Home Vijesti Na Dan antifašističke borbe položeni vijenci i održana Izborna skupština Udruge antifašista Raba

Na Dan antifašističke borbe položeni vijenci i održana Izborna skupština Udruge antifašista Raba

0
Na Dan antifašističke borbe položeni vijenci i održana Izborna skupština Udruge antifašista Raba

Foto: Foto: Hodak

 

Počast svima koji su se borili protiv fašizma

U znak sjećanja na sve koji su kroz povijest sudjelovali u borbi protiv fašizma, delegacija Grada Raba je uz prigodne zvuke trube, položila vijence i zapalila svijeće na Središnjem križu gradskog groblja Rab te kod spomenika u spomen-parku Boškopini kojeg su Rabljani podignuli u sjećanje na svojih 209 sumještana poginulih u NOB-u.

Rab danas oglas

 

Nešto kasnije, u 9,30h, kod istog spomenika, čiji je autor hrvatski kipar Vinko Matković, cvijeće je položila i delegacija Udruge antifašista Raba, koja je zatim, s početkom u 10 sati, u prostoru Velike vijećnice Grada Raba, održala svoju redovnu izbornu skupštinu.

 

Skupština Udruge antifašista Raba bez pozvanih gostiju

Nakon intoniranja državne himne i odavanja počasti minutom šutnje svima palima za Domovinu, okupljene je pozdravio predsjednik Udruge Ivica Lupić. Podsjetivši prisutne da se ova izborna skupština, zbog koronakrize, održava s određenim zakašnjenjem, Lupić je odmah napočetku izrazio svoje žaljenje što nije u mogućnosti pozdraviti goste; gradonačelnika Raba i predstavnike gradske vlasti, jer se nisu odazvali na poziv koji im je upućen.

 

Kako motivirati mlade na učlanjenje u Udrugu?

Aktualni predsjednik Udruge je zatim, na prijedlog predsjednika radnog predsjedništva izborne skupštine Slavka Pahljine, prisutnima podnio Izvješće o realizaciji Programa rada Udruge antifašista Raba za proteklo dvogodišnje mandatno razdoblje (2018 – 2019.) kao i Program i kalendar rada za 2020-u.

– „Razlog za i nadalje nepovoljno i otežano djelovanje naše Udruge kao i sličnih udruga u našem društvu je trenutno raspoloženje hrvatskog društva u cijelo državi pa tako i na otoku Rabu, posebice većeg dijela vodećih državnih političkih desnih stranaka i raznih udruga koje nasilno rade na reviziji prošlosti i izmijeni uloge antifašizma u našoj povijesti“, poručio je Lupić koji je u svojem Izvješću spomenuo i tešku financijsku situaciju Udruge kao i činjenicu da se Udruga od nekadašnjih oko tri stotine članova, svela na 181 aktivnog člana.


Lupić također žali što je u međuvremenu nestao, po njegovom mišljenju, hvale vrijedan „Tjedan antifašizma“ u okviru kojega je počasni predsjednik Udruge antifašista Raba prof. Ivo Barić održavao predavanja za učenike osnovne i srednje škole. Uz to Lupić je ukazao i na činjenicu da Grad Raba – iako je preuzeo tu obvezu – još uvijek nije ništa učinio s dogovaranjem kako krenuti u sanaciju stanja Spomen-groblja u Kamporu.

Prezentirajući Program rada Udruge za 2020-u, Lupić je izrazio želju da se učini sve kako bi se i mlade otoka Raba, određenim zanimljivijim aktivnostima, potaknulo na učlanjenje, jer će ovako, sa sve starijim članstvom, Udruga polako nestajati.

 

U raspravi nakon podnijetog Izvješća, među ostalima sudjelovali su; Marijan Strunje, Marija Crnić i Ivo Barić, pa je tako primjerice Marijan Strunje, kao dugogodišnji sportaš, predložio da se, upravo u svrhu pozivanja mladih, osmisli program razvijanja određenih sportskih aktivnosti unutar Udruge, a on je u svemu tome spreman dati i svoj doprinos.

 

Prof. Ivo Barić se, kao počasni predsjednik Udruge, zahvalio aktualnom predsjedniku Ivici Lupiću na, kako je kazao, točnom Izvješću, smatrajući da je podatak o 181 članu Udruge i dalje sasvim solidan. Barić se također kritički osvrnuo na činjenicu da se skupu nije odazvao niti jedan od pozvanih predstavnika gradske vlasti, podsjetivši da su se tako ponijeli i nedavno prigodom promocije njegove knjige „Gorko sjećanje“.

 

Ivica Lupić predsjednik i u novom mandatnom razdoblju

Rad izborne skupštine zaključen je, najprije usvajanjem Izvješća o radu u proteklom mandatnom razdoblju, te predloženog Programa rada za 2020. i Financijskog izvješća, a zatim je usvojena razrješnica dosadašnjeg vodstva Udruge; predsjednika, Predsjedništva Udruge i Nadzornog odbora, da bi nakon toga bilo izabrano novo rukovodstvo Udruge.

Za predsjednika je ponovo izabran dosadašnji predsjednik Udruge Ivica Lupić, a najviše promjena pretrpio je dosadašnji sastav predsjedništva udruge koje broji 15 članova, dok sastav novog nadzornog odbora čine Slavko Rak u funkciji predsjednika te dvije članice Anka Španjol-Šimunelić i Marica Crnić.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime