Home Vijesti Karmenica u Barbatu – Svaki trenutak je darovani djelić vremena na putu otkrivanja smisla našeg iščekivanja

Karmenica u Barbatu – Svaki trenutak je darovani djelić vremena na putu otkrivanja smisla našeg iščekivanja

0
Karmenica u Barbatu – Svaki trenutak je darovani djelić vremena na putu otkrivanja smisla našeg iščekivanja

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 I mada je teško čekati kad se ništa ne očekuje, prava je mudrost života znati da je čekanje velika i prazna posuda koju tek treba ispuniti uzdanjem, nadom i povjerenjem. Tada nam čekanje otvara put prema izlazu, put u kojemu ćemo otkriti skriveni smisao svojeg iščekivanja.

 

Rab danas oglas

U četvratk 16. srpnja, bili smo svjedocima proslave blagdana Gospe od Karmela, koja se posebno štuje u Barbatu, s procesijom vjernika po mjestu, u kojoj su mlade žene tradicionalno odjevene u narodne nošnje svoga kraja, nosile kip Gospe, da se održi vjera, i ožive običaji iz bogate riznice prošlosti.

 

U desnom vrhu lađe župne crkve sv. Stjepana u Barbatu smješten je oltar Gospe Karmelske, koji je drvenim retablom naslonjen je na zid. U njegovoj sredini je udubina – nihija, a pretpostavlja se da je tu nekoć bila samo slika Gospe. Dana 8. studenog 1716. g. oltar je posvetio tadašnji rapski biskup Vicentius Lessius (Lešić), a 1874. g za oltar je nabavljen kip Gospe od brda Karmela. Taj je kip s vremenom dotrajao te je 1975. g. nabavljen novi kojeg je izradio kipar Vicenzo Mussner u selu Ortisei blizu Bolzana.

 


Ipak, naporom župnika Barbata, vlč. Krune Borasa obnovljen je izvorni kip Gospe Karmelske, a gospođa Katica Kaštelan je, prema jednoj staroj fotografiji, sašila nove haljine Gospi i Isusu u njezinom naručju, pa je obnovljeni kip s radošću ponovno postavljen na oltar, tamo gdje je nekoć i bio, dok su drugi kip Gospe Karmelske žene nosile tijekom procesije.

 

Svaka proslava Karmenice u Barbatu, kroz stoljeća njezinog postojanja, vraća ljudima nadu i donosi vedrinu, unatoč svim mukama i stradanjima kroz koje naš narod prolazi. I mada je teško čekati kad se ništa ne očekuje, prava je mudrost života znati da je čekanje velika i prazna posuda koju tek treba ispuniti uzdanjem, nadom i povjerenjem. Tada nam čekanje otvara put prema izlazu, put u kojemu ćemo otkriti skriveni smisao svojeg iščekivanja.

 

 

Jutarnju sv. euharistiju predvodio je rektor zagrebačke katedrale mr. Josip Kuhtić, a večernju sv. misu s procesijom po mjestu domaći svećenik vlč. Tomislav Debelić, uz koncelebraciju svih svećenika Raba, te profesora s riječke teologije mr. sc. Tomislava Zečevića i vlč. Silvija Španjića, koji su pridonijeli svečanom ozračju blagdana.

Vlč. Tomislav Debelić zahvalio je svima koji su došli na proslavu blagdana Gospe od brda Karmel – barbatske Karmenice, kao i prisutnim svećenicima jer je upravo njemu kao najstarijem pripala čast da predvodi ovo slavlje. Vlč. Debelić dobro se sjeća proslava ovog blagdana još iz svojeg barbatskog djetinjstva, Karmenica je dio njega još iz vremena kada je barbatska crkva bila puna djece i ljudi koji su se utjecali Gospi od Karmela za milost uslišanja njihovih molitava i prošnji.

I danas kada nam na otok dolaze mnogi turisti iz raznih zemalja koje rado primamo, morali bi znati na kojem nam je mjestu Bog, jer Bog je naprosto privezište našeg srca, On je uvijek pravi put, a Marija koja je čitav svoj život bila „službenica Gospodnja“, koja je živjela u potpunoj poslušnosti i koju nikada njezine osobne želje nisu odvukle, niti spriječile da bude Bogu na raspolaganju, svome je Bogu dala prvo mjestu.

 

 

Na kraju blagdanskog slavlja prigodne darove od vjernika s domaćim proizvodima primili su barbatski svećenici: vlč. Tomislav Debelić koji je već 56 godina svećenik, i vlč. Petar Kordić, koji broji 55 godina svećeništva, dok je najmlađi među njima vlč. Franko Markulić, s 5 godina svećeničke službe, svima uputio pozdrave i čestitao blagdan.

Svima koji su sudjelovali u misnom slavlju i procesiji, te posebno onima koji su se potrudili da ovogodišnji blagdan protekne radosno, zahvalio je i vlč. Kruno Boras, župnik crkve sv. Stjepan. Vlč. Boras je pritom iznio i zanimljiv podatak iz Kronike mjesta koji govori da je 20. srpnja 1878., kada je u Barbatu živjelo 645 stanovnika, bratovština Gospe od Karmela brojala 165 članica i članova, dakle članovi te bratovštine koja je, doduše u manjem broju, ostala aktivna do današnjih dana, činili su tada četvrtinu stanovnika mjesta.

 

Pjesnik Tagor davno je napisao: „Sve što zadržavamo za sebe, dijeli nas od drugih, pa ako nemamo snage biti prava uljanica, svijeća koja izgara za druge, možda bismo ipak danas mogli barem pokušati poput zrcala odraziti svjetlo koje nas obasjava, sjaj koji najavljuje sunce koje upravo negdje izlazi i obasjava nečiji život. Gospe od Karmela, moli za nas!

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime