Home Vijesti TZ Grada Raba i Općine Lopar – Predstoji zahtjevno poslovno razdoblje i potpuna racionalizacija poslovanja

TZ Grada Raba i Općine Lopar – Predstoji zahtjevno poslovno razdoblje i potpuna racionalizacija poslovanja

0
TZ Grada Raba i Općine Lopar – Predstoji zahtjevno poslovno razdoblje i potpuna racionalizacija poslovanja

Foto: RabDanas

 

Ivana Matušan, direktorica Ureda TZ Grada Raba:

Rab danas oglas

Još od početka ožujka, Ured TZG Rab primjenjuje poseban Akcijski plan shodno epidemiji koronavirusa, odnosno njegovom utjecaju na turističku sezonu 2020. Tim planom smo odredili prioritete i reorganizirali poslovanje u aktualnoj situaciji. Također smo s našim PR agentima dogovorili poseban način poslovanja kroz krizno razdoblje, te nakon proteka ugroze.

– Što se tiče aktualne situacije, trenutno smo svi, pa tako i turistička zajednica Grada Raba, prvenstveno koncentrirani na pomoć svim institucijama koje su u prvim redovima borbe protiv pandemije. Uvažavamo sve naputke i odluke stožera Civilne zaštite RH, kao i stožera Civilne zaštite Grada Raba, te ulažemo trud da svima kojima je potrebna naša pomoć, informacija ili savjet, budemo na raspolaganju.

Tako ćemo nastaviti i u narednom vremenu, ne dovodeći u zdravstvenu opasnost svoje djelatnike i okruženje, ali nastavljajući s radom najbolje što možemo u ovakvim okolnostima. Jedna od naših trenutnih zadaća je davati pravodobne i provjerene informacije svim iznajmljivačima, hotelijerima, i općenito svim osobama involviranima u turizam kako bi bili u mogućnosti ostvariti svoja prava vezana uz Mjere pomoći Vlade RH, ali i kako bi sa svojim radom mogli nastaviti nesmetano i nakon ove situacije.

Pored informiranja, mi i dalje, koliko je to u aktualnoj situaciji moguće, nastavljamo raditi i pripremati naše projekte, fokusirajući se na razdoblje kada će opet biti sigurno putovati i kada će Rab biti u mogućnosti opet s radošću dočekati svoje turiste, i to 131. godinu zaredom.

U tu svrhu, još od početka ožujka, Ured TZG Rab primjenjuje poseban Akcijski plan shodno epidemiji koronavirusa, odnosno njegovom utjecaju na turističku sezonu 2020. Tim planom smo odredili prioritete i reorganizirali poslovanje u aktualnoj situaciji. Također smo s našim PR agentima dogovorili poseban način poslovanja kroz krizno razdoblje, te nakon proteka ugroze.

 Ono čega sam izuzetno svjesna, a što naši stožeri Civilne zaštite ponavljaju, jest da je naša budućnost u našim rukama, pa shodno tome i budućnost našeg turizma. Samo odgovornim i savjesnim ponašanjem možemo očekivati brzi prestanak ugroze i povratak situacije pogodne za ponovni razvoj turizma, odnosno povratak sigurnih vremena kojima se zajedno s našim vjernim gostima unaprijed radujemo.

 

Marin Mušćo, direktor Ureda TZO Lopar:

Nakon suzbijanja virusa bit će potrebno maksimalne napore uložiti prvenstveno u dovođenje turista u destinaciju, a smanjiti troškove evenata i aktivnosti. Pored postojećih, očekujemo i nove mjere nadležnih ministarstava kako bi se spriječio financijski krah malih poduzeća i obrta Mi smo kao Turistička zajednica veći dio planiranih aktivnosti odgodili ili otkazali, a slijedi rebalans proračuna i potpuna racionalizacija poslovanja.

– Koronavirus već sada ima veliki utjecaj na naše živote, a ekonomske posljedice će se osjećati, po svemu sudeći, jako dugo. Razlog tome je udio turizma od 20% u ukupnom BDP-u Hrvatske, a na Rabu je preko 90% žitelja izravno ili neizravno vezano za turizam.

Iz tog će razloga nakon suzbijanja virusa biti potrebno maksimalne napore uložiti prvenstveno u dovođenje turista u destinaciju, a smanjiti troškove evenata i aktivnosti u samoj destinaciji. Određene privremene mjere poput odgode poreza, umanjenja iznosa boravišne pristojbe…, već su na snazi, a od nadležnih ministarstava (turizma, gospodarstva i financija) očekuju se nove kako bi se spriječio financijski krah malih poduzeća i obrta.

Mi smo kao Turistička zajednica veći dio planiranih aktivnosti odgodili ili otkazali, a slijedi rebalans proračuna i potpuna racionalizacija poslovanja.

Ukoliko se do lipnja situacija normalizira, možda postoje i realne šanse da se dio turističke sezone ipak odradi (kolovoz i rujan)!? Ukoliko se to ne dogodi, za cjelokupno gospodarstvo pa tako i za sustav turističkih zajednica uslijediti će vrlo zahtjevno poslovni razdoblje.

Nadamo se ipak ovom prvom!

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime