Home Vijesti Predstavljena knjiga „GORKO SJEĆANJE“ prof. Ive Barića – dragocjeni dokument generacijama koje dolaze

Predstavljena knjiga „GORKO SJEĆANJE“ prof. Ive Barića – dragocjeni dokument generacijama koje dolaze

0
Predstavljena knjiga „GORKO SJEĆANJE“ prof. Ive Barića – dragocjeni dokument generacijama koje dolaze

Foto: Foto: Leonardo Beg

 

Autor je uspio na jedan hvale vrijedan način identificirati 209 žrtava – Rabljana, na neki način vratiti im dostojanstvo. Posebna je vrijednost knjige, dodao je prof. Domijan, to što je ona lišena bilo kakve ideologije i politike i što je svakoj žrtvi u knjizi opisno dat podjednako veliki prostor.

Rab danas oglas

O ovom novom uratku prof. Barića prvi je u ime izdavača, Udruge antifašista Raba, govorio predsjednik Udruge Ivica Lupić koji je, obrativši se prisutnima, kazao da antifašizam danas nije floskula, nije ni prigodna ideologija, a posebno u ovo vrijeme nije ni profitabilna aktivnost. Antifašizam je način života i ponašanja, i kada bi danas više ljudi živjelo antifašizam uspješnije bi osigurali mir i suživot za mnogo budućih godina, prvenstveno u Europi, gdje su počeli puhati , iz povijesti, poznati opasni vjetrovi, prijeteći da prerastu u uništavajući orkan, poručio je Lupić i dodao: „Profesor Ivo Barić, autor ove knjige koju danas predstavljamo, počasni je predsjednik Udruge antifašista otoka Raba i on stvarno, svakodnevno živi antifašizam i zato je samo takav čovjek i mogao napisati ovakvu knjigu.“

 

Lupić je prisutnima naglasio da je izdavač knjige Udruga antifašista Raba, da je stručni savjetnik bio prof. Miljenko Domijan, recenzenti dr. sc. Vanja Seršić i dr. sc. Leonardo Beg i da je lekturu i korekturu obavila nedavno preminula autorova supruga Marija Barić, kojoj je knjiga i posvećana.

 

Nakon njega o knjizi je na svoj osebujan i uvijek zanimljiv način govorio Rabljanin, prof. Miljenko Domijan, inače, jedan od najuspješnijih konzervatora u Hrvatskoj. U svojem dvadesetminutnom izlaganju prof. Domijan je među ostalim naglasio da autoru treba uputiti iskrene čestitke na uloženom trudu jer je uspio na jedan hvale vrijedan način identificirati 209 žrtava – Rabljana, na neki način vratiti im dostojanstvo. Posebna je vrijednost knjige, dodao je prof. Domijan, to što je ona lišena bilo kakve ideologije i politike i što je svakoj žrtvi u knjizi opisno dat podjednako veliki prostor.

Prema riječima prof. Domijana knjiga prof. Barića ostaje kao dragocjen dokument generacijama koje dolaze iz koje će unuci, praunuci…, moći doznati na koji su i kakav način u sve daljoj prošlosti nestali njihovi pradjedovi, pra-pradjedovi…

 

 

Prof. Barić svu je svoju ljudsku snagu usmjerio na otklanjanje povijesnog zaborava ističući pritom veličinu herojskih podviga stradalnika.

Nakon Lupića i prof. Domijana o knjizi su kao i o autoru govorili i njezini recenzenti. Dr. sc. Vanja Seršić je naglasio da ovo nije knjiga o isključivo pojedinim ljudskim sudbinama, ali je u svojoj suštini posvećena svakom navedenom pojedincu u njoj. Ova knjiga ima pretenziju, dodao je, biti više od pukog nabrajanja imena poginulih i želi nadsvoditi lokalni rakurs gledanja na povijest ili kako sam autor navodi: „…Istraživanja u ovoj knjizi počivaju na proučavanju prošlosti ne samo kao objektu već i subjektu autorove pažnje koja pretendira univerzalnom.“

 

U svojem nešto opširnijem izlaganju, drugi recenzent knjige dr. sc. Leonardo Beg, između ostalog je kazao: „Knjiga prof. Barića ‘GORKO SJEĆANJE’ govori nam o Rabljanima koji su ustali protiv nemani naci-fašizma, protiv okupatora i njihovih slugu. U Drugom svjetskom ratu poginulo je 209 Rabljana, a u jedinicama Narodno-oslobodilačke vojske bilo ih je 1281, dok su u obrani zemlje sudjelovali skoro svi Rabljani. Kad je prijetila opasnost da više nikad neće biti svoji na svome, da više nikada neće govoriti svojim materinjim hrvatskim jezikom, Rabljani su ustali protiv naci-fašističke nemani. Postojao je samo jedan izbor: prepustiti se da nas zakolju i istrijebe zauvijek ili se dignuti i obraniti, prožeti osjećajem ljudskog dostojanstva i nacionalne časti.“

U nastavku svojeg obraćanja Beg je naglasio kako je autor knjige svu svoju ljudsku snagu usmjerio na otklanjanje povijesnog zaborava ističući pritom veličinu herojskih podviga stradalnika.

 

Na kraju prisutnima u kongresnoj dvorani obratio se i sam autor prof. Ivo Barić, koji je, nakon što se zahvalio svima pristiglima na promociju njegove knjige, iskrene čestitke uputio i svima onima – počevši od izdavača, pa do brojnih pojedinaca, koji su mu pomogli da ova knjiga kojom se posebna pažnja poklanja svim poginulim Rabljanima u Drugom svjetskom ratu – ugleda svjetlo dana.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime