Home Vijesti Berba lavande u Psihijatrijskoj bolnici Rab – manje šušura, ali ista vedrina

Berba lavande u Psihijatrijskoj bolnici Rab – manje šušura, ali ista vedrina

0
Berba lavande u Psihijatrijskoj bolnici Rab – manje šušura, ali ista vedrina

Foto: RabDanas

 Mnogi su volonteri na ovaj ili onaj način sudjelovali u sadnji, uzgoju i berbi. Time su dali dio sebe ovom vrijednom događaju, jer plodovi ove berbe tek su zametak nekih budućih novih aktivnosti, kreativnih radova, trenutaka opuštanja ili druženja

 

Rab danas oglas

Posljednjih deset godina lavanda u rapskoj bolnici postala je simbolom mirisa, boja i opuštanja. Nakon početnih 7000 sadnica lavande budrovke, od 2007. godine redovito se uzgajaju i sade novi grmovi iz vlastitog malog rasadnika. Prvoga dana srpnja priređena već tradicionalna berba koja se zbog novonastalih okolnosti, pojave pandemije koronavirusa, prvi put održala u izmijenjenim uvjetima.

 

Izostali su gosti i prijatelji bolnice, volonteri, umirovljenici, turisti kojima bolnica otvara vrata u dane žetve. Ove godine lavandu su brali uglavnom samo djelatnici Psihijatrijske bolnice Rab i pacijenti koji su izrazili želju za sudjelovanjem. Kako doznajemo od ravnateljice Bolnice, izv. prof. dr. sc. Vesne Šendula Jengić, svake je godine berba prava mala svečanost. Za razliku od proteklih godina, ova je berba prošla bez šušura turista, gostujućih udruga ili posjetitelja, ali nije bila manje vedra, vesela i zabavna.

 

Ubrano je oko stotinjak kilograma ljekovitih cvjetova uzgojenih na potpuno prirodan, ekološki način. Nakon sušenja ili dobivanja eteričnog ulja namjena i korist je višestruka: bit će sredstvo za razne terapijske aktivnosti u okviru programa rehabilitacije koje nudi bolnica, ali i za nezaobilaznu proizvodnju mirisnih pripravaka od lavande.

 

Mnogi su volonteri na ovaj ili onaj način sudjelovali u sadnji, uzgoju i berbi. Time su dali dio sebe ovom vrijednom događaju, jer plodovi ove berbe tek su zametak nekih budućih novih aktivnosti, kreativnih radova, trenutaka opuštanja ili druženja.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime