Home Vijesti Gradonačelnik Grada Raba – Zajedničkim naporom prebroditi krizu

Gradonačelnik Grada Raba – Zajedničkim naporom prebroditi krizu

0
Gradonačelnik Grada Raba – Zajedničkim naporom prebroditi krizu

Foto: Foto: Hrvoje Hodak


Svjestan situacije koja ozbiljno ugrožava našu egzistenciju, moja je dužnost, a prije svega odgovornost prema svima Vama, da u okviru svoje nadležnosti pokušam olakšati ionako tešku situaciju građanima i gospodarstvu sljedećim mjerama:

  • umanjenje iznosa za plaćanje zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada Raba svim zakupnicima koji su obustavili obavljanje djelatnosti u poslovnim prostorima za razdoblje trajanja mjera suzbijanja koronavirusa.
  • oslobađanje plaćanja komunalne naknade za pravne subjekte za razdoblje trajanja mjera suzbijanja koronavirusa.
  • oslobađanje od plaćanja poreza na korištenje javnih površina za razdoblje u kojem se neće raditi zbog trajanja mjera suzbijanja koronavirusa.
  • oslobađanje od plaćanje koncesijskih odobrenja za obavljanje djelatnosti na pomorskom dobru za razdoblje u kojem se neće raditi zbog trajanja mjera suzbijanja koronavirusa.

 

Rab danas oglas

Svjestan odgovornosti i ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo pozivam sve odgovorne osobe i dionike koji će sudjelovati u primjeni mjera, a o nekima i odlučivati, da pravovremeno, odgovorno, krajnje ozbiljno i bez odlaganja pristupe njihovom donošenju i realizaciji.

Roditelji čija djeca koriste usluge vrtića bit će oslobođeni od plaćanja vrtića u cijelosti, za razdoblje u kojem vrtić ne radi zbog trajanja mjera suzbijanja koronavirusa.

 

Paralelno s ovima, donijet će se i niz drugih mjera koje imaju za cilj uštedu i rasterećenje Proračuna. U tom smislu, realizirat će se samo krajnje nužni projekti Grada (koji ne trpe odgodu) i oni za koje su ugovorena sufinanciranja. Za projekte koji su u realizaciji, revidirat će se njihova trenutna faza te, sukladno mogućnostima, odraditi najneophodnije.

 

Svi ostali planirani projekti kao i projekti koji su u fazi nabave u većem će se dijelu prolongirati, a od nekih od njih će se i odustati.


Nadalje, smanjit će se do najveće moguće mjere sva davanja iz Proračuna kojima se financiraju sportski klubovi i udruge građana. Do daljnjega će se otkazati sve manifestacije i kulturna događanja.


Također, u ovom trenutku donijet će se sve potrebne odluke u smislu racionalizacije troškova rada te će se u cilju zadržavanja radnih mjesta u javnim ustanovama i javim komunalnim društvima smanjiti plaće, počevši od službenika i namještenika u gradskoj upravi Grada Raba, svim gradskim ustanovama i institucijama (Vrelo d.o.o., Dundovo d.o.o., Pučko otvoreno učilište Rab, Gradska knjižnica Rab, Dječji vrtić Pahuljica, Radio Rab) te uredu Turističke zajednice Grada Raba, i to u visini od 30%, osim zamjeniku gradonačelnika, u visini od 38%, te gradonačelniku za 40%. Prilikom ovog smanjenja, vodit će se briga o zaposlenima s najmanjim primanjima.

 

Predloženoj racionalizaciji troškova rada treba nadodati i smanjenje naknada vijećnicima Gradskog vijeća, članovima nadzornih odbora, upravnih vijeća te komisija koji za svoj rad primaju naknadu.

 

Svi zajedno moramo se prilagoditi novim okolnostima, stoga još jednom pozivam sve na razumijevanje i solidarnost, a prije svega na odgovorno ponašanje i pridržavanje uputa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite. Svačiji doprinos i sudjelovanje u ovoj kriznoj situaciji znat će se analizirati i valorizirati kada zajednički iz nje izađemo.

Predloženim mjerama pridodat će se i mjere gradskih komunalnih društava (koje su u pripremi), a vjerujemo i mjere iz nadležnosti županijskih i državnih tijela, jer jedino na taj način možemo svima olakšati da prebrode krizu.

 

Naglašavam se su sve navedene mjere rezultat analize i procjene stanja u ovom trenutku. Njihova primjena odnositi će se na period do 15. listopada 2020. godine. Ukoliko razvoj situacije pokaže suprotno sadašnjim procjenama, mjere će se korigirati, dorađivati ili će se donositi nove.

 

Svjestan odgovornosti i ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo pozivam sve odgovorne osobe i dionike koji će sudjelovati u primjeni mjera, a o nekima i odlučivati, da pravovremeno, odgovorno, krajnje ozbiljno i bez odlaganja pristupe njihovom donošenju i realizaciji.

 

Ovaka pomoć gospodarstvu i građanima kao prioritet Grada Raba samo je mali korak u spašavanju radnih mjesta, i olakšavanju života građanima, te kako bi efekte i posljedice ove krize zajednički prevladali.

 

Svi zajedno moramo se prilagoditi novim okolnostima, stoga još jednom pozivam sve na razumijevanje i solidarnost, a prije svega na odgovorno ponašanje i pridržavanje uputa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite.

 

Svačiji doprinos i sudjelovanje u ovoj kriznoj situaciji znat će se analizirati i valorizirati kada zajednički iz nje izađemo.

 

U nadi čim bržeg zajedničkog izlaska iz ove situacije, pozdravljam Vas s poštovanjem i želim Vam prije svega puno zdravlja.

 

Gradonačelnik Nikola Grgurić

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime