Home Vijesti Pokazna vježba žurnih službi Grada Raba i Općine Lopar na pretovarnoj stanici Sorinj

Pokazna vježba žurnih službi Grada Raba i Općine Lopar na pretovarnoj stanici Sorinj

0
Pokazna vježba žurnih službi Grada Raba i Općine Lopar na pretovarnoj stanici Sorinj

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Scenarijem je zamišljeno da se požar oko 11 sati iz poluprikolice u sektoru 1 proširi najprije na 2 tone plastike u susjednoj prostoriji, a zatim i na 4 tone privremeno odloženog mješovitog komunalnog otpada i uskladištenu kartonsku ambalažu. To će dio radnika, izloženih visokoj temperaturi i toksičnim plinovima, dovesti u životnu opasnost.
U daljnjem tijeku vježbe voditelj vatrogasne intervencije i zamjenik zapovjednika PVZ otoka Raba, Stanislav Franelić, odredio je taktiku gašenja i spašavanja osoba, kojoj se prilagodio i tim Hitne medicinske pomoći zbrinjavajući ozlijeđene.

Rab danas oglas

Policijska patrola onemogućila je prilaz nepozvanim osobama, djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo pomno su pratili utjecaj požara na okoliš, dok su volonteri Gradskog društva Crvenog križa Rab, uz brigu o opskrbi gasitelja dovoljnim količinama vode za piće, sudjelovali i u zbrinjavanju ozlijeđenih osoba nakon trijaže Hitne medicinske pomoći. U vježbi su pored žurnih službi sudjelovali i djelatnici komunalnih društava Dundovo, Lopar-Vrutak i Vrelo.

U neposrednoj blizini požarnog područja oformljen je zapovjedni stožer u kojem su bili članovi stožera CZ Grada Raba i Općine Lopar, a iz kojeg se rukovodilo svim žurnim službama, s osnovnim ciljem spašavanja osoba i sprječavanja ekološkog akcidenta. 

 

U sklopu pokazne vježbe načelnik stožera CZ Grada Raba i zamjenik gradonačelnik Denis Deželjin dao je medijima izjavu kojom je pravovremeno informirao javnost o razmjerima požara, stanju ozlijeđenih, poduzetim mjerama dajući pritom stanovništvu preporuku vezanu uz zabilježenu koncentraciju otrovnih plinova, a imajući u vidu činjenicu da su neuređena odlagališta otpada uistinu mjesta visokog rizika za izbijanje požara, zamolili smo ga da nam kaže kako teku faze dovršenja projekta sanacije odlagališta:

– Radovi na izgradnji 2. faze, odnosno reciklažnog dvorišta su dovršeni i u tijeku je priprema dokumentacije za ishođenje uporabne dozvole. Zahvat koji će biti najvidljiviji i koji će značiti najveći napredak s aspekta zaštite okoliša je provedba 3. faze – sanacije sa zatvaranjem odlagališta, za koju je u tijeku priprema natječajne dokumentacije, a izvođenje radova planiramo u 2020. godini.Nakon što je na Javnom pozivu Ministarstva zaštite okoliša i energetike prihvaćena naša projektna prijava, za financiranje tog projekta Grad Rab je u kolovozu ove godine s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaključio Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, prema kojem će se 85 % prihvatljivih troškova sanacije financirati iz Kohezijskog fonda EU, zaključio je Deželjin.

 

Evo što nam je o svojim prvim dojmovima nakon vježbe kazao zapovjednik postrojbi Područne vatrogasne zajednice otoka Raba Milivoj Ličina:

– Vježba je provedena uspješno, utvrdili smo problem komunikacije između žurnih službi jer svaka od njih radi na svojem sustavu i kao takvog ga razvija. Tijekom idućeg tjedna predložit ćemo model kojim ćemo provesti otklanjanje uočenog problema, a dogodine očekujemo umrežavanje svih interventnih službi kroz sustav veze civilne zaštite, poručio je Ličina.

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime