Home Vijesti Održana 5. sjednica Skupštine Turističke zajednice općine Lopar

Održana 5. sjednica Skupštine Turističke zajednice općine Lopar

0
Održana 5. sjednica Skupštine Turističke zajednice općine Lopar

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Među predloženim točkama dnevnog reda našlo se i Izvješće o radu Ureda TZO Lopar za razdoblje od siječnja do rujna 2019., s opširnijom Analizom ostvarenog turističkog prometa i aktivnostima za isto razdoblje, te Program rada TZO za 2020. godinu, a na kraju sjednice uslijedila je i malena svečanost dodjele priznanja zaslužnima u turističkoj djelatnosti Lopara.

Rab danas oglas

 

Na početku podnošenja iscrpnog Izvješća o radu Ureda TZO Lopar, direktor Ureda Marin Mušćo napomenuo je da je turistička 2019. bila izuzetno turbulentna godina, u kojoj je Lopar u prvih devet mjeseci posjetilo 96.263 gostiju, što je 1% manje u odnosu na isto vrijeme 2018, no s tim je brojem gostiju, od siječnja do kraja rujna 2019., ostvareno 756.052 noćenja, što je rezultat jednak onome iz 2018. godine.

 

Lošije vremenske prilike, posebno u prvom dijelu turističke sezone, kao i poznata srpanjska turistička rupa, umanjile su turističke učinke. Posebno to vrijedi za San Marino Camping Resort u kojem je u tom razdoblju ostvareno 260.349 turističkih noćenja, što je lijepa brojka, ali je ipak u odnosu na prošlogodišnje ostvarenje manja za 5%, kazao je Mušćo.

 

I u Loparu su, kao i na ostalom području otoka Raba, najbrojniji gosti i ove godine bili Nijemci s udjelom od 37%, no i njih je 7% manje posjetilo Lopar u odnosu na prvih 9 mjeseci prošle godine.

 

Do kraja rujna premašen prihod od 3 milijuna kuna

Ove je godine već krajem rujna prihod Turističke zajednice premašio 3 milijuna kuna (3.050.416,46 kn), čime je do tog trenutka ostvareno čak 97% od planiranih sredstava na razini godine, naglasio je Mušćo.

 

U nastavku Izvješća direktor Ureda TZO Lopar, prisutne je informirao o tome gdje je i na koji način u Hrvatskoj, ali i diljem Europe, Lopar promovirao svoju turističku ponudu. Opširno je govorio o brojnim kulturno-zabavnim, gastro, sportskim i ostalim atraktivnim programima kojima je tijekom ljeta, kroz suradnju s Općinom Lopar, Centrom za kulturu Lopar, KUD-om San Marino te brojnim drugim dionicima, obogaćivan sadržaj boravka gostiju (Festival sambe, Loparska noć, Mala Gospa, Sunny Resort Fest, Festival skulpture u pijesku, Rab Island Trail, Krumpirfest, Pumidorfest, Eko-etno fest), a dio njegovog izlaganja odnosio se i na uspješnu suradnju TZO Lopar kako s novinarima iz Hrvatske, tako i s predstavnicima značajnijih medija i studijskih grupa s područja Europe i šire.

 

Mušćo je, nadalje spomenuo da TZO Lopar redovito sudjeluje u svim natječajima i javnim pozivima viših instanci, pa je tako i u 2019. odrađeno niz manifestacija na svim razinama.

 

Na natječajima HTZ-a i MINT-a destinacija Lopar ušla je u uži izbor u kategoriji „Malo misto – autohtona primorska destinacija“, a na „Danima hrvatskog turizma“ Rajska plaža proglašena je najboljom plažom u Hrvatskoj. Rezultat je to dugogodišnjeg ulaganja u infrastrukturu i standarde koji gostima boravak čine ugodnijim i kvalitetnijim, poručio je Mušćo.

 

Naglasak na profiliranju Lopara kao outdoor destinacije

U predstojećem razdoblju naglasak će biti stavljen i na značajnije jačanje i brendiranje Lopara kao Outdoor destinacije, a s tim u vezi u tijeku je i izrada Operativnog plana razvoja cikloturizma za područje Općine Lopar koju je naručila Turistička zajednica. Realizacijom tog plana svakako će se povećati i broj “outdoor” i “bike friendly” projekata na području Općine Lopar.

 

Nakon što je jednoglasno prihvaćeno Izvješće o radu, a nakon obrazloženja i predloženi Program rada TZO Lopar za 2020., kao i Prijedlog rebalansa Financijskog plana za slijedeću godinu, uslijedio je svečaniji dio sjednice na kojem su dodijeljena priznanja najuspješnijima u protekloj godini. U projektu „Tajni kupac“ priznanja su zavrijedili: Hotel Epario, San Marino Camping Resort, restoran Lavanda i Davor Paparić. Za doprinos u kvaliteti turističke ponude i produljenju turističke sezone priznanje je dobilo KTD Lopar – Vrutak d.o.o., dok je priznanje za dugogodišnji doprinos u radu TZO Lopar i turističkom razvoju destinacije Lopar uručeno Petru Macoliću.

 

Na samom kraju direktor Ureda TZO Lopar Marin Mušćo zahvalio se svim pojedincima, institucijama, udrugama i tijelima TZ na uspješnoj suradnji, zaželjevši svima sretne nadolazeće blagdane i uspješnu 2020. godinu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime