logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Nedjelja, 23 Veljača 2020 16:14

Na Rabu održano 3. natjecanje vatrogasaca u pretraživanju zadimljenog prostora - Prijelazni pehar otišao na Lun!

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Na Rabu održano 3. natjecanje vatrogasaca u pretraživanju zadimljenog prostora - Prijelazni pehar otišao na Lun! Foto: Hrvoje Hodak i Marko Matić

U subotu je na Rabu u prostorijama DVD Rab održano 3. natjecanje vatrogasaca u pretraživanju zadimljenog prostora.

 

Zadatak vatrogasnih timova koji su u formaciji po dvoje sačinjavali navalnu grupu, bio je da pod punom operativnom spremom koja uključuje korištenje kompletne zaštitne opreme i izolacijski aparat, u uvjetima nikakve vidljivosti, uđu u nepoznato razmješten prostor, svladaju postavljene prepreke, te da u što kraćem vremenu iz požarne zone izvuku lutku koja se mogla nalaziti bilo gdje u prostoriji.

 

Kazneno su bodovane radnje koji nisu u skladu sa standardnim operativno-taktičkim postupcima vatrogasca na stvarnoj intervenciji (odvajanje od partnera, ustajanje i sl.) Naravno, neki od simulacijskih uvjeta, poput visoke temperature u zatvorenom prostoru, nisu se mogli ostvariti, ali su zato iscrpljujuće radnje koje su vatrogasci morali izvršiti, uz nepoznate prepreke, nikakvu vidljivost i zaglušujuće zvučne efekte požara, ovoj vježbi dale dojam realnosti.

 

Ukupno je nastupilo 7 natjecateljskih ekipa, a prvo mjesto i prijelazni pehar, s vremenom 04:18:58, ove je godine osvojila ekipa DVD-a Lun koju je činio dvojac Berislav Badurina i Ante Makarun. Drugo mjesto zauzeli su Dorijan Kurelić i Leon Katalinić iz DVD-a Rab s vremenom 04:45:21, dok su lanjski pobjednici Ivan Matahlija i Nikola Guščić, također iz DVD-a Rab, zasjeli na treće mjesto s vremenom 05:26:17. S dvije sekunde zaostatka od trećeplasirane ekipe, četvrti je bio tim u sastavu Milivoj Ličina i Danijel Žikić.

 

Pored ekipa iz DVD-a Lun i DVD-a Rab, nastupila je i jedna ekipa iz DVD-a Lopar koja je u sastavu Franko Matahlija i Marin Paparić zauzela 5. mjesto s vremenom 05:50:55. U šestoj ekipi imali smo i jedinu pripadnicu ovogodišnjeg natjecanja Anitu Pahljinu, koja je u paru s Boškom Vuletićem iz DVD-a Rab, ostvarila 6. vrijeme (08:03:00), dok sedmoplasirani Ivan Lušić i Ivan Kaćanski također iz DVD-a Rab nisu izvršili zadatak do kraja pa nemaju ostvareno vrijeme.

 

Na samom kraju, vatrogasci su iskoristili priliku i kroz druženje razmijenili stečena znanja i iskustva na proteklim intervencijama, a uz pokoju pošalicu poput one da je ekipa iz Luna ove godine ostvarila prvo mjesto jer su škrti i na vremenu, prijelazni  je pehar ispraćen na Lun.

 

Iako su na natjecanje bile pozvane i postrojbe iz šire regije, nažalost zbog drugih obveza nisu mogle prisustvovati, ali se organizatori nadaju kako će se četvrto po redu natjecanje dogodine održati nešto ranije, u drugoj polovici siječnja kada postrojbe imaju manje obveza.

 

Posebne zahvale i čestitke idu i na račun organizacijskog odbora natjecanja kojeg su činili: Marko Matić - Gici, Rade Stanisavljević, Željko Puljar Matić, Renato Montan i Ivan Ružić, a za kraj iz DVD-a Rab poručuju: „Vidmo se i dogodine na 4. po rednu natjecanju operativnih vatrogasaca!“

Pročitano 2303 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1