Home Vijesti Šime Grce (OPG Rapski vrtlić) – Vrijeme je da domaća ekološka proizvodnja postane naš prioritet

Šime Grce (OPG Rapski vrtlić) – Vrijeme je da domaća ekološka proizvodnja postane naš prioritet

0
Šime Grce (OPG Rapski vrtlić) – Vrijeme je da domaća ekološka proizvodnja postane naš prioritet

Foto: RabDanas

 

Osim što im je vraćeno dostojanstvo, sve više bivaju prepoznati i kao obnovitelji poljoprivredne baštine, silno važni za održivi i zdravi razvoj lokalnog gospodarstva, no hoće li to dovesti do vitalnih promjena u lošem sustavu poljoprivredne politike u Hrvata, ostaje tek da vidimo.

Rab danas oglas

 

Mi smo ovih dana obišli vrijednog rapskog OPG-ovca Šima Grca i njegov “Rapski vrtlić”, da ga upitamo kako on u svojoj bogomdanoj zelenoj banjolskoj oazi, u neposrednoj blizini lokaliteta Kaplak, provodi ove “korona” dane:

 

Nedavno sam, u sklopu jednoga kolegija ”na daljinu”, prezentirao seminar u kojem sam kao primjer objasnio situaciju s lokalnim poljoprivrednim proizvodima i neiskorištenom zemljom na Rabu.
Nije bilo teško donijeti zaključak: iako je zbog Korone na neki način ”sve stalo” možda je ovo prilika da domaća, naravno ona ekološka proizvodnja postane prioritet. Kako na Rabu tako i u Hrvatskoj. (Šime Grce)

– “Situacija s koronavirusom nas je sve iznenadila. Poremetila nam je i privatne i poslovne planove, no ono što je više nego očito, a na što nam je ovaj opasan virus posljedično ukazao jest da moramo promijeniti naše ustaljene navike i prakse kao i pronaći nove modele poslovanja.

U ovome trenutku moj OPG (Rapski vrtlić) proizvodi hranu samo za moju četveročlanu obitelj, te još ne računam na mogući višak lokalnih poljoprivrednih proizvoda za kojima, kako vidim, već sada postoji velika potražnja. Iz te perspektive svaki mi je trenutak dragocjen jer vrijeme koristim obrađujući svoj vrt, vinograd iz kojega dobivam “Kaplak” (slatko aromatizirano piće na bazi vina sorte Plavina), njivu i maslinik. Također sam se posvetio uređivanju okoliša oko rimskoga zida u mojemu vinogradu, pa intenzivno sadim medonosno cvijeće i začinsko bilje.

Iako je turistička sezona upitna, čini mi se da sve veći broj domaćih ljudi prepoznaje vrijednost ovoga banjolskoga ”zaleđa”, kako zbog domaće hrane koju je ovdje moguće proizvesti tako i zbog kulturnoga nasljeđa. Donedavno su samo turisti dolazili na rimski put i oduševljeno kupovali proizvode naših lokalnih OPG-ova (okupljenih u Udrugu Mocira).

Istovremeno završavam studij Mediteranske poljoprivrede, te sam nedavno u sklopu jednoga kolegija ”na daljinu” prezentirao seminar u kojem sam kao primjer objasnio situaciju s lokalnim poljoprivrednim proizvodima i neiskorištenom zemljom na Rabu. Nije bilo teško donijeti zaključak: iako je zbog Korone na neki način ”sve stalo” možda je ovo prilika da domaća, naravno ona ekološka proizvodnja postane prioritet. Kako na Rabu tako i u Hrvatskoj”, poručio nam je Šime Grce.

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime