logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Subota, 12 Listopad 2019 09:21

Pokazna vježba žurnih službi Grada Raba i Općine Lopar na pretovarnoj stanici Sorinj

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Pokazna vježba žurnih službi Grada Raba i Općine Lopar na pretovarnoj stanici Sorinj Foto: Hrvoje Hodak

Jučerašnja kompleksna pokazna vježba žurnih službi Grada Raba i Općine Lopar sa scenarijem gašenja požara na lokaciji odlagališta otpada Sorinj, imala je za cilj pojačati spremnost i uigranost žurnih službi cijeloga otoka u izuzetno opasnim požarnim situacijama. Simulacija požara i štetnih posljedica u okviru jučerašnje vježbe provedena je na pretovarnoj stanici Sorinj, koja je izgrađena prošle godine u okviru projekta sanacije odlagališta.

 

Scenarijem je zamišljeno da se požar oko 11 sati iz poluprikolice u sektoru 1 proširi najprije na 2 tone plastike u susjednoj prostoriji, a zatim i na 4 tone privremeno odloženog mješovitog komunalnog otpada i uskladištenu kartonsku ambalažu. To će dio radnika, izloženih visokoj temperaturi i toksičnim plinovima, dovesti u životnu opasnost.
U daljnjem tijeku vježbe voditelj vatrogasne intervencije i zamjenik zapovjednika PVZ otoka Raba, Stanislav Franelić, odredio je taktiku gašenja i spašavanja osoba, kojoj se prilagodio i tim Hitne medicinske pomoći zbrinjavajući ozlijeđene.

Policijska patrola onemogućila je prilaz nepozvanim osobama, djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pomno su pratili utjecaj požara na okoliš, dok su volonteri Gradskog društva Crvenog križa Rab, uz brigu o opskrbi gasitelja dovoljnim količinama vode za piće, sudjelovali i u zbrinjavanju ozlijeđenih osoba nakon trijaže Hitne medicinske pomoći. U vježbi su pored žurnih službi sudjelovali i djelatnici komunalnih društava Dundovo, Lopar-Vrutak i Vrelo.

U neposrednoj blizini požarnog područja oformljen je zapovjedni stožer u kojem su bili članovi stožera CZ Grada Raba i Općine Lopar, a iz kojeg se rukovodilo svim žurnim službama, s osnovnim ciljem spašavanja osoba i sprječavanja ekološkog akcidenta. 

 

U sklopu pokazne vježbe načelnik stožera CZ Grada Raba i zamjenik gradonačelnik Denis Deželjin dao je medijima izjavu kojom je pravovremeno informirao javnost o razmjerima požara, stanju ozlijeđenih, poduzetim mjerama dajući pritom stanovništvu preporuku vezanu uz zabilježenu koncentraciju otrovnih plinova, a imajući u vidu činjenicu da su neuređena odlagališta otpada uistinu mjesta visokog rizika za izbijanje požara, zamolili smo ga da nam kaže kako teku faze dovršenja projekta sanacije odlagališta:

- Radovi na izgradnji 2. faze, odnosno reciklažnog dvorišta su dovršeni i u tijeku je priprema dokumentacije za ishođenje uporabne dozvole. Zahvat koji će biti najvidljiviji i koji će značiti najveći napredak s aspekta zaštite okoliša je provedba 3. faze - sanacije sa zatvaranjem odlagališta, za koju je u tijeku priprema natječajne dokumentacije, a izvođenje radova planiramo u 2020. godini.Nakon što je na Javnom pozivu Ministarstva zaštite okoliša i energetike prihvaćena naša projektna prijava, za financiranje tog projekta Grad Rab je u kolovozu ove godine s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaključio Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, prema kojem će se 85 % prihvatljivih troškova sanacije financirati iz Kohezijskog fonda EU, zaključio je Deželjin.

 

Evo što nam je o svojim prvim dojmovima nakon vježbe kazao zapovjednik postrojbi Područne vatrogasne zajednice otoka Raba Milivoj Ličina:

- Vježba je provedena uspješno, utvrdili smo problem komunikacije između žurnih službi jer svaka od njih radi na svojem sustavu i kao takvog ga razvija. Tijekom idućeg tjedna predložit ćemo model kojim ćemo provesti otklanjanje uočenog problema, a dogodine očekujemo umrežavanje svih interventnih službi kroz sustav veze civilne zaštite, poručio je Ličina.

 

 

Pročitano 1367 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1