Home Vijesti Održana 22. Sjednica Općinskog vijeća Lopara

Održana 22. Sjednica Općinskog vijeća Lopara

0
Održana 22. Sjednica Općinskog vijeća Lopara

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Ivanić je htio doznati koliko je u Loparu nezaposleno ili zaposleno žitelja mlađih do 35 godina starosti, zatim ima li u Loparu uživatelja opojnih droga i ako ih ima koliko ih ima, i na kraju hoće li Josip Borić, kao načelnik, moći nešto poduzeti da ne dođe do prekida prošlog ljeta uspostavljene sezonske katamaranske linije Zadar – Novalja – Lopar – Krk – Rijeka i obrnuto, a da pritom ne dođe do poskupljenja cijene karata.

Rab danas oglas

Načelnik je odgovorio da lokalna vlast nije niti HZZ niti obavlja poslove HZMO-a, ali je svejedno, nakon podulje rasprave s vijećnikom Ivanićem, obećao da će nastojati, putem službi kojima je to posao, doći do podataka vezanih uz zaposlenost ili nezaposlenost Loparana mlađih od 35 godina.

– „Ipak odgovor na to pitanje nameće se iz podatka koji kazuje da je Lopar jedina općina u nas koja u rujnu, prema riječima državne tajnice, nije imala službeno evidentiranih nezaposlenih u evidenciji HZZ-a, premda to u stvarnosti, ne u formalnom uvjetu, i ne mora biti tako“, poručio je Borić.

 

Što se pak tiče pitanja o nastavku održavanja brzobrodske linije između Zadra i Rijeke, kojoj je jedna od luka pristajanja i Lopar, Borić je kazao da se ovdje radi o privatnom brodaru koji je pokretanjem ove komercijalne pomorske linije, vlastitom inicijativom i preuzetim rizicima poslovanja, među ostalima, obradovao i mještane Lopara, Rabljane i brojne turiste.

– „Ministarstvo, za sada, tu liniju nije proglasila državnom brzobrodskom linijom jer bi u tim okolnostima morala prometovati cijele godine, a izostankom subvencije brodar nije u mogućnosti snižavati cijene. S obzirom da je vlasnik za sljedeću sezonu na toj liniji najavio uvođenje većeg i modernijeg katamarana, drugačiji plovidbeni red, uz napomenu da katamaran više ne bi pristajao u luci Novalji na Pagu, već na Silbi, nove, nešto skuplje cijene karata već su određena, no Općina Lopar na njihovo formiranje ne može utjecati ni na koji način. U svakom slučaju, ta je linija bila pun pogodak i odrađena je na vrlo profesionalan način“, kazao je Borić obećavši pritom kako će se nastaviti s aktivnostima da i ova linija bude subvencionirana od strane Države, jer upitno je koliko bi sam Lopar, a linija tiče i tri ostale JLS kao i dvije županije, mogao osigurati sredstava za subvencije svih koji bi putovali, a imaju otočnu iskaznicu.”

 

Isto tako Borić je obećao vijećniku Ivaniću da će, vjerojatno preko Vijeća za prevenciju kriminaliteta formiranog pri Općini Lopar, doći do podatka o ovisnostima i podacima koje može dati jedino policija u Izvješću za 2019. godinu, i o kojem onda može raspravljati i vijeće.

 

Luka “Melak” u funkciji od iduće turističke sezone?

Vijećnika Dragana Borića zanimalo je kada će biti gotovi radovi na uređenju luke „Melak“, a to isto zanimalo je i vijećnicu Danielu Glažar Ivče uz dodatno pitanje – što je s gradnjom Dječjeg vrtića u Loparu?

-“Luka „Melak“ trebala bi biti u funkciji za narednu turističku sezonu. Investiciju inače vodi LU Rab i njihov je zadatak da se pridržavaju rokova. Financiranje ne može biti razlog kašnjenja ili eventualnog nedovršetka projekta, jer je financijska konstrukcija zatvorena zahvaljujući MMPI i PGŽ i LU Rab”, kazao je u odgovoru na prvo pitanje načelnik Borić. – “Što se pak vrtićkih potreba tiče, one bi trebale biti zadovoljene eventualno godinu i pol ili malo više dana na dosadašnji način, a o gradnji novog vrtića i realizaciji, govorim to od početka mandata, možemo tek kad završi gradnja sportske dvorane”, zaključio je Borić.

 

U nastavku sjednice načelnik je pojasnio Prijedlog drugih izmjena i dopuna Proračuna Općine Lopar za 2019. i projekcije proračuna za 2020. i 2021. godinu. Najznačajnijom novinom kod predloženih izmjena istaknuo je činjenicu da se u ovoj godini neće ostvariti neki od planiranih iznosa kapitalnih pomoći države i županije za neke projekte koje je financirala općina iz vlastitih prihoda, pa je prihode Proračuna trebalo umanjiti za pet milijuna kuna u odnosu na plan s početka godine, što, prema njegovim riječima, ni u kojem smislu nije projekte dovelo u pitanje.

– „Izgradili smo cestu u radnoj zoni u dužini cca 800 metara, završili novo polje groblja u Loparu, uredili šetnicu od centra mjesta do ambulante u dužini gotovo 800 metara, asfaltirali na desetak lokacija u mjestu, nabavili nova igrala za djecu, pratili vlastite obveze u suradnji s gradom Rabom u izgradnji pretovarne stanice i reciklažnog dvorišta na odlagalištu otpada „Sorinj“, uredno pratili godišnji ugovor o održavanju komunalnog društva Lopar-Vrutak“, obrazložio je načelnik Borić.

 

Realizacija proračuna prvi puta iznad 20 milijuna kuna

Nakon kraće rasprave Općinsko vijeće je sa sedam glasova za i tri suzdržana glasa usvojilo II. Izmjene i dopune Proračuna za 2019. u konsolidiranom iznosu od 21,151.000,00 kuna što bi trebao biti prvi proračun realiziran u iznosu preko 20 mil. kn od kada postoji općina, od 2006. godine. Istim omjerom glasova usvojeni su i prijedlozi programa koji se vezuju uz izglasani Proračun, a koji su pojedinačno navedeni i obrazloženi u sedam podtočaka.

 

Prihvaćen je i predloženi Proračun za 2020. s projekcijama za 2021. i 2022. godinu, u kojem je iskazani iznos konsolidiranih prihoda od 21.769.678,79 kn veći u odnosu na sve dosadašnje realizirane Proračune Općine Lopar. Načelnik Borić je u uvodnom izlaganju jasno postavio ciljeve proračuna za 2020. godinu s objašnjenjem stanja projekata i gdje bi trebali biti kao općina na kraju 2020. godine. U raspravi koja je bila kratka vijećnik Rajko Ivanić dao je primjedbu na praćenje poduzetništva od strane Općine Lopar i iznose koji se za to odvajaju.

 

Vijećnici su nadalje jednoglasno na ovoj sjednici odbacili Prijedlog donošenja Zaključka o prihvaćanju izvansudske nagodbe na pomorskom dobru vezano uz jednu nekretninu u vlasništvu Općine Lopar, na području autokampa, što je bilo predloženo točkom 9. dnevnog reda. Isto tako odbijen je i prijedlog iz 11. točke dnevnog reda po kojem je predlagano donošenja zaključka o potpisivanju Dodatka II. Ugovoru o kupoprodaji nekretnina s M.M. Building Construction and Projects d.o.o vezan uz izgradnju manje elektrane iz obnovljivih izvora.

 

Vijećnici su jednoglasno prihvatili i prijedlog zaključka da se obitelji Matahlija za potrebe liječenja malene Rute odobri jednokratna pomoć u iznosu od 5.000,00 kuna.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime