logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Petak, 08 Studeni 2019 17:05

Konsenzus konferencija - Plan za zdravlje i socijalnu dobrobit Grada Raba

Autor:
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)
Konsenzus konferencija - Plan za zdravlje i socijalnu dobrobit Grada Raba Foto: Ivica Hodak

Danas je u Velikoj vijećnici Grada Raba održana Konsenzus konferencija predstavnika građana iz zdravstvenih, odgojno-obrazovnih, socijalnih i javnih ustanova Grada Raba na kojoj će se izabrati prioriteti za ugradnju u Plan za zdravlje i socijalnu dobrobit Grada Raba.

 

 

Pored domaćina, predstavnika Grada Raba, konferenciji su nazočili izaslanik župana Primorsko-goranske županije Marin Lazarić, predsjednik Upravnog vijeća Psihijatrijske bolnice Rab, te nositelji konferencije, dr. Darko Roviš iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, dr. Danijela Glažar Ivče iz NZZJZ PGŽ, podružnica Rab, prof. Nena Rončević s Filozofskog fakulteta Rijeka te koordinatorica projekta, mr. sc. Iva Josipović.

 

Zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin u svom je govoru srdačno pozdravio sve sudionike konferencije te istaknuo kako je GV Grada Raba još 2005. godine donijelo Odluku o pokretanju projekta Zdravi grad i učlanjenju u Hrvatsku mrežu zdravih gradova, a Grad Rab već desetak godina provodi, financira i potiče niz aktivnosti kao što su obitelj i zdravlje, kvaliteta života starijih osoba, zdravlje djece i mladih, rekreacija i tjelesna aktivnost građana, okoliš i zdravlje, razvoj volonterstva, sve povezane uz vrijednosti koje promovira projekt Zdravi grad.

- "Grad Rab će nakon današnjeg utvrđivanja prioriteta svakako nastaviti s provođenjem već usvojenih dobrih praksi te uvesti ove, koje će proizaći iz uključenosti predstavnika lokalne zajednice, a koje će doprinositi poboljšanjima na području zaštite okoliša, javnih službi, socijalne zaštite, obrazovanja i općenito, cjelokupnog otočnog okruženja" dodaje Deželjin.

 

Javnozdravstvena politika PGŽ uobličena je u programski dokument pod nazivom Plan za zdravlje, koji se donosi na temelju analize zdravstvenih potreba stanovništva, odabira prioriteta i strategije za rješavanje prioritetnih zdravstvenih potreba, osiguranja sredstava i implementacije programa. Javnozdravstveni i socijalni prioriteti županijske javnozdravstvene politike su primjerice prevencija kardiovaskularnih bolesti, unapređenje mentalnog zdravlja, zdravstvene pismenosti, rana dijagnostika i detekcija djece s teškoćama u razvoju, zatim unapređenje skrbi o starima i nemoćnima, poticanje socijalne i ekonomske uključenosti mladih, razvoj stambenih zajednica za socijalno osjetljive skupine, i sl.

 

Nakon održanih prezentacija od strane nositelja konferencije na teme "Slika zdravlja i fokus grupe građana Grada Raba" i "Projekt Zdravi grad i Zdrava županija, iskustva i evaluacija iz PGŽ", odrađene su grupne radionice sa svim sudionicima konferencije te su određeni prioriteti i nositelji rada po prioritetnim područjima:

1. KARDIOVASKULARNE BOLESTI I POVEĆANJE ZDRAVSTVENE I EKOLOŠKE PISMEOSTI - voditeljica Danijela Glažar Ivče

2. RAZVOJ PROGRAMA ZA MLADE - voditeljica Branka Staničić Kuparić

3. PALIJATIVNA SKRB - Psihijatrijska bolnica Rab

4. INFRASTRUKTURNI PROJEKTI - voditelj Petar Puškarić

5. INTEGRACIJA OSOBA S INVALIDITETOM I ZAPOŠLJAVANJE - voditelj Ivo Kordić

 

Usvajanjem prioriteta te njihovom ugradnjom u Plan za zdravlje i socijalnu dobrobit stanovnika Grada Raba steći će se uvjet za učlanjenje Grada Raba u Hrvatsku mrežu zdravih gradova i županija.

Pročitano 1904 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1