logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Četvrtak, 02 Travanj 2020 09:40

Načelnik Općine Lopar - Odgoda projekata i smanjenje ulaganja u infrastrukturu uz nadu za što skoriji povratak u normalan život

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)

Općina Lopar kao JLS u proteklom vremenu i samih početaka aktivnosti na suzbijanju COVID-19 koronavirusa, u potpunosti poštuje odluke koje donosi Stožer civilne zaštite RH i stručnjaci epidemiolozi s razine središnje vlasti, ali i našeg otoka, kazao nam je načelnik Općine Lopar Josip Borić.

 

Osim ugovorenih projekata, od kojih su neki i odgođeni, smanjili smo ulaganja u infrastrukturu i dio aktivnosti društvenog života. Planirani završetak sportske dvorane bit će odgođen za početak sljedeće godine. Radovi na luci Melak trebali bi biti nastavljeni, a izgradnja umjetničke instalacije u parku Kapić kao dio EPK 2020 godine odgođena je u realizaciji za kraj godine.

Naime, nakon prvih odluka aktiviran je stožer civilne zaštite Općine Lopar kojeg vodi zamjenik načelnika Dominik Paparić, te su uz pomoć policije, DVD Lopar i općinskih službi provedene sve zadane mjere koje se tiču nadzora građana i njihovog kretanja tj. ponašanja, kao i mjere koje su dužne poduzeti otvorene trgovine i pekara Lopar.

 

Sva igrališta i igrala su označena i na njima je zabranjeno igranje djece. U suradnji s epidemiološkom službom upoznati smo sa ukupnim brojem mještana koji su u proteklom vremenu trebali biti u samoizolaciji nakon povratka na otok iz područja u kojima je koronavirus već bio u ekspanziji. Najvećem dijelu njih već je završio period samoizolacije i veseli da među njima, prema nama dostupnim informacijama, nema nikoga sa simptomima. Zahvaljujem epidemiološkoj službi na vrlo dobroj suradnji i poduzetim mjerama u proteklom vremenu.

 

Rad Općine Lopar također je u administrativnom dijelu prilagođen odlukama sa središnje i lokalne razine. Općina Lopar ima svega 7 djelatnika i zamjenika načelnika koji funkciju obnaša profesionalno, te mene kao načelnika koji je volonter. S obzirom na šest prostora u kojima djelujemo mogli smo osigurati najvažnije socijalnu distancu zaposlenih.

 

Što se tiče mjera za ublažavanje učinaka ove krize poduzeto je sljedeće: odgoda naplate po izdanim rješenjima za koncesijska odobrenja do 1.07. 2020. godine sa mogućnošću da ista i ne budu naplaćena ukoliko se do tada ne riješi pitanje koronavirusa i ne bude očekivanih prihoda sezone. Za javne površine nismo izdali nova rješenja za ovu 2020. godinu i nećemo do 15.06.2020. godine, s mogućnosti da ista na zahtjev također ne budu izdana ni za cijelu 2020. godinu. Pripremamo rebalans proračuna očekujući i odluke Vlade RH koji će prihode i rashode smanjiti za pola sadašnjeg proračuna koji iznosi preko 21 mil. kn te ćemo nakon usvajanja istog poduzeti još dodatnih mjera racionalizacije poslovanja i olakšavanja pozicija obrtnika ali i građana.

 

Očekujem kao i svaki građanin da ovo što prije završimo i krenemo sa normaliziranjem života u svim područjima. Mi smo pripremu napravili i vrlo brzo možemo biti u funkciji turističke sezone. Od sezone ne očekujem puno, ali se ipak nadamo određenoj turističkoj aktivnosti i dolasku turista.

Osim ugovorenih projekata, od kojih su neki i odgođeni, smanjili smo ulaganja u infrastrukturu i dio aktivnosti društvenog života. Planirani završetak sportske dvorane bit će odgođen za početak sljedeće godine. Radovi na luci Melak trebali bi biti nastavljeni, a izgradnja umjetničke instalacije u parku Kapić kao dio EPK 2020 godine odgođena je u realizaciji za kraj godine.

 

Komunalna društva Lopar Vrutak i Loparko obavljaju svoje zadatke na dnevnoj razini smanjenim intezitetom. CZK Lopar i TZ Lopar također su smanjili aktivnosti. Očekujem kao i svaki građanin da ovo što prije završimo i krenemo sa normaliziranjem života u svim područjima. Mi smo pripremu napravili i vrlo brzo možemo biti u funkciji turističke sezone. Od sezone ne očekujem puno, ali se ipak nadamo određenoj turističkoj aktivnosti i dolasku turista, poručio je Josip Borić.

Pročitano 2175 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1