logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Petak, 20 Ožujak 2020 20:04

Najnovije informacije iz Stožera civilne zaštite Grada Raba - (pet.) 20. 03. 2020.

Napisao/la SCZ Grada Raba
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Najnovije informacije iz Stožera civilne zaštite Grada Raba - (pet.) 20. 03. 2020. Foto: Hrvoje Hodak

Od jučer, 19.3.2020. godine, na snazi je Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom (dalje: Odluka), kao i Odluka o privremenoj zabrani kretanja osoba preko graničnih prijelaza, obje u trajanju od 30 dana.

 

Od osoba kojima je izdano rješenje o obvezi kućne samoizolacije, na Rabu ih je već osam završilo zdravstveni nadzor te su urednog zdravstvenog stanja. Svi koji su u samoizolaciji pridržavaju se javnozdravstvenih odredbi i redovito se javljaju u rapsku ispostavu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ gdje se na dnevnoj bazi prati njihovo zdravstveno stanje. Apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se i nadalje strogo pridržavaju uputa koje su im dane. Prema epidemiološkoj indikaciji, putnici koji su doputovali iz visokorizično zaraženog područja jučer su upućeni na infektološku obradu i testiranje. Obrada je u tijeku, a informaciju o rezultatima će objaviti nadležna služba. U ovom trenutku je epidemiološka situacija na Rabu mirna i pod kontrolom

Za provedbu i nadzor provođenja mjera na području svoje nadležnosti zaduženi su stožeri civilne zaštite jednica lokalne samouprave. U nastavku teksta prenosimo osnovne odredbe Odluke:

 

- S obzirom na put prijenosa bolesti COVID-19 sve osobe na području Republike Hrvatske obvezne su strogo se pridržavati protuepidemijskih mjera i stroge mjere socijalnog distanciranja iz Odluke u trajanju od 30 dana od dana donošenja ove Odluke.

Stroga mjera socijalnog distanciranja nalaže izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje dva (2) metra u zatvorenom prostoru i jednog (1) metra na otvorenom prostoru.

 

Protuepidemijske mjere koje se nalažu ovom Odlukom su:

- zabrana održavanja svih javnih događaja i okupljanja vise od 5 osoba na jednom mjestu

- obustava rada u djelatnosti trgovine osim:

 • prodavaonica prehrambenih artikala
 • prodavaonica prehrambenih i higijenskih artikala
 • tržnica i ribarnica
 • specijaliziranih prodavaonica za prodaju i izdavanje lijekova (ljekarne)
 • specijalizi ranih prodavaonica za prodaju i izdavanje veterinarsko-medicinskih proizvoda
 • poljoprivrednih ljekarni
 • benzinskih postaja
 • kioska
 • pekarnica
 • kemijskih praonica rublja
 • specijaliziranih prodavaonica za prodaju ortopedskih i drugih pomagala
 • specijaliziranih prodavaonica dječje opreme
 • specijaliziranih prodavaonica hrane za životinje
 • izdavanje građevinskog materijala na temelju narudžbe u maloprodaji
 • logističkih distributivnih centara hrane, pića higijenskih proizvoda i
 • veledrogerija

- obustava rada svih kulturnih djelatnosti (muzeji, kazališta, kina, knjižnice, čitaonice) te obustava održavanja izložbi, revija i sajmova

- obustava rada ugostiteljskih objekata svih kategorija, uz izuzetak usluge pripreme i dostave hrane, usluge smještaja te rada pučkih i studentskih kuhinja

- obustava rada uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima (npr. frizeri, kozmetičari, brijaći, pedikeri, saloni za masažu, saune, bazeni)

- obustava svih sportskih natjecanja i organiziranih treninga te obustava rada teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara

- obustava održavanja dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola

- obustava rada autoškola i škola stranih jezika

- obustava vjerskih okupljanja.

 

Prodavaonice i objekti koji nastavljaju rad u skladu s ovom Odlukom obvezni su:

- svu rasutu robu prodavati zapakirano

- primjenjivati mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja svih prostora

- organizirati rad tako da bude osigurana što veća međusobna udaljenost radnika uz poštovanje stroge mjere socijalnog distanciranja

- redovito provjetravati prostore

- osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima za ruke u prostorima za korisnike te uz- njih postaviti kratku obavijest o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti

- na vidnim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri socijalnog distanciranja

 

Poslodavci su obvezni:

- organizirati rad od kuće gdje je moguće, otkazati sastanke ili organizirati telekonferencije i koristiti druge tehnologije za održavanje sastanaka na daljinu

- otkazati službena putovanja izvan države osim prijeko potrebnih

- zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah.

 

Županijski, gradski i općinski stožeri civilne zaštite dužni su osigurati kanale komunikacije s građanima. S tim u vezi, pitanja u vezi funkcioniranja rada i života u novonastalim okolnostima na području Grada Raba možete uputiti na adrese elektroničke pošte:

- Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ili na telefone: 098 52 20 04 i 099 80 60 936.

 

Dječja i otvorena sportska igrališta stavljaju se izvan uporabe

U skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o stavljanju izvan uporabe dječjih igrališta i otvorenih sportskih igrališta, od danas, 20.3.2020. su zatvorena za korištenje sva dječja i otvorena sportska igrališta na području Grada Raba.

Ovim putem pozivamo roditelje, djecu i sve građane da odgovornim ponašanjem i poštivanjem ovih, kao i svih drugih preventivnih i higijenskih mjera propisanih od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske doprinesu sprječavanju širenja zaraze koronavirusom.

Prilikom danas provedenog nadzora provođenja mjera propisanih Odlukom, na području Grada Raba nije utvrđen niti jedan slučaj nepridržavanja te pohvaljujemo takvo odgovorno postupanje svih uključenih subjekata.

 

GDCK Rab na dispoziciji starijim i nemoćnim osobama i onima u samoizolaciji

Za starije i nemoćne osobe, kao i za one u samoizolaciji kojima je potrebna pomoć, dostavu potrebnih namirnica, lijekova i higijenskih potrepština obavlja Gradsko društvo crvenog križa Rab. Ukoliko Vam je potrebna ova vrsta pomoći, a pripadate navedenim skupinama, možete nazvati na broj telefona 099 368 08 11.

 

U ovom trenutku epidemiološka situacija na Rabu mirna i pod kontrolom

Od osoba kojima je izdano rješenje o obvezi kućne samoizolacije, na Rabu ih je već osam završilo zdravstveni nadzor te su urednog zdravstvenog stanja. Svi koji su u samoizolaciji pridržavaju se javnozdravstvenih odredbi i redovito se javljaju u rapsku ispostavu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ gdje se na dnevnoj bazi prati njihovo zdravstveno stanje. Apeliramo na osobe kojima je naložena samoizolacija da se i nadalje strogo pridržavaju uputa koje su im dane. Prema epidemiološkoj indikaciji, putnici koji su doputovali iz visokorizično zaraženog područja jučer su upućeni na infektološku obradu i testiranje. Obrada je u tijeku, a informaciju o rezultatima će objaviti nadležna služba. U ovom trenutku je epidemiološka situacija na Rabu mirna i pod kontrolom.

 

Još jednom apeliramo na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka. Također, apeliramo na građane da odgode sva putovanja koja nisu nužna. U skladu sa smanjenjem broja putovanja, Rapska plovidba d.d. objavila je izmjene plovidbenog reda za ožujak i travanj 2020. godine, a informaciju o tome možete pronaći na mrežnoj stranici www.rapska-plovidba.hr. Molimo građane da u vezi koronavirusa prate pouzdane izvore informiranja, u prvom redu Nacionalni stožer civilne zaštite (https://civilna-zastita.gov.hr/9) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (https://www.hzjz.hr/).

 

Denis Deželjin, načelnik stožera CZ Grada Raba

Pročitano 6976 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1