logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Četvrtak, 02 Srpanj 2020 10:48

Berba lavande u Psihijatrijskoj bolnici Rab - manje šušura, ali ista vedrina

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Pune ruke posla imali su ovih dana djelatnici Odsjeka za neurokognitivnu rehabilitaciju Psihijatrijske bolnice Rab koji su ujedno i idejni začetnici hvale vrijedne akcije sadnje lavande.

 Mnogi su volonteri na ovaj ili onaj način sudjelovali u sadnji, uzgoju i berbi. Time su dali dio sebe ovom vrijednom događaju, jer plodovi ove berbe tek su zametak nekih budućih novih aktivnosti, kreativnih radova, trenutaka opuštanja ili druženja

 

Posljednjih deset godina lavanda u rapskoj bolnici postala je simbolom mirisa, boja i opuštanja. Nakon početnih 7000 sadnica lavande budrovke, od 2007. godine redovito se uzgajaju i sade novi grmovi iz vlastitog malog rasadnika. Prvoga dana srpnja priređena već tradicionalna berba koja se zbog novonastalih okolnosti, pojave pandemije koronavirusa, prvi put održala u izmijenjenim uvjetima.

 

Izostali su gosti i prijatelji bolnice, volonteri, umirovljenici, turisti kojima bolnica otvara vrata u dane žetve. Ove godine lavandu su brali uglavnom samo djelatnici Psihijatrijske bolnice Rab i pacijenti koji su izrazili želju za sudjelovanjem. Kako doznajemo od ravnateljice Bolnice, izv. prof. dr. sc. Vesne Šendula Jengić, svake je godine berba prava mala svečanost. Za razliku od proteklih godina, ova je berba prošla bez šušura turista, gostujućih udruga ili posjetitelja, ali nije bila manje vedra, vesela i zabavna.

 

Ubrano je oko stotinjak kilograma ljekovitih cvjetova uzgojenih na potpuno prirodan, ekološki način. Nakon sušenja ili dobivanja eteričnog ulja namjena i korist je višestruka: bit će sredstvo za razne terapijske aktivnosti u okviru programa rehabilitacije koje nudi bolnica, ali i za nezaobilaznu proizvodnju mirisnih pripravaka od lavande.

 

Mnogi su volonteri na ovaj ili onaj način sudjelovali u sadnji, uzgoju i berbi. Time su dali dio sebe ovom vrijednom događaju, jer plodovi ove berbe tek su zametak nekih budućih novih aktivnosti, kreativnih radova, trenutaka opuštanja ili druženja.

Pročitano 2586 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1