logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Ponedjeljak, 27 Travanj 2020 18:55

Tuga Trstenika - 58. obljetnica pomorske tragedije - Nismo vas zaboravili!

Napisao/la Hrvoje Hodak i Josip Fafanđel
Ocijeni sadržaj
(9 glasa/-ova)
Tuga Trstenika - 58. obljetnica pomorske tragedije - Nismo vas zaboravili! Foto: Šime Jureša

 Iznimno, zbog već poznatih mjera protiv širenja koronavirusa, ove godine nije održana uobičajena šira komemoracija na otočiću Trsteniku, mjestu velike tragedije u kojoj je u olujnom moru stradalo 15 rapskih srednjoškolaca, učenika Srednje ekonomske i pomorske škole u Malom Lošinju i vlasnik motorne barke RB-131.

 

Ta velika tragedija dogodila se 27. travnja 1962. godine kada su se učenici u maloj barci vraćali svojim kućama na Rab uoči prvomajskih praznika. Iznenadna oluja potopila je omanji čamac, a nesreću je preživjelo samo njih troje: Marica Matić, danas nažalost već pokojna, te Nataša Tijan i Marijan Pičuljan.

 

No i ove godine ipak je položen vijenac u more, a zapaljene su i svijeće pred spomenikom na Trsteniku. Učinila je to manja delegacija u kojoj je uz oboje preživjelih i prijatelje stradalih, te predstavnike Udruge kapetana otoka Raba, bio i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

 

 

Foto: Š. Jureša

 

Stradala rapska mladost u sjećanju Raba i Lošinja

Ova tragedija, u kojoj je stradala plejada rapske mladosti, ostala je u kolektivnom sjećanju kako otoka Raba tako i Lošinja, a spomen-ploču u lošinjskoj uvali Sv. Martin u koju je uklesan dio svjedočanstva tadašnjega lošinjskog dopisnika "Novog lista" Nika Pinčića, danas su posjetili predstavnici Srednje škole Ambroza Haračića i Kluba pomoraca Lošinja.

 

Kod spomen-ploče u lošinjskoj uvali Sv. Martin (foto: Srednja škola A. Haračića)

 

Pročitano 3853 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1