Home Vijesti Županijskoj lučkoj upravi Rab dodijeljeno 8 milijuna kuna za luke Melak i San Marino

Županijskoj lučkoj upravi Rab dodijeljeno 8 milijuna kuna za luke Melak i San Marino

0
Županijskoj lučkoj upravi Rab dodijeljeno 8 milijuna kuna za luke Melak i San Marino

Foto: RabDanas

 

Ugovore su potpisali, uz prisustvo župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine, ravnatelj ŽLU Rab Nenad Debelić te ministar Oleg Butković. Radi se o dva važna projekta kojima će se na području Općine Lopar osigurati dodatni broj vezova za domicilno stanovništvo kao i za potrebe turista, ali i operativne obale za pristajanje turističkih brodova.

Rab danas oglas

 

Oba projekta realiziraju se u suradnji s Općinom Lopar, koja je u proteklim godinama aktivno financijski sudjelovala u realizaciji navedenih projekata. Dodijeljena sredstva ministarstva dokaz su kvalitetne pripreme projekta te spremnosti na provođenje istih od strane Županijske lučke uprave Rab. Uz dodijeljenih 8.000.000,00 kn u 2020. godini, te uz dodijeljena sredstva u 2018. i 2019. godini, od strane ŽLU Rab u lučku infrastrukturu na otoku Rabu uloženo je preko 38.000.000,00 kn u nepune dvije godine.

 

Luka Melak

U listopadu 2018 godine započeli su radovi na sanaciji i rekonstrukciji luke Melak u Loparu. Radovi obuhvaćaju izgradnju glavnog zaštitnog lukobrana dužine 120 metara te širine od 5 do 8 metara, pri čemu će visina lukobrana biti +1,0 metara, dok će dubina mora uz sami lukobran iznositi minimalno -2,30 metra. Glavni lukobran, osim funkcije zaštite akvatorija buduće luke Melak s unutarnje strane gata, osigurat će se 30-ak novih vezova za potrebe domicilnog stanovništva kao i dio operativne obale u dužini od 40 metara i širine 8 metara koja ujedno predstavlja i glavu lukobrana, a namijenjena je za prihvat turističkih plovila.

 

Situacijsko rješenje luke Melak (Obala d.o.o. Split)

 

S vanjske strane lukobrana, prema trajektnoj luci Lopar nalazi se zaštitna „školjera“, odnosno kameni nasip koji stabilizira cijeli lukobran, ali u osnovnoj funkciji štiti građevinu i akvatorij od utjecaja vanjskih vjetrova i valova. Glavni zaštitni lukobran biti će opremljen priveznim napravama „polerima“ te priveznim prstenovima za privez komunalnih plovila. Također će biti osigurano napajanje plovila vodom i strujom putem priključnih ormara koji se nalaze na gatu, dok će planirana rasvjeta omogućavati sigurno korištenje vezova i operativne obale u večernjim i noćnim satima.

Osim izgradnje glavnog zaštitnog lukobrana, planirano je i uređenje pripadajuće kopnene površine čime će se osigurati parkirališni prostor za 20-tak vozila kao i manipulativne površine za potrebe luke te uređenje šetnice i zelenih otoka. Procijenjena vrijednost svih navedenih radova je oko 18.500.000,00 kn od čega je do konca 2019. godine izvedeno radova u visini od 11.800.000,00 kn. Preostali dio radova planirano je realizirati do početka turističke sezone, a iz proračuna Ministarstva mora, prometa i infrastrukture osiguran je iznos od 5.000.000,00 kn. Preostala potrebna sredstva osigurana su iz proračuna ŽLU Rab te Primorsko-goranske županije.

 

U sklopu luke Melak i punionica za električna vozila

Primorsko-goranska županija kroz Upravni odjel za pomorsko dobro, promet i veze provodi EU projekt ENERMOB, kojim je planirana provedba aktivnosti ugradnje 3 punionice za elektirčna vozila na području PGŽ, a jedna od predviđenih lokacija je i luka Melak. Na taj način bi se i Općina Lopar našla na karti jedinica lokalnih samouprava koje osiguravaju uvjete za prihvat elektro vozila, za što će vjerujemo u bliskoj budućnosti biti sve značajnija stavka. Punionica je opremljena opremom za punjenja do dva vozila istovremeno, priključne snage 2 x 22 kW. Punionica će biti smještena u sklopu parkirališnog prostora na platou luke Melak.

 

Rekonstrukcija i dogradnja luke San Marino

U 2020. godini planirani su radovi na rekonstrukciji i uređenju luke San Marino u visini od 3.500.000,00 kn. Iz proračuna MMPI osigurana su sredstva u visini od 3.000.000,00 kn dok će preostali dio sredstva biti pokriven iz proračuna ŽLU Rab.

Planirani zahvat obuhvaća početak radova na produženju glavnog lukobrana u dužini cca 40 metara te širine 6 metara u smjeru prema otočiću Lukovac. Okomito na glavni lukobran i na mjestu sadašnjeg loma glavnog lukobrana, planirana je izgradnja gata 6 čime bi se osigurao dodatan broj vezova.

 

Arhitektonsko uređenje luke San Marino – (Studio Mapa d.o.o. Rijeka)

 

Po pitanju uređenja kopnenog dijela luke San Marino, izrađen je arhitektonski projekt luke čime se nastoji sagledati ulaganje i uređenje luke s aspekta okoliša te utjecaja zahvata na vizuru tog dijela Općine Lopar. Projektom je obuhvaćeno uređenje partera kopnenog dijela, uređenje parkirališta za vozila, šetnice, površine za čišćenje, pranje i uređenje plovila kao i izgradnju objekta ugostiteljske namjene te servisnih prostorija i sanitarnih čvorova za korisnike luke. Konačno uređenje luke obuhvaća opremanje prostora novom javnom rasvjetom, komunalnom opremom ali i tipiziranim pultevima za potrebe pružanja usluga obrtnicima.

 

Arhitektonsko uređenje luke San Marino – (Studio Mapa d.o.o. Rijeka)

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime