

 

Svečana podjela Priznanja 

Pred početak drugog, najsvečanijeg dijela sjednice, na pozornici Kina Rab zaplesali su najmlađi članovi Folklornog društva Rapski tanac, nakon čega je uslijedila dodjela priznanja pojedincima, institucijama, tvrtkama, udrugama, ugostiteljima, restoraterima, hotelijerima, turističkim agencijama, medijima, stranim turoperatorima te iznajmljivačima, drugim riječima svima onima koji su rapski turizam obogatili i osnažili.

Komisija za dodjelu Priznanja povodom 130. obljetnice organiziranog bavljenja turizmom u gradu Rabu, imala je težak posao, te se odlučila prigodno dodijeliti 130 priznanja za 130 godina rapskog turizma. Komisiju su činili predstavnici članova Turističkog vijeća TZG Rab: predsjednica gđa Kristijana Ribarić Matušan, te dva član, gđa Jasna Gvačić i g. Željko Dumičić, koji su skupa s direktoricom Ureda TZG Raba Ivanom Matušan i dodijelili Priznanja, a u ime svih laureata riječi zahvale, uz poziv na još prisniju suradnju sviju u pravcu daljnjeg podizanja kvalitete rapskog turizma, izrekao je Nedjeljko Mikelić.

 

Program Svečane skupštine završen je nastupom mlade pijanistice Petre Macolić.

 

Direktorica Matušan još je jednom za kraj, u ime TZG Rab, čestitala svakome od laureata ponaosob, ali i svima zajedno, kao grupi, ubrojivši među njih i one nagrađene koji više nisu među nama, jer, kako je kazala: „Vi činite ili ste činili rapski turizam, zbog vas on traje već 130 godina,“ poručila je Matušan i pozvala sve okupljene da još jednom, dvoranu ispune aplauzom!

 

Uslijedilo je zajedničko fotografiranje svih dobitnika Priznanja na Bobotinama, i odlazak na domjenak u Valamar Collection Imperial hotelu.

 

Od 19 sati započet će „Kanata“ tradicionalna fešta i kulinarsko natjecanje u spravljanja brudeta u bakrenim kotlićima, a za gastro užitak onih kojima brudet nije bio dovoljan, brinut se vrijedni djelatnici hotelskog poduzeća Imperial Rivijere d.d. Rab.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime