logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 22 Travanj 2020 20:12

SCZ Grada Raba - U očekivanju novih mjera Nacionalnog stožera CZ, Grad Rab podržava privremeno ukidanje mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i priprema novu uputu

Napisao/la Denis Deželjin, načelnik SCZ Grada Raba
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
SCZ Grada Raba - U očekivanju novih mjera Nacionalnog stožera CZ, Grad Rab podržava privremeno ukidanje mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i priprema novu uputu Foto: Sanjin Badurina Piloto

Stupanjem na snagu Odluke o ukidanju nužne mjere zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka na području Primorsko goranske županije, koju je stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio 19.3.2020. godine, za putovanja unutar područja otoka Raba prestala je potreba za ishođenjem e-propusnica, na što se i odnosio najveći dio od ukupno izdanih propusnica na područjima nadležnosti Grada Raba i Općine Lopar. S obzirom na način na koji su u našoj županiji određena područja na kojima je ukinuta mjera zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, propusnice više nisu potrebne za putovanja između jedinica lokalne samouprave koje se nalaze na Kvarnerskim otocima: Cresu, Lošinju, Krku i Rabu.

 

Stožer civilne zaštite Grada Raba odlučio je pričekati nove mjere koje će, nakon razmatranja na Vladi RH, donijeti Stožer civilne zaštite RH, a koje su najavljene za kraj ovoga tjedna. Nakon toga definirat će nove upute o izdavanju propusnica za napuštanje otoka i za dolazak na otok, u koje će ugraditi uvjete nadležnog epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ – Ispostava Rab.

Premda su očekivanja dijela građana bila da će se, poput situacije u nekim drugim županijama, mjera odnositi na područje čitave Primorsko goranske županije, Stožer civilne zaštite Grada Raba skloniji je rješenju kako je i propisano. Pozitivniji rezultati i bolje vijesti koje čujemo posljednjih tjedan dana zasigurno su rezultat dosljednog pridržavanja mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ali moramo biti svjesni da opasnost od mogućeg širenja zaraze još nije minula i da bi nas prenaglo popuštanje u odnosu na mjere koje su bile na snazi moglo vrlo brzo dovesti u situaciju koju je puno teže imati pod nadzorom.

 

U svakom slučaju je bolje tjedan-dva dodatnog strpljenja i praćenja daljnjeg razvoja situacije pa potom čitavu županiju definirati kao jedinstveno područje nego da zbog malo veće slobode putovanja ugrozimo izuuzetno dobre rezultate koji su postignuti na području Primorsko goranske županije. Uostalom, svatko čije je putovanje nužno i neophodno može ga i u ovakvim uvjetima ostvariti.

 

Svatko čije je putovanje nužno i neophodno može ga i u ovakvim uvjetima ostvariti.

Stožer civilne zaštite Grada Raba odlučio je pričekati nove mjere koje će, nakon razmatranja na Vladi RH, donijeti Stožer civilne zaštite RH, a koje su najavljene za kraj ovoga tjedna. Nakon toga definirat će nove upute o izdavanju propusnica za napuštanje otoka i za dolazak na otok, u koje će ugraditi uvjete nadležnog epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ – Ispostava Rab. Do tada, ali i još neko vrijeme poslije toga, pozivamo Vas da uvijek i svugdje poštujete upute i preporuke Stožera civilne zaštite RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, posebno one koje se odnose na socijalno distanciranje i provođenje higijenskih mjera.

 

Denis Deželjin, načelnik Stožera CZ Grada Raba

Pročitano 2534 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1