logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Četvrtak, 02 Srpanj 2020 13:48

SCZ Grada Raba - Sažetak Postupka kod pojave bolesti u gosta u turističkom smještajnom objektu u vrijeme pandemije COVID-19

Napisao/la SCZ Grada Raba
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je 19.6.2020. objavio Postupak kod pojave bolesti u gosta u turističkom smještajnom objektu u vrijeme pandemije COVID – 19 (dalje: Postupak) u kojem su propisani nužni preduvjeti koje je potrebno osigurati i način postupanja u slučaju sumnje na bolest te u slučaju potvrde zarazne bolesti. Na temelju smjernica HZJZ-a Stožer civilne zaštite Grada Raba izradio je sljedeći sažetak:

 

Rukovodeći se elementima iz objavljenog Postupka, Stožer civilne zaštite Grada Raba s predstavnicima zdravstvene struke u lokalnoj zajednici, u cilju osiguranja nužnih preduvjeta utvrdio je slijedeće:

1. Za goste turističkih smještajnih objekata osigurat će se dodatno pružanje zdravstvene zaštite putem turističke ambulante. Turistička ambulanta radit će u razdoblju od 1.7.2020. do 31.8.2020. u prostoru rapskog Doma zdravlja (nasuprot prostora za laboratorijsku dijagnostiku u prizemlju) prema slijedećem rasporedu:

  • utorkom i četvrtkom od 13.00 do 20.00
  • srijedom, petkom, subotom i nedjeljom od 8.00 do 15.00

(turistička ambulanta ponedjeljkom ne radi)

Kontakt s liječnikom u turističkoj ambulanti moguće je ostvariti na telefon 051 776 993.

Izvan radnog vremena turističke ambulante turistički radnici, iznajmljivači smještaja i gosti mogu se (radnim danima) obratiti na druge ordinacije primarne zdravstvene zaštite ili ispostavi .

 

2. Kapaciteti za pravovremenu dijagnostiku COVID-19 osigurani su u Domu zdravlja PGŽ – Ispostava Rab i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ – Ispostava Rab.

 

3. Kod sumnje na COVID-19 osigurana je mogućnost uzimanja briseva. S ciljem da dolazak u ordinacije Doma zdravlja svedemo na najmanju potrebnu mjeru brisevi će se uzimati na način koji će preporučiti nadležni liječnik.

 

4. U slučaju kada zdravstveno stanje oboljelog zahtjeva bolničko liječenje, prijevoz bolesne osobe osigurat će Zavod za hitnu medicinu PGŽ.

 

5. Regionalni i lokalni stožeri civilne zaštite i jedinice regionalne i lokalne samouprave osigurat će organiziranu izolaciju za oboljele od COVID-19 čija klinička slika ne zahtijeva hospitalizaciju i organiziranu karantenu/samoizolaciju za zdrave kontakte oboljelih koji moraju biti u karanteni/samoizolaciji.

 

Postupanje kod postavljanja sumnje na zaraznu bolest COVID-19:

1. U slučaju pojave simptoma bolesti u gosta, odgovorna osoba u smještajnom objektu, odnosno osoba koju ona ovlasti telefonski obavještava liječnika u turističkoj ambulanti (051 776 993), liječnika u Zavodu za hitnu medicinu ili liječnika u ugovornoj ambulanti (dalje: nadležnog liječnika) radi obavljanja pregleda.

  • U slučaju da nadležni liječnik postavi sumnju da je osoba zaražena virusom SARS-CoV-2, odgovorna osoba smještajnog objekta obavještava gosta o nužnosti ostajanja u svojoj smještajnoj jedinici te mu osigurava medicinsku masku i papirnate maramice u dovoljnoj količini.
  • Do liječničkog pregleda gost ispunjava upitnik za procjenu rizika od zaraze SARS-CoV-2 virusom.

 

2. Nadležni liječnik pregledom bolesnika utvrđuje jesu li zadovoljeni kriteriji postavljanja sumnje na COVID-19 i određuje potrebu za pozivanjem epidemiologa.

 

3. Ukoliko se postavi sumnja na COVID-19, uzima se bris radi pravovremene dijagnostike COVID-19 infekcije te se gostu i njegovim bliskim kontaktima, do prispijeća rezultata testiranja, određuje izolacija u smještajnim jedinicama u kojima su se zatekli.

 

4. U situaciji kada se utvrdi da gost nije inficiran COVID-19, nadležni liječnik utvrđuje mu terapiju za njegovo stanje, a samoizolacija se i njemu i njegovim bliskim kontaktima ukida.

 

5. Kod gosta kojemu je COVID-19 potvrđen daljnje postupanje ovisi o njegovom zdravstvenom stanju:

Kad njegovo zdravstveno stanje zahtjeva hospitalizaciju, prevozi se u zdravstvenu ustanovu

Kad njegovo zdravstveno stanje ne zahtjeva hospitalizaciju, kad ima blage ili uopće nema simptome bolesti, smješta se u pripremljeni objekt prikladan za boravak u izolaciji

 

6. O završetku izolacije i zdravstvenom stanju osobe skrbi nadležni liječnik koji je propisao izolaciju ili karantenu/samoizolaciju.

 

Pročitano 1422 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1