Home Vijesti Okruglim stolom zaključen tjedan antifašizma na Rabu

Okruglim stolom zaključen tjedan antifašizma na Rabu

0
Okruglim stolom zaključen tjedan antifašizma na Rabu

Foto: RabDanas

Nakon uvodnog obraćanja moderatora ovog skupa dr. sc. Vanje Seršića, sve prisutne, uključujući i predavače pozdravili su – oboje novi na svojim funkcijama – predsjednik Udruge antifašista Raba Ivica Lupić i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

Do prve pauze izlagali su; u ulozi doživotnog bivšeg predsjednik Hrvatske, Stjepan Mesić, zatim veleposlanik kraljevine Norveške u Hrvatskoj gospodin Henrik Ofstad, pa prof. Ivo Barić, mnsgr. doc. dr. sc. Leonardo Beg i novinar Tomislav Jakić.

Rab danas oglas

Bivši predsjednik Mesić započeo je u svom stilu, naime, nakon što mu je mikrofon podesio biskup Starokatoličke slovačke crkve mnsgr. Leonardo Beg, Mesić je primijetio:
– Nešto se sigurno mijenja kad meni pomaže svećenik!

Tijekom svojeg izlaganja rekao je i to da je održavanje Okruglog stola s ovom temom došlo u pravo vrijeme, jer je, po njegovom sudu, fašizacija u društvu sve prisutnija i da tome na neki način treba stati na kraj. Vjerska i nacionalna netrpeljivost, rekao je Mesić, koristi se u velikim količinama. Bivši je predsjednik Republike izjavio i da se ne slaže s onima koji su sve što se događalo do devedesetih proglasili nevaljalim i pogrešnim.

Time ne želim rehabilitirati greške koje je u tim desetljećima počinio komunizam, dodao je Mesić. Lošim potezom aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarević, ocijenio uklanjane Titove biste iz Ureda predsjednice.
Veleposlanik Kraljevine Norveške Henrik Ofstad, iako poprilično poznaje hrvatski jezik, izlagao je na engleskom jeziku uz konsekutivno prevođenje novinara Tomislava Jakića.

Norveški je veleposlanik istaknuo da će najprije govoriti o fašizmu kao pojavi, a tek nakon toga o antifašizmu. Veleposlanik Ofstad posebno je priznanje uputio borbi za sprječavanje neofašizma u Njemačkoj i Francuskoj, pitajući se pritom, što to tjera manju skupinu Hrvata da na nedavnoj mirnoj nogometnoj utakmici između Hrvatske i Norveške skandiraju ustaški poklič.

Nakon izlaganja norveškog veleposlanika, izlagao je prof. Ivo Barić, koji je kao dugogodišnji predsjednik Udruge rapskih anfifašista više govorio o sve većim političkim podjelama na ovom malom otoku. Spomenuo je tako nedavno (12. 4. 2015.) polaganje vijenaca uz spomen obilježje palim Rabljanima u NOR-u primjetivši istovremeno, što ga je kako je naglasio rastužilo, da se nitko nije sjetio položiti vijence uz obilježje palim Rabljanima u Domovinskom ratu.

Barić je kritički govorio i o tzv. pojavi novogovora u hrvatskom jeziku, što smatra posljedicom „Tuđmanizacije“. Za podršku tome, ali i još nekim činjenicama vezanim uz antifašizam, Barić je otvorenu kritiku uputio i nekim našim značajnim akademicima (Novaku i Rudolfu), ali i prof. Ivi Bancu.

Prvi aplauz na „otvorenoj sceni, međutim, dobio monsinjor Leonardo Beg, jer je – uoči svog izlaganja – za govornicom sve prisutne pozdravio sa „drugarice i drugovi – zdravo!“.
Kao biskup starokatoličke crkve Leonardo Beg govorio je o „crkvenom nedoumlju“ proglasivši to izdajom zemlje. U nekoliko je navrata pljesak dvorane izazvao i veličanjem Titove uloge u stvaranju Hrvatske ustvrdivši kao nedozvoljivim da istovremeno u Ustavu veličamo antifašizam dok bistu njegova tvorca sklanjamo u Muzej. Danas u Hrvatskoj imamo diktaturu osrednjosti koju, između ostalih, podržava i katolička crkva, rekao je Beg.

– Iako sam zahvaljujući bivšem predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, desetak godina bio u politici, ja sam u biti ostao novinar, rekao je u uvodu svog izlaganja Tomislav Jakić. Po njemu zatiranje antifašizma provodi se sustavno uz pomoć aktualne politike, ali i uz pomoć dobrog dijela medija. Mediji su nam sve više u službi desnih snaga. Sve se pretvorilo u trku za senzacijama i želju svakog medija da to prvi objavi. Izostalo je pravilo da događaj i njegovo istinito prikazivanje određuje vijest. Brojni su portali i mediji omogućili da dođe do povijesnog revizionizma. Ovaj trend negacije vrijednosti antifašizma rekao je Jakić, nažalost traje već četvrt stoljeća.

Nakon kraće stanke, u nastavku rada Okruglog stola uslijedila su izlaganja prof. dr. sc. Vladimira Prebilića župana Kočevja i Vesne Prebilić Perko, kustosice Muzeja u Kočevju, mr. sc. Drage Pilsela, dr. sc. Vanje Seršića i novinara Zdravka Zime, te čitanje nekolicine dostavljenih referata.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime