Home Vijesti Dovršenjem izgradnje prosjeke Pidoka – Mel osigurana važna linija protupožarne obrane šumovitog poluotoka Kalifront

Dovršenjem izgradnje prosjeke Pidoka – Mel osigurana važna linija protupožarne obrane šumovitog poluotoka Kalifront

0
Dovršenjem izgradnje prosjeke Pidoka – Mel osigurana važna linija protupožarne obrane šumovitog poluotoka Kalifront

Foto: Foto: Hrvoje Hodak i Šumarija Rab

 

Izgradnjom makadamske ceste široke 4 metra, znatno je povećana požarna sigurnost poluotoka Kalifront i na njemu smještene čuvene šume Dundo, a time je ujedno obogaćena i mreža biciklističkih staza po otoku.

Rab danas oglas

Riječ je naime o cesti čija je izgradnja propisana Programom gospodarenja s planom upravljanja područjem ekološke mreže za gospodarsku jedinicu „Kalifront“ sa važenjem od 2018. – 2027., a građevinske radove započete u prosincu 2019., izvela je radna jedinica GMP Senj Uprave šuma podružnice Senj Hrvatskih šuma d.o.o..

 

U cestu širine kolnika od 3,5 m (s bankinama 4,0 m), koja je u cijelosti izvedena u makadamskoj konstrukciji, ugrađeno je pet cijevnih propusta za odvodnju oborinskih voda, a njezinom izgradnjom, kazao nam je Boris Belamarić, upravitelj šumarija Rab i Pag, znatno je povećana požarna sigurnost šumovitog poluotoka Kalifront, na kojem je smještena i šuma Dundo, jedna od najljepših i najočuvanijih šuma hrasta crnike na Sredozemlju. Ovaj šumski rezervat proteže se od morske obale u uvali Kristofor sve do 80 metara nadmorske visine i predstavlja najveće prirodno bogatstvo otoka Raba. U sklopu izgradnje nove protupožarne prosjeke Šumarija Rab je uz asistenciju građanstva izvršila i neophodnu sječu stabala i ostale vegetacije.

 

Linija obrane

O sigurnosnom značenju izgradnje ove prosjeke kojom je, u slučaju požara u Kamporskom polju te širenja vatre prema šumi Kalifront, omogućen pristup vatrogasnim vozilima, upitali smo zapovjednika Područne vatrogasne zajednice otoka Raba Milivoja Ličinu:

– „Ova je prosjeka doista od velikog protupožarnog značaja prvenstveno u zaštiti zelenog blaga otoka Raba – šume Dundo. Zadnjih godina bili smo svjedoci požara nastalima na području Kamporskog polja koji vrlo lako mogu ugroziti čitavo šumsko područje, a ova cesta, u slučaju potrebe, nama predstavlja i liniju obrane. Stoga dajemo podršku Vrelu d.o.o. u nastojanju da se ta dionica u potpunosti pokrije i hidrantskom mrežom. Za sada je na navedenoj dionici postavljen jedan hidrant.

Osim što ovakvim ulaganjima, uz odličnu suradnju s Hrvatskim šumama, doprinosimo zaštiti od požara i olakšavamo posao našim vatrogascima, to je ujedno ulaganje i u cikloturizam, te općenito u aktivni turizam koji sve više dobiva na popularnosti, a prirodne ljepote našeg otoka koje uključuju šumu Dundo trebamo čuvati i vrednovati kao jedan od brojnih otočnih bisera. (Gradonačelnik Nikola Grgurić)

Od tehničkih karakteristika ističem kako cesta u potpunosti zadovoljava uvjete kretanja i naših najvećih vatrogasnih vozila pa se stoga zahvaljujem Hrvatskim šumama na ovom značajnom ulaganju u protupožarnu zaštitu otoka Raba. Isto tako vrijedi pohvaliti prihvaćanje inicijative postavljanja hidrantske mreže na području šume Kalifront na čemu se zahvaljujemo Gradu Rabu, Hrvatskim šumama, Vrelu, HEP-u i Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

U svibnju je bila planirana i centralna vježba gašenja požara otvorenog prostora upravo sa scenarijem širenja požara s Kamporskog polja prema Kalifrontu u kojoj je značajnu ulogu trebala imati upravo izgrađena protupožarna prosjeka. Ta je vježba trebala biti zadnja provjera zajedničkog djelovanja vatrogasnih snaga naše, ali i susjednih županija kao i zračnih snaga. Premda službeno još uvijek nije odgođena, trenutačna situacija povezana s sprječavanjem širenja SARS CoV-2 virusa i posljedičnim angažmanom vatrogasaca, vjerojatno će ju prolongirati za neko iduće razdoblje“, kazao nam je Ličina.

 

 (Foto: Hrvoje Hodak)

Pored ove investicije, rapski vatrogasci pozdravljaju napore rapske komunalne tvrtke Vrelo d.o.o. i HEP-a na proširenju i uređenju ceste Kampor – Vršani u čiji trup je postavljen hidrantski vod koji će uskoro biti u funkciji, kao i napor u kabliranju dalekovoda koji je zadnjih godina, pod utjecajem posolice, uzrokovao nekoliko požara raslinja. Nakon završetka ovih investicija, prioritetnim ciljem protupožarne zaštite na Rabu Ličina smatra proširenje i uređenje ceste Markunići – Matkići.

 

Turistička valorizacija šumske ceste

Osim sigurnosne, ovakve protupožarne šumske makadamske ceste diljem Jadrana mogu biti i turistički valorizirane, evo što nam je o tome kazao Luka Perčinić, voditelja marketinga TZG Raba:

– „Potpuno je jasno zašto su Kalifront i šuma Dundo omiljeno izletište za pješake, planinare, a posebno za bicikliste. Naime na relativno malom području postoji čitav niz zanimljivih puteljaka, od kamenitih, zemljanih, starih šumskih staza, Premužićevih staza, širokih makadamskih puteva, a mnogi od njih vode do nekih od najljepših uvala na otoku ili donedavno neotkrivenih arheoloških ili geoloških nalazišta. U tom smislu i nova protupožarna cesta od Pidoke do Mela odlična je nadopuna mreži biciklističkih staza, jer sada imamo čak dva nova ulaza na postojeće Premužićeve staze, i što je još važnije, uspostavljena je od prometa slobodna i sigurna komunikacija između Raba i Kampora“, poručuje Perčinić.

 

 Šuma Dundo (Foto: Hrvoje Hodak)

Hidrantski priključci za vatrogasna vozila

O planovima za provlačenje hidrantske mreže te „alternativnog“ cjevovoda za mjesto Kampor po trasi nove prosjeke, upitali smo direktora komunalnog poduzeća Vrelo d.o.o. Ivana Lušića:

– „IVU Vrelo d.o.o. u petogodišnjem planu upravljanja planira ugovoriti projektiranje vodovodne linije sa hidrantima kroz protupožarnu prosjeku Pidoka-Mel radi alternativnog cjevovoda i prstenastog snabdijevanja mjesta Kampor. Prstenasto snabdijevanje znači da se mjesto potrošnje snabdijeva iz dva smjera. Takav sustav raspodjele potrošnje jamči održavanje kontinuiteta vodoopskrbe te omogućava prilagođavanje oscilacijama u potrošnji i ublažavanje fenomena hidrauličkih udara i manje hidrauličke padove tlaka u maksimalnoj potrošnji u ljetnim mjesecima.Također, na sanitarnoj vodoopskrbnoj liniji PB Rab odrađen je hidrantski priključak za vatrogasno vozilo te se isti nalazi na otprilike polovici predmetne ceste i može se koristiti za protupožarnu zaštitu šume“, kazao nam je Lušić.

 

Suradnja Grada Raba i Hrvatskih šuma

Grad Rab je prošle godine u suradnji s Hrvatskim šumama značajna sredstva u protupožarne prosjeke na području Grada, evo što nam je o uspješnoj suradnji Grada i Hrvatskih šuma kazao gradonačelnik Raba Nikola Grgurić:

– „Grad je uređenja protupožarnih prosjeka i cesta na području Grada Raba sufinancirao s 500.000,00 kuna, a Pidoka – Mel jedna je od tih protupožarnih cesta. Ulaganje u šetnice, biciklističke staze, i što je najbitnije, budući da smo najšumovitiji otok na Jadranu, u protupožarnu zaštitu, dio je programa Grada Raba, a ovaj je projekt obuhvatio sve komponente uključujući dodatno povezivanje Suhe Punte s Melom. Zajedno s gradskim komunalnim poduzećem aktivno sudjelujemo i financiramo projekt izgradnje hidrantske mreže duge cca 5 km do Sv. Mare što je ujedno prvi slučaj u našoj povijesti da i taj dio otoka, do sada bez hidranata, pripremamo za slučaj potrebe.

Osim što ovakvim ulaganjima, uz odličnu suradnju s Hrvatskim šumama, doprinosimo zaštiti od požara i olakšavamo posao našim vatrogascima, to je ujedno ulaganje i u cikloturizam, te općenito u aktivni turizam koji sve više dobiva na popularnosti, a prirodne ljepote našeg otoka koje uključuju šumu Dundo trebamo čuvati i vrednovati kao jedan od brojnih otočnih bisera“, zaključio je Grgurić.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime