logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 30 Listopad 2019 12:59

Uoči Dušnoga dana na Spomen-groblju u Kamporu delegacije položile vijence i zapalile svijeće

Napisao/la Ivica Hodak
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Uoči Dušnoga dana na Spomen-groblju u Kamporu delegacije položile vijence i zapalile svijeće Foto: Ivica Hodak

Uoči Dušnoga dana ili Spomena svih vjernih mrtvih, na Spomen-groblju žrtava fašizma u Kamporu položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Učinile su to delegacije Grada Raba, Državnog zbora i Vlade Republike Slovenije, Veleposlanstva Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, Logorskog odbora RAB – GONARS i Udruge antifašista Raba.

 

Okupljenima na Spomen-groblju žrtava talijanskog konc-logora u kojem je u nešto više od godinu dana njegovog trajanja umrlo više od 4 tisuće logoraša – interniraca, najviše Slovenaca te Hrvata i Židova, najprije su se obratili i zahvalili na dolasku Herman Janež (ml.), predsjednik Logorskog odbora Rab – Gonars i Boris Doblekar, zastupnik u Državnom zboru Republike Slovenije.

Obojica su, između ostalog, izrazili želju da ovo mjesto (Kampor) gdje se dogodio taj veliki zločin, ostane i nadalje jedna od spona prijateljstva između dvije susjedne zemlje; Slovenije i Hrvatske.

U toj želji pridružio im se i zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin koji je predvodio delegaciju Grada Raba kod polaganja vijenaca i paljenja svijeća kazavši pritom: „Ovo su dani u godini kada se prisjećamo svih naših dragih pokojnika, dani sjete, dani koji su nekako tiši u odnosu na druge dane u godini. Mjesto na kojemu se sada nalazimo je posebno – mjesto je to na kojem je koncentrirana ogromna bol i tuga, mjesto na kojem su patile tisuće i na kojem je stradalo na tisuće nedužnih nakon što su nasilno izbačeni iz svojih domova i prisiljeni preživljavati u neljudskim uvjetima. Ako nad njihovim sudbinama postoji tračak utjehe onda je možemo pronaći u ovim boljim vremenima u kojima mi danas živimo i čije vrijednosti trebamo očuvati i prenijeti generacijama koje dolaze poslije nas“, zaključio je Deželjin.

Pročitano 1359 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1